ĐOKOVIĆ SRUŠIO FEDERERA: Novak "prešišao" Švajcarca i započeo 311. nedelju na čelu rang-liste najboljih tenisera sveta

Đ. SAMOILOVIĆ

08. 03. 2021. u 07:14

ZA mnoge ljude na svetu danas je još jedan ponedeljak, onaj sumorni dan kojim počinje radna nedelja posle vikenda i odmora. Za Novaka Đokovića, međutim, ovaj ponedeljak je poseban, pošto je s prvom sekundom posle ponoći započela 311. sedmica vladavine našeg tenisera na ATP listi.

ЂОКОВИЋ СРУШИО ФЕДЕРЕРА: Новак прешишао Швајцарца и започео 311. недељу на челу ранг-листе најбољих тенисера света

Foto: AP

To je označilo i novi rekord u istoriji muškog tenisa, koji je otišao u ruke Srbina u čijem su posedu i skoro svi ostali bitni u belom sportu.

Novaku fale još samo tri grend slema da bi brojke bile potpuno na njegovoj strani u trci za najboljeg, sa Rodžerom Federeom i Rafaelom Nadalom koji za srpskim asom kaskaju u skoro svakoj važnijoj statističkoj kategoriji.

Naravno, uvek će biti i onih koji brojeve osporavaju i oslanjaju se na lični utisak koji celoj toj debati daje veliku dozu subjektivnosti. Međutim, što bi rekao nekadašnji NBA as Rašid Valas, "lopta ne laže", tako bi se i za GOAT trku mogla iskoristiti krilatica "cifre ne lažu".

A istina koju one spočitavaju kaže da Đoković pored nedelja na vrhu ima i najviše (36) mastersa serije 1.000, koji su po važnosti odmah iza slemova. Takođe, kada se spoje najvažnije titule u svetu tenisa (grend slemovi, mastersi i završni masters), Đoković (59) je i tu u prednosti nad Rodžerom (56) i Rafom (54), iako je zbog dugovečnosti na Turu, Švajcarac apsolutni rekorder (103) po ukupnom broju trofeja.

Najviše velikih titula u jednoj godini ima takođe Đoković (10), dok je jedini u istoriji tenisa koji ima "zlatni" masters, odnosno svih devet turnira čije osvajanje vredi 1.000 bodova.

BEOGRAD ZAHVALjUJE NOVAKU

U ČAST Novaka Đokovića i njegovog neverovatnog dostignući, na fasadi Skupštine grada Beograda večeras od 19.00 do 22.00, biće prikazana projekcija sa njegovim najboljim potezima u dosadašnjoj karijeri, rekao je zamenik gradonačelnika srpske prestonice Goran Vesić.

Pored toga, na bilbordima na koje Grad ima pravo biće ispisane poruke zahvalnosti Đokoviću, a Palata "Albanija", fontana na Slaviji, zgrada Narodne skupštine, Brankov most i Most na Adi biće osvetljeni bojama srpske zastave, koju Novak sa ponosom predstavlja u svetu.

Ono što je naš as uspeo, a što niko nije, jeste objedinjavanje sva četiri grend slema u jednom trenutku, posle osvajanja Rolan Garosa 2016. godine (Vimbldon, Ju-Es open i Australijan open). Kalendarski, sva četiri grend slema su uspeli da osvoje Don Badž i Rod Lejver, ali tada se nisu igrali turniri na betonu.

Đoković je posebno impresivan i kad su u pitanju bodovi na ATP listi, budući da je, kada je završio kalendarsku 2016, na svom kontu imao 16.950 poena, više nego drugoplasirani Endi Marej (8.915) i trećeplasirani Rodžer Federer (6.655) zajedno. Uz to, izjednačen je sa Pitom Samprasom po broju (6) završenih godina kao svetski broj jedan.

Najveće rivale "tuče" i u međusobnim duelima, sa Rodžerom je odnos 27:23, dok je protiv Rafe slavio 29 puta, a poražen u 27 navrata.

Dakle, sve je donekle jasno, još samo ti grend slemovi koje može da napadne i ove godine, ako se kockice poklope. Takođe, olimpijsko zlato je jedan jedini važan teniski trofej koji još nije pronašao svoje mesto u trofejnoj vitrini Novaka Đokovića, a ako bude smotre u Tokiju, sigurno je da će Srbin jurišati na najsjajnije odličje kao nikad dosad.

RODžER: JA SAM "OBARAO" SAMPRASA

UOČI povratničkog nastupa u Dohi, Rodžer Federer je govorio i o Rafaelu Nadalu i Novaku Đokoviću.

- Za mene je bilo vrlo važno da oborim Samprasov rekord. Za njih dvojicu sam ja referenca, kao što je bio Pit za mene. Voleo bih da zadržim sve rekorde, ali oni su tu da bi se obarali. Njih dvojica su nestvarni i nadam se da će uraditi sve što žele, da mogu da se osvrnu i da se ne kaju ni zbog čega kad završe karijeru - rekao je Federer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a