OBJAVLJEN JAVNI KONKURS: Podrška opštinama za uvođenje interneta i video nadzora

J.L.

12. 11. 2021. u 16:47

POKRAJINSKI sekretarijat za privredu i turizam je raspisao danas novi javni konkurs namenjen jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine za finansiranje projekata u oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva u ukupnom iznosu od 7,5 miliona dinara. Opštine mogu da konkurišu za bespovratna sredstva za uspostavljanje hotspot lokacija i za uvođenje sistema video nadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

ОБЈАВЉЕН ЈАВНИ КОНКУРС: Подршка општинама за увођење интернета и видео надзора

foto:Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Po rečima Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, cilj konkursa je podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i unapređenje položaja lokalnih samouprava, čiji je stepen razvijenosti u rasponu 60 do 80 odsto.

- Ove godine, za ovaj konkurs povećavamo iznos za oko 20 odsto u odnosu na prošlogodišnji, tačnije, na sredstva koja su nam usmerena od RATEL-a dodali smo sopstvenih 1,5 miliona dinara. Ovim želimo da povećamo mogućnost lokalnih samouprava treće i četvrte kategorije da dobiju što više sredstava – objašnjava Ivanišević. - Želimo da pomognemo nedovoljno razvijenim lokalnim samoupravama, kojih na teritoriji Vojvodine ima 18. Uz to, želimo da što veći broj mesta koja se vode kao turistička, opremimo besplatnim internet pristupom, jer danas nema turizma bez intreneta i adekvatne infrastrukture. Pored toga, bezbednost učenika je svakako prioritet, stoga lokalne samouprave mogu konkurisati i za videonadzor u školama.

Lokalne samouprave mogu da konkurišu za najviše pet hotspot lokacija, uz obavezno dostavljanje idejnog i glavnog projekta, neophodnih uslova i saglasnosti za uspostavljanje ovakve lokacije. Lokacije pogodne za hotspot mogu biti glavni trg, šetalište, park, prostor autobuske i železničke stanice, javni prostor ispred opštinske uprave, zdravstvene ustanove, javna plaža, javna turistička lokacija, javna mesta od istorijskog i kulturnog značaja i druge značajne lokacije. Tražena sredstva ne mogu biti veća od 150.000 dinara po hotspot lokaciji.

Gradovi i opštine mogu konkurisati i za finansiranje uvođenja sistema videonadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama u cilju povećanja bezbednosti predškolaca, učenika i nastavno-obrazovnog osoblja, kao i zaštite objekata, pod već poznatim nazivom ,,Bezbedna ustanova“. Tražena sredstva ne mogu biti veća od 500.000 dinara po ustanovi, a može se konkurisati za najviše tri obrazovne ustanove. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejni ili glavni projekat, saglasnost ustanove za realizaciju projekta kao i da omogući uspostavljanje nadzornog centra u ustanovi.

Lokalne samouprave po svim tačkama konkursa mogu da zahtevaju maksimalan iznos od 1,5 miliona dinara. Rok za podnošenje prijava na Javni konkurs je petnaest dana od dana objavljivanja, odnosno 27. novembar 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTRESNE SCENE U KRAGUJEVCU: Krili od dece da im je otac ubio majku - sin je ipak znao i ćutao! Kako reći da je tata pucao mami u glavu?