DA LI JE NOVAK ZASLUŽIO DISKVALIFIKACIJU: Pravila su jasna, ali nisu za sve ista

J. JEVREMOVIĆ

08. 09. 2020. u 08:33

NOVAK Đoković udario je sudiju lopticom i nije diskvalifikovan zato što se na prvog tenisera sveta ne primenjuje to jasno pravilo.

ДА ЛИ ЈЕ НОВАК ЗАСЛУЖИО ДИСКВАЛИФИКАЦИЈУ: Правила су јасна, али нису за све иста

FOTO: N. Paraušić

Prošao je u četvrfinale Ju-Es opena 2020, pobedio sve rivale i osvojio 18. grend slem. Baš kao i Rolan Garos 2016, kada nije izbačen zbog bacanja reketa koji je za centimetar omašio sudiju. Kako bi ovo zvučalo u biografiji potencijalno najboljeg tenisera u istoriji, ako na kraju za jedan slem bude bolji od Rodžera ili Rafe?

Verovatno gore nego sama bolna istina:

- U skladu sa pravilnikom grend slema, posle namernog i opasnog udaranja loptice, odnosno nepromišljenog udaranja loptice unutar terena ili udaranje loptice sa zanemarivanjem posledica, sudija Ju-Es opena je diskvalifikovao Novaka Đokovića sa Ju-Es opena 2020. - navodi se u saopštenju turnira.

Među nama, taj nesmotreni forhend unazad ka ženi koja se našla na putu je fatalna greška koliko i prekasno kočenje u špicu na Gazeli za čukanje bez štete. Ali kamera je sve snimila i kazna mora da stigne. Moglo je da se desi svakome. Nesreća je što se dogodilo Noletu.

Nije pitanje da li je diskvalifikovan zato što je Srbin. Zato što ga ne vole na Zapadu. Zato što je dobar momak, a gospođa sudija je zla. Nije pitanje namere, nego posledice. Nema rasprave o odluci, jer su pravila jasna - udari nekog lopticom unutar terena i izbačen si. Ceo beli sport se saoseća sa Novakom, ali ponavlja da su pravila - pravila.

- To je bila jedina opcija i odluka je zasnovana na činjenici da je loptica udarena u besu, nesmotreno i da je sudiju udarila pravo u grlo - rekao je glavni sudija Soren Frimel.

- Uvereni smo da Novak nije imao nameru, ali dva su faktora odlučivala - akcija i rezultat. Akcija je, iako namera nije postojala, dovela do rezultata, a to je udaranje sudije lopticom i činjenice da je ona očigledno bila povređena. Kažnjavanje ovog tipa je veoma teška odluka, a nije važno o kom se igraču radi, odluka mora da bude ispravna i po pravilniku.

ARMENULIĆ: NIJE IMAO NAMERU

FOTO: N. Paraušić

- NOVAK evidentno nije imao nameru, ali bacio je lopticu u pravcu sudije i pravila su jasna. Mislim da nisu hteli namerno da ga izbace, i njima je u interesu bilo posle svih otkaza da igra najbolji teniser sveta - istakao je naš proslavljeni teniski stručnjak Radmilo Armenulić.

Dok je čekao njegovu odluku, Đoković je pitao supervizore:

- Sada ćete da donosite odluke po šablonu? Da žrtvujete moju karijeru, grend slem?

Diskusija ne može da ide u smeru toga da li je odluka ispravna ili nije. Pitanje je samo da li se to pravilo primenjuje na isti način za sve. Da li je uopšte dobro napisano? Da li bi ga Novak promenio ako njegova nova asocijacija dobije izvršnu moć u belom sportu? Da li bi dao igračima moć da nekontrolisano udaraju loptice i kažu "slučajno sam" ako pogode nekoga? Kirjos bi možda tad prešao na njegovu stranu.

Kada je Rafa u Melburnu poslao forhend u glavu devojčice koja sakuplja loptice, to je pripisano žaru borbe za poen i Nadal se izvukao sa jednim poljupcem, uz ovacije publike. Istina, devojčica nije pala na teren kao sudija koja se borila za dah i nakašljavala.

Federer je, takođe, imao sličnu situaciju, ali je dečaku poručio: "Bolje pazi kuda se krećeš" i svi su se, opet, samo smejali. Namera nije postojala, ali ni dramatična scena gušenja ili trag neke povrede.

Slučaj Bedenea u Sinsinatiju, kada je pogodio kamermana, nije za poređenje, jer grend slemovi guraju svoja pravila, poput onog sa 25 sekundi između servisa. Ali ni ta situacija nije okarakterisana kao ozbiljna, jer je kamerman odmah digao palac i poručio da je okej.

Gospođa iza Novaka prošla je bez posledica, ali je u prvom momentu delovalo kao da se guši, što je poguralo supervizore da odmah izvuku pravilo iz džepa. Da nije pala kao pokošena, možda bi Đokoviću i progledali kroz prste.

Bajern ne bi bio diskvalifikovan u osmini finala Lige šampiona da je Levandovski slučajno nokautirao sudiju. Ali ovo nije fudbal. Ovo je sport u kome se Novak bori za jednakost. Ako je, zbog iste situacije, Šapovalov izbačen iz Dejvis kupa, Henman sa Vimbldona, Mekinro sa Australijan opena, loše bi bilo po njegov imidž, usred formiranja nove asocijacije, da je ostao na turniru zato što je on Novak Đoković. Ime mu ovoga puta nije pomoglo, nego odmoglo. Koliko bi ga tek napadali da je najbolji na svetu izuzet iz ovog pravila?

MEKINRO: ZAUVEK LOŠ MOMAK

foto: EPA

- NOVAKA je savladao pritisak. Mnogo toga se dešavalo van terena i očigledno je da je to uticalo na njega. Svidelo se to njemu ili ne, ostaće loš momak do kraja karijere. Biće zanimljivo videti kako će sve ovo da se reši. Mislim da može da se oporavi - rekao je legendarni Džon Mekinro.

Da li je potrebno izmeniti neka pravila? Koosnivač nove asocijacije upravo o tome priča svih ovih dana. Možda i previše, onako baš na svoju štetu. Zato mora i da se osvrće, da pazi ko mu radi iza leđa. I da gleda u tom pravcu, jer u postkorona sezoni na nekim stadionima ima linijskih sudija, na nekim nema. Možda je i zaboravio da tamo više nije oko sokolovo, nego dva ljudska oka.

Sportski i ljudski, preko društvenih mreža se izvinio gospođi:

- Cela ova situacija me čini tužnim i praznim. Proverio sam kako se oseća linijski sudija i, prema informacijama koje sam dobio, oseća se veoma dobro, bogu hvala. Njeno ime ne mogu da otkrijem zbog čuvanja njene privatnosti. Veoma mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek i teniser. Izvinjavam se organizatorima Ju-Es opena.

Šta stvarno oseća, to će ostaviti za unutrašnju analizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)