UMETNIČKO BLAGO UZ GRADSKI HOTEL: Pirot kupio preostalu imovinu bivšeg "Prvog maja" za 25,1 milion dinara

V. ĆIRIĆ

27. 11. 2021. u 06:21

TOKOM licitacije u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, pirotska lokalna smouprava je kupila preostalu imovinu nekadašnjeg "Prvog maja", za koju je izdvojila 25,1 milion dinara.

УМЕТНИЧКО БЛАГО УЗ ГРАДСКИ ХОТЕЛ: Пирот купио преосталу имовину бившег Првог маја за 25,1 милион динара

Turizam ispod tribina, Foto V. Ćirić

Reč je o gradskom hotelu "Stadion", restoranu i još dve prostorije u sportskom centru "Senjak", kao i o velikom broju umetničkih dela koja je bivši tekstilni gigant - dok je bio na vrhuncu ekonomske moći - naručivao i kupovao od najpoznatijih stvaralaca sa prostora tadašnje Jugoslavije.

Konkretno, prostorije pomenutog hotela se nalaze ispod zapadne tribine Gradskog stadiona, koji je već gradsko vlasništvo, pa je lokalna samouprava novom kupovinom, praktično, samo zaokružila posed u ovom sportskom kompleksu.

- Osim soba, na ukupnoj površini od 1.175 kvadrata se nalaze aneks, restoran, letnja bašta i dva pomoćna objekta. Kompletan prostor već poduže propada, a mi smo sada stvorili uslove da rekonstruišemo i čitavu zapadnu tribinu, ispod koje se nalaze hotelski sadržaji - kaže zamenik gradonačelnika Miloš Colić.

STADION Deo zapadne tribine, Foto V. Ćirić

Kupovinom umetničkih dela iz kruga i nekadašnjih prostorija firme u stečaju, Piroćanci su, između ostalog, sačuvali i ogromno kulturno blago, a treba podsetiti i na to da je "Prvi maj" svojevremeno - upravo zbog ovakvog odnosa prema umetnosti i kulturi rada - dobio i Avnojevu nagradu...

Foto V. Ćirić

Po poslednjem popisu, koji je uradila istoričarka umetnosti Radmila Vlatković, fond čini čak 170 ostvarenja, među kojima su - osim sedamdesetak slika i grafika - i 32 skulpture, te brojni vitraži i fontane. Izvestan broj dela je, podsetimo, stradao u požaru sredinom devedesetih godina prošlog veka, ili je "nestao" sa zidova kancelarija i poslovnih prostorija. Ipak, okosnica ogromne zbirke umetnina je sačuvana i, od pre nekoliko godina, izvestan broj skulptura je postavljen i u centru grada.

Foto V. Ćirić

Na kraju, tokom iste licitacije, parcelu u izletištu Vrelo je kupio jedan privatnik iz Niša, a kasnije će biti zakazano i nadmetanje za nekadašnji motel na istoj lokaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)