ZAVRŠEN 4. DUNAV FILM FEST U SMEDEREVU: "Dunavsku lađu" za najbolje ostvarenje dobio film "Konačni izveštaj" Ištvana Saba

J. I.

26. 08. 2021. u 09:24

SVEČANOM dodelom nagrada i srpskom premijerom filma Srđana Dragojevića „Nebesa“ u Smederevu je sinoć zatvoren četvrti Dunav film fest.

ЗАВРШЕН 4. ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ У СМЕДЕРЕВУ: Дунавску лађу за најбоље остварење добио филм Коначни извештај Иштвана Саба

Foto: N. Živanović

Festival dodeljuje četiri nagrade, a o tome je odlučivao žiri u sastavu Ana Marija Rosi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović.

Nagrada „Dunavska lađa“ za najbolji film pripala je mađarskom reditelju Ištvanu Sabu za ostvarenje „Konačni izveštaj“ Ova nagrada, kako je obrazloženo, dodeljuje se za iskren i dominantan pristup temi odnosa sistema prema pojedincu, koja iako smeštena u lokalne okvire progovara globalno.

Rediteljke Vesela Kazakova i Mina Milevaa dobitnice su nagrade za najbolju režiju za film bugarsko-francuske koprodukcije „Žene plaču“.

Nagrada za najbolji scenario pripala je nemačkom reditelju Dominiku Grafu i scenaristi Konstantinu Lebu za film „Fabijan“, dok je glumačkom ansamblu filma „Nečista krv – Greh predaka“ pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

Smederevskoj publici obratio se Srđan Dragojević, režiser filma „Nebesa“, čijom projekcijom je zatvoren „Dunav film fest“.

- Veliko je zadovoljstvo biti ovde sa vama. Ovaj film je proveo u korona-bunkeru više od godinu dana. Ovo je treća projekcija filma nakon dva festivala u Lokarnu i Odesi, i meni je jako drago da je ovde u Smederevu, rekao je, pored ostalog, Srđan Dragojević na zatvaranju festivala filmova podunavskih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri