MIHAJLU PANTIĆU PRSTEN DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA: Saopštena odluka Književnog kluba “Bagdala” iz Kruševca (FOTO)

S.BABOVIĆ

09. 11. 2021. u 14:09

PRIPOVEDAČ, esejista, književni kritičar i istoričar, antologičar prof. dr Mihajlo Pantić dobitnik je Bagdalinog “Prstena Despot Stefan Lazarević” za 2021.godinu saopšteno je danas u Književnom klubu “Bagdala” u Kruševcu.Jednoglasna odluka žirija (članovi Miloš Petrović i Veroljub Vukašinović,Ljubiša Đidić, predsednik) podvlače u obrazloženju da je ime ovogodišnjeg laureata izuzetno u kontekstima savremene srpske književnosti.

МИХАЈЛУ ПАНТИЋУ ПРСТЕН ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА: Саопштена одлука Књижевног клуба “Багдала” из Крушевца (ФОТО)

Foto: S.Babović

- Majstorstvo njegove kratke priče, u više od 20-k knjiga, koje je u ovom piscu dobilo svoj geografski hronotop,pa se prepoznaje kao novobeogradski pisac(poput Bore u Vranju,Sremca u Nišu)nosi, i tu nesvesnu opterećenost profesora koji od čitaoca traži malo predzannja, da bi sa njegovim naratorom bolje ušli u savremeni svet košarke,rok muzike, sporta, filma,stripa,ali i pecaroških veština kojima je životno vičan poput jednog od njegovih prethodnika, koji se takođe zvao Mika, čuvenog alasa profesora matematike, Mike Alasa-navodi se između ostalog, u odluci žirija prestižne nagrade.-Temeljni stav Mihajla Pantića jeste da u pričama i eseijima polazi od stvarnog kao osnovnim odlikama svakog znanja.Dobar pisac nema podele na velike i male teme, u formi kratke priče brže će bljesnuti velika tema, u kojoj će se “život ispuniti i osmislotvoriti”.

Foto: S.Babović

 

Jedna od posebnih odlika proznog umeća priznatog autora,kako je istaknuto i ”dragog saradnika Bagdale”, jeste “ležerno,a veoma prirodno iznalaženje onog fragmenta,odnosno detalja,koji će u svom poetskom nukleusu prozračno razrešavati celu unutršnju struturu priče,likove, i karaktere,sudbine i događaje, stvarnost njenih unutrašnjih svetova”.

Pantićev opus vrlo je bogat, knjige su mu objavljivanje od 1984.godine-“Hronika sobe”, “Vonder u Berlinu”(1987), ”Pesnici,pisci & ostala menažerija”(1992),”Ne mogu da se setim jedne rečenice” (1993), ”Ovoga puta o bolu”(2007,”Sve priče Mihajla Pantića 1-4”(2007),”Priče na putu”(2010),”Hodanje po oblacima”(2013),”Priče od vode-sve ribe Srbije” (koautor)(2014), “Kada me ugleda ono što tražim”(2017),”Priče o piscima”(2021).

Foto: S.Babović

 

Objavio je i 40-ak knjiga studija,književnih kritika,ogleda,kritičke proze/dnevnika i antologija. Dobitnik je više književnih nagrada, među kojima i Andrićeva,nagrada “Branko Ćopić”,Veljkova golubica, Jugra-Rusija, bugarski orden Ćirila i Metodija. Njegove priče prevedene su na oko 20 jezika i uvrštene u brojne antologije u Srbiji i inostranstvu.Nagrada prof dr Mihajlu Pantiću biće uručena na svečanoj akademiji 13.novembra u Kruševačkom pozorištu.

Foto: S.Babović

 

BLAGODARNICA PROF.DR MIRKU KOVAČEVIĆU

PROF. dr Mirko Kovačević,naš istaknuti arhitekta, konzervator, dobitnik je “Blagodarnice” posebnog priznanja Književnog kluba “Bagdala”. Kako se navodi u obrazloženju priznanja,u velikom projektu obnove i konzervacije Lazarevog grada, u timu sa prof.dr Đurđem Boškovićem, u vreme proslave šest vekova Kruševca, prof. dr Kovačević nije bio samo arhitekta,arheolog,konzervator i istoričar-njegova naučno istrživačka misija je iznela na videlo onu srednjevekovnu istoriju Kruševca kroz Lazarevu prestonicu,koja je Srbiji darovala nova otkrića o njenoj materijalnoj kulturi, istoriji, etnologiji, primenjenoj umetnosti, arhitekturi i graditeljstvu,književnosti i slikarstvu.

Time,kako je zaključeno, u njegovom doprinosu prepoznajemo svoju istoriju,tradiciju i nasleže u nacionalnom identitetu.Vreme i mesto uručenja ovog priznanja biće naknadno saopšteno.

BONUS VIDEO: „Novosti“ donose do sada neispričanu priču iz čuvenog pozorišta u Kruševcu, Gradu Glumaca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije