NA NAMA JE DA SE SEĆAMO ŽRTAVA: Pomen stradalim žrtvama fašista u selima Gornjeg Jadra

V. M.

15. 10. 2021. u 00:38

U OKVIRU velike kaznene ekspedicije, koju su sproveli nemački fašisti sredinom oktobra 1941. godine u selima Gornjeg Jadra, kada je streljano 3.000 seljaka iz ovog dela Srbije i jedan broj izbeglih Srba, od ustaške kame iz Slavonije, pre 80 godina, samo u selu Krivajica ubili su 92 meštanina, među kojima je bilo i dece, žena i starih osoba.

НА НАМА ЈЕ ДА СЕ СЕЋАМО ЖРТАВА: Помен страдалим жртвама фашиста у селима Горњег Јадра

Foto: V. M.

Tim povodom održana je kraj spomenika streljanim rodoljubima, koji je delo akademskog vajara Ostoje Gordanića Balkanskog, državna ceremonija koju je predvodio Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, koji je podsetio na te dane, kao i, u ime domaćina, Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice. Palim rodoljubima u čast priređen je prigodan kulturno-umetnički program, položeni su venci i cveće kraj spomenika i humki, a sveštenici iz Jadra služili su parastos.

- Godine i decenije su prolazile posle tog događaja, da bi se u selima Jadra čula pesma i organizovalo veselje - priča za „Novosti“ Života Isaković, predsednik GO SUBNOR u Loznici, čiji je otac Radosav, sa Stojankom Đokić, jedan od retkih koji je preživeo masakr i o tome pedantno svedočio publicistima i istoričarima. - Na nama je da se sećamo žrtva, da ukazujemo na taj stravični zločin koji je pretrpeo Jadar pre 80 godina. Ako je bilo možda porodice iz koje niko nije postradao, ali familije nije bilo. Užas i bol do neba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)