SUBVENCIJE LOKALNE SAMOUPRAVE: U opštini Negotin u toku akcija besplatne kontrole plodnosti zemljišta

S. M. Jovanović

05. 07. 2021. u 13:08

LOKALNA samouprava u Negotinu subvencioniše 10 besplatnih uzoraka zemljišta za poljoprivredne proizvođače sa teritorije ove opštine, dok resorno Ministarstvo poljoprivrede plaća po četiri uzorka zemljišta po registrovanom poljoprivrednom proizvođaču.

СУБВЕНЦИЈЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ: У општини Неготин у току акција бесплатне контроле плодности земљишта

Foto: S. M. J.

Ova mera jedna je od najvažnijih za planiranje proizvodnje, jer na osnovu poznavanja sadržaja i oblika hranljivih elemenata u zemljištu, kao i potreba pojedinih biljaka za tim elementima, mogu se dati preporuke za primenu odgovarajućih vrsta, formulacija i količina đubriva.

- Kako bi se u zemljište unela odgovarajuća količina hranljivih materija putem mineralnih i organskih đubriva neophodnih za normalan rast i razvoj gajenih biljaka, najpre moramo uzorkovati zemljište za agrohemijsku analizu kako bi se na taj način uvidelo kolika količina hraniva nedostaje gajenim biljkama. Bez agrohemijske analize zemljišta jednostavno je nemoguće odrediti količinu i formulaciju mineralnih i organskih hraniva koje je neophodno primeniti – kaže Vladimir Stanković, savetodavac za ruralni razvoj u PSSS Negotin.
Poljoprivrednici koji se prijave za besplatnu analizu zemljišta dužni su da pribave iz nadležnih Uprava za trezor potvrdu o aktivnom statusu i strukturu  biljne proizvodnje za 2021. godinu kako bi ostvarili pravo na ovaj besplatan podsticaj.  Neophodno je i da se prijave u Poljoprivrednu savetodavnu i stručnu službu (PSSS) Negotin kako bi njihovi stručnjaci izašli na teren i uzeli uzorke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri