KOPRIJAN ČEKA ISHOD TENDERA: Ostaci tvrđave u Malošištu nedaleko od Doljevca biće dostupni i turistima

D. ALIHODžIĆ

18. 10. 2021. u 12:21

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture u Nišu je raspisao javnu nabavku za konzervaciju, sanaciju i restauraciju srednjovekovnog utvrđenja Kurvingrad (Koprijan), a arhitekta-konzervator Goran Radosavljević kaže da je u selu Malošište potrebno zaustaviti dalje propadanje preostale dve kule.

КОПРИЈАН ЧЕКА ИСХОД ТЕНДЕРА: Остаци тврђаве у Малошишту недалеко од Дољевца биће доступни и туристима

Snimak utvrđenja iz vazduha, Foto Radio Koprijan

Osim što najbolje svedoče o dimenziji ove poznate citadele, one bi lokalitet trebalo da približe turistima.

Sredstva je, na inicijativu lokalne samouprave u Doljevcu, obezbedilo Ministarstvo kulture.

- Trenutno ovo izuzetno značajno kulturno dobro iz 14. veka pohode mahom nelegalni kopači - ukazuje Radosavljević.

- Lane smo neinvazivnim metodama započeli arheološka istraživanja, odnosno snimili teren, a klasična iskopavanja će morati da sačekaju sanaciju.

Goran Radosavljević, Foto Privatna arhiva

Inače, ostaci srednjovekovnog utvrđenja se nalaze na vrhu brda koje pripada obroncima planinskog venca Seličevica, desno od putnog pravca Leskovac - Niš, te od toka Južne Morave. Od centra Niša Kurvingrad je udaljen 12, a od varošice Doljevac samo tri kilometra. Sa platoa tvrđave se pruža veličanstven pogled na tesnac kroz koji protiče pomenuta reka, što objašnjava strateški značaj fortifikacije sa koje je kontrolisan nekadašnji putni pravac koji je od Niša vodio dalje ka jugu.

Sudeći po natpisu sa pronađene nadvratne grede, Koprijan je 1372. podigao Nenad, sin kaznaca (plemića) Bogdana - za vreme vladavine kneza Lazara - a u spisima se prvi put pominje u Žitiju despota Stefana Lazarevića, delu Konstantina Filozofa. Posle dva turska osvajanja i ponovnog vraćanja pod kontrolu srpskih despota, Osmanlije su utvrđenje konačno zaposele 1451. Po njihovom odlasku, meštani iz okoline su kamen odnosili da bi zidali svoje kuće, pa je utvrđenje zauvek razgrađeno.

Ime

ISTRAŽIVAČI koriste naziv Koprijan, ali je u narodu odomaćeno drugo, živopisnije ime jer legenda kaže da je u gradu živela izvesna vlastelinka koja se bila zaljubila u kaluđera iz manastira Svetog Jovana, na brdu Komniga, pa ga je - pod izgovorom da odlazi da se moli - često posećivala.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024