"DAN DUNAVA": Za zdraviju vodu i bogatiji riblji fond

S. Bajić

29. 06. 2021. u 15:32

PREDSTAVLjANjEM projekta „Multisektorski pristup nepogodama u Osječko-baranjskoj županiji i Autonomnoj pokrajini Vojvodini, Regionalne razvojne agencije Bačka u partnerstvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i partnerima iz Hrvatske, danas je u objektima za mobilni opremu javnog preduzeća „Vode Vojvodine“ obeležen „Dan Dunava“.

ДАН ДУНАВА: За здравију воду и богатији рибљи фонд

Foto Z. Grumić

Reč je o projektu vrednom 1,8 miliona evra u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija kojim se integriše višesektorski pristup i podiže nivo spremnosti za katastrofe i zajedničko delovanje u slučaju velikih poplava ili nesreća.

- Projekat je počeo u oktobru 2019. godine i do kraja marta iduće godine zajedničkim radom eksperata iz Srbije i Hrvatske, biće unapređen i uspostavljen sistem odbrane i sanacije. - Cilj je takođe da se smanji rizik od otpada i da postojeći kapaciteti budu što efikasniji. Novi Sad je je jedan od retkih gradova koji je još pre deset godina imao mobilnu branu za odbranu od poplava, a ovim projektom predviđeno je dodatnih 200 metara takve brane. Takođe, tu su i pumpe , punilice … sve za odbranu od potencijalnih poplava da nam se ne desi ponovo 2014. godina - kaže Andrea Stijepić, koordinatorka projekta i naglašava da je sastavni deo čitave priče i edukacija za članove Kriznog štaba, poljoprivrednike, vatrgosane službe… sve koji doprinose zaštiti od poplava.

Po rečima Nemanje Ivanovića, načenika pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, u poslednjih sedam-osam godina ekološko-hidrološka situacija je mnogo bolja, s obzirom na do ta na Dunavu rade dva prečistača kao i da nije bilo većih zagađenja niti jedno veće uginuće ribljeg fonda.

- Industrijska postrojenja se kontrolišu na toku Dunava od granice sa Mađarskom do Beograda, i nema zagađivača koji to ugrožavaju. Nije bilo ni udesa većih plovila koji bi izlili toksine u vodu ali je zato ogroman problem plastični otpad, koji bacaju neodgovorni građani i koji predstavlja katastrofu pogotovo kada nivo reke opadne. Reč je o tonama plastičnih flaša i to je zapravo u fokusu zaštite životne sredine, ove, kao i u narednim godinama. Pored svog prirodnog bogatstva, imamo dva bisera prirode, Gornje podunavnje i Koviljsko-petrovaradinski rit, koje jednako tako moramo čuvati- kaže Ivanović.

 

- Boljem kvalitetu vode, zdravijem i brojnijem ribljem fondu u Dunavu, doprinose i regulative kojih sve sva privredna postrojenja uz reku pridržavaju. U Novom Sadu imamo dve „crne tačke“, kolektore kanalizacione na Keju žrtava racije i iza železničkog mosta, a prošle godine smo uklonili sa obale i dva rashovodvana ledolomca koji su bili potencijalni zagađivači- kaže Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili