ČISTE I PROFITIRAJU: Regionalna deponija u Pirotu prikuplja i ambalažni otpad

V. Ć.

30. 08. 2021. u 17:09

SANITARNA regionalna deponija u Muntinoj padini kraj Pirota, koja je poslednjih godina značajno unapredila ekološku sliku Pirota i okoline i pokrenula niz akcija, ubuduće će prikupljati i takozvani ambalažni otpad papir, staklo, plastiku, metal, kartonsku ambalažu, drveni otpad i sličan otpad koji pravilnim tretmanom postaje sirovina.

ЧИСТЕ И ПРОФИТИРАЈУ: Регионална депонија у Пироту прикупља и амбалажни отпад

Foto: V. Ćirić

Kako su nam kazali u ovom javnom preduzeću, početkom godine, potisan je ugovor o prikupljanju ambalaže sa “Tigar tajersom”, proteklih dana overen je ugovor sa novim tržnim centrom “Stop šop”, a uskoro će paraf biti stavljen i na ugovor sa kompanijom “Tigar” AD. Reč je o firmama koje obilato koriste raznu ambalažu radi dopremanja sirovina i druge robe.

Foto: V. Ćirić

Cilj je, da se ova vrsta otpada prikuplja i ne zagađuje životnu sredinu, ali i da se, sa njim pravilo postupa i da se isporuči reciklerima radi nove proizvodnje, što je jedan od principa takozvane cirkularne ekonomije-kaže Nebojša Ivanov, direktor. Prema procenama JKP “Regionalna deponija Pirot” u maloprodajnim objektima mesečno se iskoristi, odnosno izbaci bar 50 do 70 tona razne kartonske ambalaže, koja će se opet vratiti u pogone za proizvodnju ambalaže i kartona, odnosno reciklirati.

Pirotska Deponija jedna je od najsavremenijih u Srbiji, a građena je uz pomoć EU. Izgradnja i opremanje je koštalo oko 5 miliona evra. Koriste je svi gradovi Gornjeg Ponišavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)