POD GASOM DAJU GAS DO DASKE: U novosadskom Prekršajnom sudu od početka godine doneto više od 8.500 osuđujućih presuda

Lj. P.

02. 11. 2021. u 08:25

PRED sudije Prekršajnog suda u Novom Sadu, od početka godine stiglo je 12.686 predmeta, a osuđujuće presude donete su u 8.542 slučaja, što znači da je toliko prekršilaca zakona i kažnjeno.

ПОД ГАСОМ ДАЈУ ГАС ДО ДАСКЕ: У новосадском Прекршајном суду од почетка године донето више од 8.500 осуђујућих пресуда

Foto PSG

Brojke svedoče da su među sankcionisanima najbrojniji oni koji se nisu pridržavali saobraćajnih propisa.

Najzastupljeniji prekršaji iz Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima su, kako navode u Prekršajnom sudu, prekoračenje dozvoljene brzine i vožnja pod dejstvom alkohola. Zbog nasilničke vožnje ove godine, do sada je kažnjeno 105 vozača.

Svakodnevno kontrolišući saobraćaj, policajci dnevno otkriju i više stotina raznih prekršaja, a oni koji se ne obaziru na ograničenje brzine ili za volan, ali i na motore i bicikle sedaju pod dejstvom alkohola, sa prijavom završavaju kod sudije za prekršaje.

Još se prepričava slučaj s početka ove godine, kada je tridesetdevetogodišnjen žitelju Titela, koji je vozio bicikl, alkotestiranjem prilikom kontrole saobraćaja utvrđeno da je imao 3,1 promil alkohola u organizmu. Bio je kažnjen sa 30 dana zatvora, a morao je da plati i novčanu globu u iznosu od 120.000 dinara zbog nasilničke vožnje. Uz sve to, bio je obavezan da plati i hiljadu dinara za troškove prekršajnog postupka.

- Ako se polovina kazne izrečene prekršajnim nalogom plati u roku od osam dana, ti slučajevi ne dospevaju pred sud - predočavaju u Prekršajnom sudu. - Rad u javnom interesu, kao kazna se vrlo retko primenjuje, a ukoliko se ne odradi, kao i novčana se menja u kaznu zatvora.

Prekršajne sudije donele su oko 4.000 takvih rešenja, ali je 520 njih otišlo na izdržavanje zatvorske kazne, a ostali su ipak, platili.

* * * * * * * * * * * *

DA LI TREBA POOŠTRITI SAOBRAĆAJNE KAZNE?

JELENA VUKMIROVIĆ,trgovac

- SAOBRAĆAJNI prekršaji, posebno bahata vožnja i vožnja pod dejstvom alkohola, moraju se strože kažnjavati. Takvim vozačima bi trebalo oduzeti vozačku dozvolu i da više nikada ne bi mogli da sednu za volan.

* * * * * * * * * * * *

RADENKO ĆIRAR,penzioner

- PORED postojećih kazni, za vozače koji se ne obaziru na propisanu brzinu na putevima, pa još i kola voze pijani, trebalo bi uvesti i dodatne sankcije, kao što je recimo, oduzimanje vozačke dozvole za ceo život.

* * * * * * * * * * * *

RADOSLAVA ODOVIĆ,profesor

- VOZAČI koji ne poštuju propise, na putevima ugrožavaju one koji nisu krivi. I zato ih treba strože kažnjavati kada voze brzo i za volan sedaju pod dejstvom alkohola. Uz novčane kazne koje plate, trebalo bi ih obavezati i na društveno koristan rad.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega