OD SVETA ODSEČENO 100 KUĆA: Vremenske nepogode zadaju velike muke stanovnicima viših sela u ivanjičkoj opštini

V. ILIĆ

21. 07. 2021. u 05:55

OKO stotinu domaćinstava u ivanjičkom selu Vučak bukvalno je odsečeno od sveta. Bujični potoci koji su nastali usled nevremena koje je prethodnih dana u nekoliko navrata zahvatilo ovo područje odneli su ili oštetili put do sela, ali i još desetak putnih pravaca u ivanjičkoj opštini.

ОД СВЕТА ОДСЕЧЕНО 100 КУЋА: Временске непогоде задају велике муке становницима виших села у ивањичкој општини

Foto Privatna arhiva

Meštani sela Vučak kažu da je voda nosile sve pred sobom, da su reke tekle niz puteve, kojim sada jedino može da se kreće, i to vrlo teško, traktorima. Na pojedinim deonicama zbog velikih rupa i vrtača ni to nije moguće.

- Gotovo svake godine nam se dešava isto, i to u letnjem periodu kada se najviše radi i kada voće i povrće moramo da odvezemo do kupaca. A mi ne možemo ni da izađemo iz kuće od potopa. U selu živi 12 dece uzrasta do dve godine, ali ima i starih i bolesnih i totalno smo nemoćni. Ono što smo uspeli da oberemo od malina, sada nemamo kako da transportujemo do kupaca, a selo Vučak je inače jedino selo u Ivanjici koje nema ni metar asfalta - rekao nam je meštanin Dragan Grujović.

U Opštini kažu da je sva raspoloživa mehanizacija već na terenu, ali situaciju dodatno otežavaju nove padavine. Neprohodno je, vele, osam putnih pravaca.

Foto Privatna arhiva

Stanje na terenu nije nimalo dobro, plaši nas što su najavili ponovni pljusak, što bi moglo da dokrajči ono što smo sanirali do sada. Stanje u selima Gleđica, Vučak i Bratljevo je kritično, i trenutno smo poslali mehanizaciju da raščisti najkritičnije tačke na putevima u tim selima. Trudimo se da puteve održavamo prohodnim, što nam je sada prioritet - kazao je Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.

Obilne kiše uslovile su izlivanje reke Moravice, što je izazvalo kvar na magistralnom cevovodu u mestu Međurečje, gde zbog smanjenog dotoka vode meštani Ivanjice na višoj nadmorkoj visini nemaju vodu.

- Celokupno vodosnabdevanje na teritoriji grada je umanjeno za 50 odsto. Nestašice su najviše osetila domaćinstva u višim predelima naše opštine. U pomoću su nam pritekle susedne opštine Čajetina, Arilje i Lučani koje su poslale svoje cisterne i meštani sada koriste tu vodu, ali apelujemo na građane da je racionalno koriste kako ne bi došlo do ozbiljnijih restrikcija i nadamo se će uskoro biti saniran i taj problem - dodao je Mitrović.

MOSTOVI

I lane su usled poplava i bujičnih voda stradala ivanjička sela, posebno putevi, a oštećeno je ili srušeno nekoliko mostova. Još ni ta šteta nije sanirana, a Ivanjicu je pogodila nova nepogoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024