ČUVAJU NASLEĐE: U Negotinu otvoren Sajam suvenira i starih zanata (GALERIJA)

S.M.Jovanović

05. 08. 2021. u 18:14

DVODNEVNI Sajam suvenira i starih zanata koji je priredila Turistička organizacija opštine Negotin okupila je skoro 50 izlagača iz cele Srbije, kao i majstore starih zanata iz Severne Makedonije i Ukrajine.

ЧУВАЈУ НАСЛЕЂЕ: У Неготину отворен Сајам сувенира и старих заната (ГАЛЕРИЈА)

foto: SMJovanović

Na tipskim štandovima izloženi su sve sami rariteti od ručno rađenih testija i đuvečara, preko pletenih čarapa, vunenih pokrivača, nakita od prirodnih materijala i poludragog kamenja, heklani odevni predmeti, ali i melemi, tinkture, čajevi, vina, domaće rakije.

- Dosta njih je čekalo na ovaj Sajam pogotovu što je letnji period, mnogo je ljudi došlo je iz inostranstva, pa je ovo i bila prilika da se što kroz Sajam, a što i kroz naše brojne izlete promovišemo i kao turistička destinacija koju svakako treba posetiti - kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Da zanati odolevaju i krizi i fabričkoj proizvodnji pokazuje i veliko interesovanje zanatlija, koji kažu da stare veštine moraju da se podmlađuju tako što će se umećima zanatlija učiti mlađi.

-Nažalost nema mladih da naslede ove zanate, a da se traže naši proizvodi, traže se, samo mora mnogo da se trči. Evo ja sam sad u Negotinu u koji dolazim na manifestacije i vašare već desetak godina, a onda idem dalje jer posao ne sme da čeka - kaže grnčar Blagoje Peševski iz Kumanova.

Brojni izlagači predstavili su se, pre svega, ponudom pretežno domaće radinosti, nakitom, ukrasnim predmetima, suvenirima, ali i proizvodima od meda, liciderskim srcima i drugim poslasticama.

-U izradi etno kolača, ali i svakog drugog posla najvažnija je ruka domaćice, ona je i najpresudnija. Radim godinama kolače po starim porodičnim recepturama od salčića koji se i najviše traže, preko pivčića, štrudli, baklave, sitnih kolača. Gde god da idem pitaju me za recepte, predlažu svoje, konsultuju se sa mnom kako se šta pravi – kaže Verica Kocić koja je u Negotin došla je iz Jagodine.

Članice negotinskog Udruženja starih, umetničkih zanata i domaće radinosti “Ni od čega nešto” izložile su svoje proizvode rađene tehnikama veza, kukičanja, pletenja, ali i suvenire rađene salvetnom tehnikom, nakit, hvatače snova, krevete za kućne ljubimce, pletene torbe, heklane ogrlice, torbe, košuljice, kardigane, torbice za mobilne telefone i tablete.

-Uživam u ručnom radu jer je to jedna kreativna i plemenita veština, da heklam, vezem, da od konca napravim nešto kreativno. Meni je to zadovoljstvo, nešto što me ispunjava i relaksira a drago mi je ako se to nekom dopadne – kaže nekadašnja novinarka Snežana Stanojević.

Ova dvodnevna prodajno izložbena manifestacija promoviše stare običaje, zanate, etno trpezu, ali i pesmu i igru ovog kraja.

-Pored moje domaće rakije od šljive prepečenice sa medom i hajdučkom travom, ponudili smo likere od nane, breskve, višnje, jagode do grožđa u rakiji. To je vrlo interesantan proizvod. U šali muževima preporučujem da jedu to grožđe, a ženama da piju rakiju, što one rado i prihvate ne znajući da se alkohol preko peteljke vratio u zrno, a da je preostala rakija postala slabija – kaže Đorđe Nicić iz Mihajlovca.

U zabavnom delu programa publici su se predstavili dečji ansambl AKUD “Floričika” iz Jabukovca i Etno grupa “Gergina”. U paviljonu gradskog parka održan je i koncert starogradske muzike Ansambla “KontrAkord”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih