BESPLATNA ANALIZA ZEMLJIŠTA: U Negotinu započeta nova serija podsticaja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava

S. M. JOVANOVIĆ

06. 07. 2021. u 05:55

LOKALNA samouprava subvencioniše deset uzoraka zemljišta za poljoprivredne proizvođače sa teritorije Negotina, dok Ministarstvo poljoprivrede svakom registrovanom gazdinstvu obezbeđuje po četiri besplatna uzorka.

БЕСПЛАТНА АНАЛИЗА ЗЕМЉИШТА: У Неготину започета нова серија подстицаја регистрованих пољопривредних газдинстава

Foto D. Novković

Kako je istaknuto, ova mera je jedna od najvažnijih za planiranje proizvodnje, jer se samo na osnovu poznavanja sadržaja i oblika hranljivih elemenata u zemljištu, kao i potreba pojedinih biljaka, mogu dati preporuke za primenu odgovarajućih vrsta i količine đubriva.

- Da bi se u zemljište unela odgovarajuća količina hranljivih materija neophodnih za normalan rast i razvoj gajenih biljaka, najpre moramo obaviti agrohemijsku analizu tla, bez koje smo praktično nemoćni - kaže Vladimir Stanković, zadužen za ruralni razvoj u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Negotinu.

Domaćini koji se prijave za besplatnu analizu zemljišta dužni su da iz nadležnih uprava za trezor pribave potvrdu o aktivnom statusu i strukturi biljne proizvodnje za ovu godinu, a  neophodno je i da se prijave u Poljoprivrednu savetodavnu i stručnu službu, da bi stručnjaci izašli na teren i uzeli uzorke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024