JUBILARNI ETNO FEST: Na štandovima u centru Paraćina nekoliko desetina izlagača (FOTO)

Z. RAŠIĆ

11. 09. 2021. u 21:31

U OKVIRU „Krstovdanskih svečanosti“ koje Turistička organizacija Paraćina organizuje svakog septembra povodom obeležavanja Dana opštine, centar grada danas su „okupirali“ izlagači na tipskim drvenim štandovima sa različitim poizvodima, na popularnom događaju nazvanom „Eko fest“.

ЈУБИЛАРНИ ЕТНО ФЕСТ: На штандовима у центру Параћина неколико десетина излагача (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Učesnici iz Zaječara, Kruševca, Niša, Toplole, svih opština Pomoravskog okruga, te iz Pirota, Beograda, Ćićevca, Aleksandrovca i više paraćinskih sela, izložili su suvenire, različite rukotvorine, med i proizvode od meda, unikate starih zanata... Paraćinci koji su tokom dana šetali po sunčanom danu glavnom gradskom ulicom sa zadovoljstvom su razgledali štandove i kupovali.

- Ova manifestacija promoviše narodne običaje, etno kulturu, kulturu odevanja, opremanja domaćinstva, hrane i muzike koju beleži naša tradicija. Tokom svih prethodnih godina, program se sastojao iz nastupa renomiranih kulturno-umetničkih društava, izložbi rukotvorina i suvenira, izložbe slavskih kolača i starinskih jela, nastupa književnika i pesnika i koncerata poznatih izvođača... Danas je to, primereno situaciji u kojoj živimo, sajamska izložba rukotvorina – saznajemo od Sofije Miković iz Turističke organizacije.

Na ovaj način pruža se podrška malim zanatskim radionicama, proizvodnji koja se odvija unutar jednog ili nekoliko domaćinstava, podstiče razmena iskustava i povezivanje proizvođača i kupaca.

I deseto izdanje „Eko festa“ organizovano je uz finansijsku podršku Ministarstva trgovine i turizma, preko projekta Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)