“SLUČAJ LITIJUM” I U OPŠTINI: Prvi čovek Gornjeg Milanovca najavljuje iznenađenje

M. Bošnjak

16. 06. 2021. u 07:34

REĐAJU se u Rudničko-takovskom kraju masovni protesti građana, naučni skupovi, konferencije za medije, samostalne izjave... protiv najavljenih geoloških traganja za litijumom i drugim "opasnim" obojenim metalima.

“СЛУЧАЈ ЛИТИЈУМ” И У ОПШТИНИ: Први човек Горњег Милановца најављује изненађење

Foto: M. Bošnjak

Protesti koji traju od Rudnika, do sela oko Ravne gore - gde bi trebalo da se vrše pomenuta istraživanja i kasnija iskopavanja - "obojeni" su, kako ističu učesnici, brigom za zdravu životnu sredinu i za decu, a nisu politički.

Litijum je dospeo i pred lokalni parlament Gornjeg Milanovca, ali se sudbina (ne)spornih istraživanja ni u njemu još ne zna.

Posle protesta na Rudniku i u Pranjanima, te skupa u Koštunićima - uz učešće uglednih naučnika - ništa više "za" i "protiv" litijuma, odnosno "Rio Tinta" i sličnih kompanija, neće biti isto. Naprotiv.

- Zbog proceduralnih nedostataka tog zahteva, ne možemo da proširimo Dnevni red skupštinskog zasedanja temom o istraživanjima kanadske kompanije - objasnio je na sednici predsednik lokalnog parlamenta Lazar Nikolić, član SPS koji je manjinski koalicioni partner vladajućim naprednjacima.

A, taj predlog je Skupštini dvaput podneo Milisav Mirković, bivši predsednik Opštine i bivši socijalista, sada lider pokreta "Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac". On je najavio nastavak borbe.

Foto M. Bošnjak

Dejan Kovačević

- Već dvaput se pojavljuje nepotpun zahtev za razmatranje geoloških istraživanja na tlu naše opštine. To navodi na sumnju da se ta tema skreće ka populizmu. Predlog odluka Skupštini za usvajanje mora biti argumentovan. Opštini se sigurno ne može zameriti da ne radi na zaštiti ekologije. Odbornička grupa Srpske napredne stranke i ja ćemo, za iduću sednicu Skupštine, pripremiti odluku vezanu za ta istraživanja, o kojoj će se odbornici izjašnjavati. Ona će, verujem, mnoge iznenaditi - najavljuje prvi čovek Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević.

Pomenuti Pokret i drugi opozicionari podržavaju predlog da se na idućoj sednici Skupštine opštine "slučaj litijum" razmatra i na taj način.

- Tražili smo da se o tome raspravlja informativno, ali i da čujemo jesu li organi Opštine obavešteni o tim istraživanjima? I u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti je vođena rasprava o tome. Naša je obaveza da javnost zna kada će se, kako, i hoće li se uopšte obavljati ta istraživanja. Nismo sigurni da će ih građani, bez obzira na stranačku pripadnost, prihvatiti - zaključuje Mirković.

AKTIVISTIMA ŠIROKA PODRŠKA

NA skupu u Koštunićima, protiv istraživanja nalazišta i mogućih iskopavanja tih metala u ovom kraju, učestvovali su i akademik Živorad Čeković, dugogodišnji direktor ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" u Beogradu prof. dr Dušan Stanojević, dekan Šumarskog fakulteta dr Ratko Ristić, poznati ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta... a stigli su i telegrami podrške mnogih takođe uglednih stručnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri