SUZBIJENA "AFRIČKA KUGA SVINJA": Opasnost od opake bolesti više ne preti

Z. Gligorijević

10. 08. 2021. u 17:51

UPRAVA za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ukinula je rešenje o proglašenju zaraze „afrička kuga svinja“ na teritoriji opštine Paraćin, saznaju „Novosti“ od direktora Veterinarsko-specijalističkog instituta „Jagodina“ dr Zorana Rašića.

СУЗБИЈЕНА АФРИЧКА КУГА СВИЊА: Опасност од опаке болести више не прети

Foto: Z. G.

Veterinarska služba i lovačka društva u poslednja četiri meseca intenzivno su radili na sprečavanju širenja i suzbijanju ove bolesti, koja se marta pojavila u 7 gazdinastva u 4 sela.

- U ovom periodu na teritoriji opštine Paraćin, na kojoj ima oko 17. 000 svinja, realizovano je 1.120 obilazaka gazdinstava i ivršena 302 laboratorijska pregleda na „afričku kugu svinja“. Eutanazirano je 114 grla, a Ministarstvo poljoprivrede RS je za nadoknadu štete i sprovođenje mera za suzbijanje bolesti izdvojilo oko 5,5 miliona dinara, pa su proizvođači mogli da obnove svoju proizvodnju, s obzirom da su im sredstva u potpunosti i blagovremeno isplaćena – navodi dr Rašić.

Zahvaljujući realizaciji svih propisanih mera koje predviđaju nacionalni i međunarodni propisi i odličnoj saradnji sa opštinom Paraćin, bolest je za sada suzbijena. Ona se nije pojavila u drugim opštinama na epizootiološkom području, kao ni na većim farmama. Stvoreni su uslovi za normalno odvijanje prometa, rad stočne pijace, a industrija mesa može ponovo da izvozi svoje proizvode.

Naš sagovornik poručuje da, ukoliko se pojedini neodgovorni proizvođači ne odreknu loših navika, od ovih mera neće biti velike koristi. Neophodno je da se na farmama sprovode biosigurnosne mere, navedene u brošurama koje su dobili, zatim da životinje budu obeležene i registrovane na pravilan način, da se odvija legalan, a ne ilegalan promet životinja, i da se leševi uklanjaju na adekvatan način, kako se ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi i životinja, kao ni životna sredina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)