ORLOVI SPASAVAJU VRSTU: Dva mladunca obeležena satelitskim odašiljačem

Lj. P.

05. 07. 2021. u 10:33

MIMA i Mihajlo, mladunci orla krstaša, narednih godina će slati vredne informacije koje će pomoći da se njihova vrsta bolje upozna i zaštiti.

ОРЛОВИ СПАСАВАЈУ ВРСТУ: Два младунца обележена сателитским одашиљачем

FOTO: DZPPS

Krstaši iz Srbije će prvi put biti praćeni uz pomoć satelistskih odašiljača, najnovije tehnologije koja će ornuitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije omogućiti da u realnom vremenu saznaju veliki broj informacija koje mogu da obezbede opstanak ove vrste

U petak 2. jula, tim ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kolegama iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode (MME – BirdLife Hungary) i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, i veliku pomoć profesionalnih alpinista posetio je gnezdo krstaša.

FOTO: DZPPS

Svi mladunci, kako navode u DZPPS, su obeleženi metalnim i plastičnim prstenovima, a dva su dobila i satelitske odašiljače koji će istraživačima pomoći da ih prate, saznaju kuda se kreću, gde love, i da im se priskkoči u pomoć ako bude potrebno.

Sa svega tri para, orlovi krstaši su najređa ptica grabljivica u našoj zemlji i u Crvenoj knjizi ptica Srbije dobili su kategoriju kritično ugrožene vrste zbog izuzetno male brojnosti i velikih opasnosti koje prete njihovom opstanku u prirodi.

FOTO: DZPPS

Sva tri gnezda orlova krstaša nadziru volonteri DZPPS, lovočuvar iz Srpskog Krstura i čuvari prirode iz Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“. Čuvanje gnezda je, kao i godinama unazad, doprinelo da se orlovi bezbedno i uspešno gnezde. Ove godine podmladak krstaša u Srbiji čine četiri mladunca, dva mužjaka i dve ženke. Ženke su nazvane Mima i Zlatica, a mužjaci Mihajlo i Gavrilo.

- Za naše krstaše najveće pretnje su trovanje i nedostatak drveća na kojima bi se gnezdili – kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS. - Ovog proleća zabeležili smo nekoliko slučajeva trovanja ptica na severu Banata, a samo pukom srećom orlovi nisu stradali. Neodgovorna upotreba pesticida i sve češće namerno trovanje lisica, šakala, pasa i drugih mesojeda hitno mora da se zaustavi kako bismo sačuvali ptice sa nacionalnog grba.

FOTO: DZPPS

Krstaši se gnezde na samom severu Banata, u prostranstvu stepe i oranica. Naša mala nacionalna populacija deo je veće panonske populacije koja broji više stotina parova u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024