STRAH I TREPET ZA OVK TERORISTE: Na današnji dan prestalo je da kuca srce potpukovnika Veljka Radenovića - neustrašivog oslobodioca Orahovca

S. Babović

29. 09. 2021. u 15:51

NA današnji dan pre 9 godina, u Kruševcu je preminuo potpukovnik Veljko Radenović (1955-2012), jedan od najvećih junaka u redovima srpske policije, poznat i kao predvodnik oslobodilačke bitke za Orahovac jula 1998.godine.

СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА ОВК ТЕРОРИСТЕ: На данашњи дан престало је да куца срце потпуковника Вељка Раденовића - неустрашивог ослободиоца Ораховца

Foto: S. Babović

Njemu je posvećena čuvena pesma “Đenerale, đenerale”, koju je napisao Gavrilo Kujundžić,  svedok opsade Orahovca i okolnih sela, tokom koje su teroristi kidnapovali više od 100 nealbanskih civila, žene, decu, starce.

Tela mnogih od njih pronađena su u masovnim grobnicama, a veruje se da bi žrtava bilo i više da u to vreme,da u to vreme, kapetan Radenović nije sa svojom jedinicom uspeo da probije uporišta OVK.Veljkov sin, Vukašin, koji je nastavio očevu tradiciju u uniformi,ispričao je svojvremeno za “Novosti” da je o herojstvu svog oca saznavao uglavnom od drugih ljudi, jer kapetan je bio vrlo skroman, pravi junak.

- Pričali su mi da je umeo da organizovao akcije, "kao da je lud", kao da nije svestan da može svakog trenutka da izgubi glavu - pričao je ranije za "Novosti" sin Veljka Radenovića.

Foto: S. Babović

"Đeneral" u koga su se kunuli članovi njegove jedinice bio je prvi u borbi,mnogima je spasio život. Svojevremeno je bio ranjen u Vukovaru, a na Kosmetu je snajper pogodio kapu. Tu kapu brižno čuvaju naslednici Radenovića u Kruševcu. Na bolovanje nije išao,iako je imao dijabetes 20 godina! Tako se dogodilo da bi sa insulinom uletao u najteže bitke za oslobađanje civila. Poslednjih 7 godina života proveo je već narušenog stanja, zbog unapredovale šećerne bolesti, odsekli su mu nogu.

Foto: S. Babović

Veljko Radenović je rođen u Đakovici, odrastao u Peći, školovao se u Vučitrnu. Po završetku Srednje škole unutrašnjih poslova, dobio je prekomandu u Prizren, gde je proveo veći deo radnog veka.

Foto: S. Babović

Nakon rata na Kosmetu, posle 2000.-e godine vodio je posebnu jedinicu policije za rejon Kuršumlija, a potom učestvovao u formiranju Žandarmerije. Do penzije je bio na mestu pomoćnika komandata Odreda žandarmerije u Kraljevu.

Foto: S. Babović

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju