"SPEJS ŠATL" ZA BALET I MUZIKU: Tu je i prva koncertna dvorana

J. Simić

08. 09. 2021. u 07:47

ĐACI Muzičke i Baletske škole u Novom Sadu više nisu podstanari.

СПЕЈС ШАТЛ ЗА БАЛЕТ И МУЗИКУ: Ту је и прва концертна дворана

Foto Arhiva

Oni su se zajedno sa svojim nastavnicima preselili u novu, najmodernije opremljenu zgradu, koja se prostire na gotovo 15.000 kvadrata i prvi put su pod zajedničkim krovom. A tu, nadohvat ruke i u istoj zgradi je i prva gradska koncertna dvorana. Muzičku školu pohađa 1.138, a Baletsku 329 đaka.

Izgradnju i opremanje, koje je podrazumevalo nabavku školskog nameštaja, multimedijalne i računarske opreme i muzičkih instrumenata, finansirao je Grad Novi Sad. Muzičku i Baletsku školu posetio je juče gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koga je hor najmlađih đaka dočekao pesmom, balerine i baletani igrom, a muzičari sa svojim instrumentima. Svi su odreda nasmejani.

Foto Arhiva

- Lepa nam je nova škola, izgleda kao "spejs šatl" - oduševljeno uglas kažu mladi umetnici.

Gradonačelnik je naglasio da se oseća privilegovano jer je bio deo tako značajnog projekta koji je uspešno realizovan do kraja i koji će služiti mnogim budućim generacijama.

- Izgradnja ovakvog objekta simbolizuje novu snagu Novog Sada. Nije ovo samo zbir kvadratnih metara i novca koji je uložen, ovakve investicije ostaju upisane u istoriju grada. Uložili smo tri milijarde i 400 miliona dinara. Doveli smo Stefana Milenkovića da bismo motivisali decu, jer cilj nam je da ostanu u svom gradu, u Srbiji i da imaju najbolje moguće uslove za razvoj - poručio je prvi čovek Novog Sada.

Po rečima direktorke Muzičke škole "Isidor Bajić" Radmile Rakin Martinović ovakvom zgradom može se podičiti malo institucija u svetu, jer će ova škola biti epicentar kulture Novog Sada. Ona se zahvalila Vučeviću "bez čijeg ličnog angažovanja nikada ne bismo stigli do cilja".

Foto N. Karlić

Direktorka Baletske škole Sanja Vučurević izrazila je očekivanje da će ustanova biti sabirni centar učenika baletskih škola iz Srbije i regiona, gde će biti održavana republička takmičenja, festivali, a vremenom i međunarodna takmičenja. Ona je takođe naglasila da se uveliko razgovara o formiranju baletske akademije, za šta su sada stvoreni uslovi.

KLAVIRI

DVE škole raspolažu sa 86 klavira. Među kupljenim instrumentima su i dva koncertna "grand pijana", od kojih svaki košta po 140.000 evra, a koje je autorizovala i potpisala jedna od najvećih pijanistkinja današnjice Marta Argerič.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni