OD KORISNIKA DO PUNIOCA BUDŽETA: Mini-sajam socijalnog preduzetništva u Kruševcu otkrio skrivene načine za privređivanje

S. BABOVIĆ

08. 11. 2021. u 06:21

IAKO nisu klasična socijalna preduzeća, u Kruševcu postoji više organizacija koje posluju na principima ovog preduzetništva i od prodaje proizvoda ispunjavaju širu društvenu misiju, angažuju teže upošljiva lica i, na kraju, prihod investiraju u repromaterijal.

ОД КОРИСНИКА ДО ПУНИОЦА БУЏЕТА: Мини-сајам социјалног предузетништва у Крушевцу открио скривене начине за привређивање

Foto S. Babović

Mini-sajam socijalnog preduzetništva, koji je krajem minule sedmice organizovan na Trgu glumaca, pokazao je stvarne potencijale ovakvog, za ovdašnje prilike, relativno novog oblika poslovanja.

- Među izlagačima su bila udruženja koja okupljajau određene socijalno ugrožene grupe, ima ih sigurno još, ali je to prilično nesistematizovana oblast - kaže Nenad Krstić, predsednik udruženja "Evrokontakt" koje je organizovalo manifestaciju.

- Država još nije nije uredila okvir za poslovanje o kojem je reč, očekuje se usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu, iz sedmog puta. Dok se zakonski okvir ne usvoji, međutim, postoji mnogo toga što i sami možemo da uradimo.

Organizacija Sajma je jedna od mogućnosti, jer je lokalna zajednica dobila priliku da se neposrednije upozna sa radom udruženja.

- Socijalni preduzetnik mora da posluje profitabilno, a prednost za samo društvo je višestruka: profit investiraju u dalje poslovanje, ispunjavaju određene poreske obaveze, uključeni su u poslovnu i lokalnu zajednicu, što ih od korisnika budžeta u smislu socijalnih davanja transformiše u punioce tog istog budžeta - objašnjava Krstić.

Među pionirima ovakvog načina poslovanja je i udruženje "Etno Rasina".

- Imamo članice sa manjim prihodima, koje na osnovu zarade od prodaje proizvoda ne samo da ulažu u materijl, već mogu i da zadovolje određene potrebe, kupuju neke sitnice, ali i pomognu opremanju prostora udruženja, pa verujem da je za uspešan recept socijalnog poslovanja potrebna i dobra organizacija - kaže Dušica Milenković, predsednica "Etno Rasine".

Izrada suvenira, razglednica, magneta, dekorativnih predmeta... pokazala se isplativom i za članove udruženja "Osmeh na dlanu". Jedna od njih, Svetlana Ivanović, majka mladića sa Daunovim sindromom, naglašava da su upravo projektnim finansiranjem uspeli da pokažu šta znaju i umeju.

- Nedavno smo dobili i šivaće mašine, za realizaciju projekta o krojenju, pa ćemo tu opremu koristiti i za dalji rad - kaže Svetlana, saglasna sa ostalim učesnicima Sajma da povezivanje sa privredom može neposredno da pomogne zamahu u poslovanju, a izrada dekorativnih predmeta koje uspešne firme poklanjaju poslovnim partnerima je samo jedan je od mogućih modela saradnje.

LISTA UČESNIKA ZA PONOS

SAVEZ organizacija slepih i slabovidih, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć MNRO, Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Veselin Nikolić", "Etno Rasina", Udruženje distrofičara i udruženje "Osmeh na dlanu" su obeležili ovogodišnji Mini--sajam socijalnog preduzetništva, kao deo je aktivističke nedelje koju je "Evrokontakt" organizovao u okviru projekta "Građani imaju moć", uz podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju i CRTA.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024