ŠOBAJIĆEVA IZLOŽBA U GRAČANICI: Prvog juna počinju Vidovdanske svečanosti

Vojislava Crnjanski Spasojević

28. 05. 2021. u 13:08

IZLOŽBA slika nedavno preminulog istaknutog umetnika Miloša Šobajića, dobitnika nagrade "Longin" 2019. godine za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti, pratiće ovogodišnje Vidovdanske svečanosti i početak rada 23. gračaničke likovne kolonije "Vidovdan 2021". Svečano otvaranje je 1. juna u Domu kulture "Gračanica".

ШОБАЈИЋЕВА ИЗЛОЖБА У ГРАЧАНИЦИ: Првог јуна почињу Видовданске свечаности

Galerija Art 55

Kako je podsetio organizator, ove godine biće obeleženi veliki datumi - sedam vekova od izgradnje manastira Gračanice i isto toliko od smrti njenog ktitora kralja Milutina. Tim povodom biće otvorena renovirana Galerija gračaničkog Doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija "Solidarnost za Kosovo". Ujedno, obnovljen je i rad Galerije umetnosti Priština, koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva, vraća svojoj kući - Kosovu i Metohiji.

Likovna kolonija "Vidovdan" održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na KiM. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture Gračanica i Fakulteta umetnosti iz Prištine. Na njoj se dodeljuje nagrada "Longin" za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešnijeg mladog učesnika.

U radu kolonije učestvovaće 10 umetnika: Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Karišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić (Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd) i Vesna Sušić (Nikšić).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!