OSVEŽENJE SAMO NA BAZENIMA: Čitav pirotski kraj nema uređena kupališta na rekama i jezerima

V. ĆIRIĆ

09. 08. 2021. u 07:15

ČITAV pirotski kraj obiluje vodotocima i jezerima, ali nema nijedno uređeno kupalište, gde bi se građani ovih vrelih dana rashladili.

ОСВЕЖЕЊЕ САМО НА БАЗЕНИМА: Читав пиротски крај нема уређена купалишта на рекама и језерима

Foto V. Ćirić

Ovakvu situaciju donekle ublažavaju zatvoreni bazen u Pirotu, gde se inače gradi novi objekat na otvorenom, te bazen i otvoreni bazeni u Babušnici, Beloj Palanci i Dimitrovgradu.

Suočeni sa ovim problemom, mnogi žitelji ovog kraja spas od letnje vreline traže na Temštici, Jermi, Visočici i drugim manjim rekama. Nišava je praktično neupotrebljiva, zbog režima rada hidrocentrale, odnosno visokog vodostaja i bujice iz turbina pomenute centrale. A, minulih godina u ovo vreme je na ovoj reci sve vrvelo od posetilaca, iako ni na njoj nema uređenih plaža, a radilo je i gradsko kupalište na kompenzacionom bazenu...

Foto V. Ćirić

Na gradskim bazenima se okupi po više hiljada ljudi, a cena dnevne karte je oko 120 dinara za odrasle. Oni koji imaju automobil i više slobodnog vremena, obično odlaze do Krivog vira nadomak 18 kilometra udaljene Temske i osvežavaju se u hladnoj planinskoj vodi. Na Temštici se osveženje traži i nedaleko od sela Staničenje, kod Begovog mosta, gde se uglavnom okuplja omladina. Visočica prima kupače kod Pakleštice, Rsovaca i Ržane.

Jedna od lokacija gde se traži rashlađenje i osveženje je i Zavojsko jezero, na dvadesetak kilometara od Pirota. Ovde se u vodu takođe ulazi na vastitu odgovornost, jer nema nijedne uređene plaže. Obale pomenutog jezera, koje nije ni predviđeno za kupanje, izuzetno su strme, pa se neiskusnim plivačima ne preporučuje bilo kakav ulazak u vodu.

Ovde se mogu videti kupači i kod brane, ko i u mestu koje se naziva Buljarice, kraj nekadašnjeg sela Mala Lukanja.

Kanjon Jerme je takođe atraktivan za motorizovane izletnike. Neke lokacije su posebno privlačne za kupanje - oko sela Sukova i kod Nišavske doline, ispod nadvožnjaka, te kod uliva Jerme u Nišavu.

U okolini pirotskih sela Poljska Ržana, Krupac, Jovanovac, Izvor - uzvodno do HE "Pirot" - takođe postoje mogobrojni virovi kraj priobalnih vrbaka, koji mame zaljubljenike u reku u kojoj se traži osveženje. Sličnih mesta za kupanje u Nišavi ima i u selima prema Dimitrovgradu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)