"NAJLEPŠA ZEMLJA": Izložba fotografija Ruskog geografskog društva otvorena u Negotinu

S.M.J.

04. 08. 2021. u 15:28

U GALERIJI Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Istorijski arhiv Negotina u okviru manifestacije “Negotinsko leto” otvorio je izložbu fotografija Ruskog geografskog društva pod nazivom ,,Najlepša zemlja“.

НАЈЛЕПША ЗЕМЉА: Изложба фотографија Руског географског друштва отворена у Неготину

Foto: S.M.J.

- Rusko geografsko društvo je jedno od najstarijih na svetu jer postoji od 1845. Cilj im je da istraže, identifikuju predeli i da na ta mesta pošalju najbolje istraživače različitih disciplina koji će izraditi i najbolje studije. Iz tog razloga smo se i odlučili za ovu izložbu da Negotincima predstavimo rad društva i fotografije koji na najlepši način prikazuju izvornu prirodu Rusije i njen odnos prema životnoj sredini - kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Izložbu u Negotinu je otvorio dr Miroljub Milinčić, redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

-Mi smo prošle i ove godine naročito počeli malo dublja istraživanja na temu rusko-srpskog nasleđa u Srbiji, a i u Negotinu, a od proleća i na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Imamo šta da pokažemo. Na kraju krajeva ovde je kroz istočnu Srbiju nekada prolazio Ruski put, ima nešto što se zove Ruska kuća, a malopre smo u Štubiku videli tri ruska spomenika na udaljenosti od 150 metara. Verujte, toga nema ni u centru Moskve - kaže dr Miroljub Milinčić.

Uz ruske i srpske kompozicije u interpretaciji soprana Magdalene Antić, profesora pevanja i kamerne muzike i Stefana Nikolića, profesora harmonike u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, otvaranju izložbe fotografija “Najlepša zemlja” prisustvovali su i učesnici međunarodnog Ekološko-geografskog kampa iz Ruske federacije, Bosne i Hercegovine i Italije.

- U Beogradu mi je bilo interesantno da vidim kako se mešaju kulture i istorijske epohe. Jako mi se dopao i Nacionalni park “Đerdap” i Golubačka tvrđava koja ovako rekonstruisana zaista deluje impresivno. Zahvalna sam na prilici da se na licu mesta upoznam sa Srbijom - kaže Marija Hodikina, profesor međunarodnog turizma.

Do sada je Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore organizovao više desetina izložbi fotografija sa foto-konkursa Ruskog geografskog društva, a organizovali su i veći broj promocija, tematskih filmskih projekcija, kulturno-umetničkih programa i drugih sadržaja.

- Dolazim iz Italije. Inače, govorim ruski jezik a učim i srpski. Imam običaj da kažem da je Italija moja otadžbina, ali da su mi Rusija i Srbija u srcu. Prvi put sam u Srbiji i oduševljen sam gostoprimstvom ljudima i lepotom prirode i svega što sam video i doživeo – kaže Dijego Zaneti, student.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)