ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION JU-ES OPENA: Novak ispisao istoriju i osvetio se Medvedevu

A. I.

11. 09. 2023. u 01:36 >> 02:24

NOVAK Đoković osvojio je 24. grend slem u karijeri. Srbin je u finalu Ju-Es opena, koji je bio repriza onog iz 2021. godine, savladao Danila Medvedeva rezultatom 3:0 u setovima (6:3, 7:6, 6:3).

ЂОКОВИЋ ЈЕ ШАМПИОН ЈУ-ЕС ОПЕНА: Новак исписао историју и осветио се Медведеву

Tanjug/AP

Neverovatnu tenisku dramu priredili su navijačima Srbin i Rus, a bolje se pod pritiskom snašao Novak. Đoković je fantastičnom pobedom izjednačio rekord legendarne Margaret Kort, te sada oboje imaju 24 grend slema u karijeri, po čemu je u muškoj konkurenciji Nole odavno neprikosnoven (Rafael Nadal ima 22, Rodžer Federer ima 20).

Imao je problema sa servisom i bolovima u desnoj butini Novak Đoković, ali je nakon svega toga pokazao da najbolji nikada ne odustaju, te je uspeo da se osveti rivalu za težak poraz koji mu je naneo 2021. godine na istom mestu, kada je Đokoviću jedna pobeda nedostajala za kalendarski slem.

Sam uvod u meč bio je signal navijačima da ih čeka prava teniska poslastica. Sjajna igra, duge razmene i kvalitetni potezi krasili su igru obojice. Ipak, bolje se snašao Srbin, napravio je Novak Đoković brejk i to bez izgubljenog poena na servis rivala.

Iako su navijači u nastavku prvog seta mogli da vide bespoštednu borbu, Đoković je sigurno servirao i čuvao stečen brejk. Nakon 48 minuta igre Srbin je imao prednost 1:0 u setovima. Jednu od tri brejk prilike iskoristio je Đoković, uz tri asa, naspram dva rivala. Servirao je 52 procenta prvog servisa i 81% drugog servisa.

Pravo taktičko nadmudrivanje viđeno je u drugom setu. Iako je Novaka mučio prvi servis, ubacio je samo 43 procenta, naspram 70 rivala, u prva četiri gema, to drugom igraču planete nije smetalo da diktira tempo na servis.

Tanjug/AP

Dve brejk prilike u sedmom, maratonskom gemu imao je Đoković, nije ih iskoristio, a ujedno tada je viđeno veliko taktičko nadmudrivanje iz kog je kao pobednik izašao Rus.

Gem kasnije dosta problema sa kretanjem imao je Đoković, dosta je teško i disao, a to je dovelo nakon trinaestominutnog gema do prve brejk-lopte za Rusa. Uspeo je iz šešira da izvuče neverovatne poene Đoković i spasi brejk-šansu rivala.

Drugi set bio je za infarkt do kraja. Neverovatne poene vraćali su i jedan i drugi, često su njihovi potezi praćeni dugim ovacijama, a epilog drame dao je taj-brejk koji je dobio Novak Đoković koji je nakon 104 minuta igre vodio 2:0 u setovima.

Nervozan je bio Medvedev na startu trećeg seta. Žestoku razmenu imao je sa svojim trenerom. Taj pad koncentracije Đoković je iskoristio da dođe do brejka u četvrtom gemu. u naredna dva gema prava klackalica, vratio je Rus brejk, ali potom u narednom gemu ponovo ga pravi i Novak za 4:2 u trećem setu. Do kraja iskusni Srbin nije dozvoljavao iznenađenja, te je mogao da se raduje tituli.

Zanimljiv je i podatak da je Novak Đoković 2015, 2021. i 2023. godine došao do sva četiri finala na grend slemu. Sva tri puta osvojio je po tri trofeja na najvećim turnirima u svetu tenisa.

Tanjug/AP

NOVAK ĐOKOVIĆ - DANIL MEDVEDEV  6:3, 7:6, 6:3

6:3 - Najbolji ritern večeras odigrao je Medvedev i to u trenutku biti ili ne biti. Ipak, slomio mu je sav entuzijazam Novak koji je u narednom poenu izašao na mrežu i "nokautirao" ga jakim volejem. Dva poena bio je Novak od titule, a onda je usledila dupla servis greška Srbina. Ovacijama su navijači pokušali da Srbinu daju vetar u leđa, a to mu je pomoglo da dođe do meč-lopte.

5:3 - Sjajan na servis rivala bio je Đoković. Došao je do dva uvodna poena, vratio se Medvedev u gem, i to iz teške situacije. Pritiskao je Novak, a Rus uspevao sve da vrati. Ne da meč-loptu Medvedev koji čuva servis.

5:2 - Igra sada kao u transu Đoković. Rivalu je oduzeo samopouzdanje. Trideset šestim vinerom dolazi do 30:0 u petom gemu, a potom i do tri gem-lopte za potvrdu brejka.

4:2 - Odmah je brejk vratio Đoković.

Tanjug/AP

3:2 - Au, novom duplom servis greškom Đoković je dao rivalu priliku da vrati brejk. Poklon je iskoristio Medvedev.

3:1 - Pala je koncentracija Rusu nakon rasprave sa trenerom, te je Đoković došao do dve brejk prilike, iskoristio je odmah prvu!

2:1 - Nemoćan je bio Medvedev, usledila je svađa sa trenerom, Đoković je lako došao do gema, dok je Rus razmenio glasne reči sa svojim trenerom na francuskom jeziku.

1:1 - Pao je Danil Medvedev pred mrežom. Ostao je da leži na betonu, preskočio je mrežu i došao u pomoć i Novak, ali je Rus samo odlučio da se malo odmori, uz osmehe publike. Dobio je na kraju gem.

1:0 - Dobio je Novak prvi gem u setu bez velike drame.

Novak Đoković igra na svom 72. grend slemu, polovinu je završio u finalu.

Između dva seta Novak Đoković napravio je pauzu za odlazak u toalet, dok je rival iskoristio medicinski tajm-aut zbog bolova u desnom ramenu.

Tanjug/AP

TREĆI SET 7:6

TAJ-BREJK 7:5  - Prvi poen dobio je Medvedev. Greši u narednom Đoković - mini-brejk pravi Rus, 0:2. Dobija drugi svoj servis Novak, ali potom Medvedev čuva stečenu prednost 1:3. Poklonio mu je Medvedev odmah potom mini-brejk - 2:3. Uspeo je Nole da izjednači, a potom i povede 4:3. Duga razmena i sjajna defanziva sačuvali su Medvedeva - 4:4. Neverovatno! Fantastičan poen odigrali su Novak i Medvedev, Rus vodi 5:4 uz zaslužene ovacije navijača. Sjajan sada na servisu Novak - 5:5. Kada je najbitnije, Novak je bio pravi - set-lopta (6:5). Koristi je neverovatni Đoković.

Tanjug/AP

6:6 - Dosta problema. Isteže Novak nogu nakon svakog poena. Ono što brine, dozvolio je dva rivalu, 30:30. ipak, smogao je snage da dođe do gem-lopte. U pogrešnom momentu pravi Novak duplu servis grešku, drugu u gemu - izjednačenje. Osamnaest udarca razmenili su pre nego je Medvedev dobio prvu set-loptu. Agresivno je izašao na mrežu Novak nakon servisa. Iskoristio je nešto lošiji ritern rivala - novo izjednačenje. Još jedan gem koji je trajao više od 10 minuta, ovaj je trajao 11, a nakon velike borbe dobio ga je Đoković.

5:6 - Čini sve što može Novak da dođe do brejka. Šalje sjajne loptice, igra atraktivno i požrtvovano, ali rival uspeva sve da mu vrati. Poen turnira dobio je Novak u narednom, Skraćenu loptu poslao je Novak, stigao je to Medvedev, vratio još jednom Nole, smečovao Rus, ali poen ide Srbinu. Odoleo je pritiscima Rus. Servira Novak za ostanak u setu.

5:5 - Konačno lakši gem na servis Đokovića. Rivalu je dozvolio da uzme dva poena. Pogodio je liniju u sledećem poenu i nakon dva časa igre ulazimo u završnicu drugog seta.

Tanjug/AP

4:5 -  U proseku su večeras Đoković i Medvedev imali po šest razmena po poenu. Siguran je na servisu bio Medvedev koji je došao do tri vezane gem-lopte. Iskoristio je prvu.

4:4 - Au, neverovatno. Na 40:30 Đoković je probao skraćenu loptu, pročitao je to rival i došao do poena. Navijači srpskog tenisera bili su zabrinuti zbog bolnih grimasa koje pravi nakon dugih poena. Duplu servis grešku napravio je Novak, koji ima i poteškoća sa disanjem. Tri izjednačenja i trinaestominutni gem doneli su prvu brejk priliku Medvedevu, ali iz šešira je potom Novak izvukao poen. Đoković je sjajno odreagovao nakon vrhunskog riterna i spasao brejk-loptu.

3:4 - Imao je Medvedev dve gem-lopte. Prvi nije iskoristio, poslao je lopticu u mrežu. Identično je bilo i sa drugom, i to nakon drugog servisa - izjednačenje. Došao je do brejk prilike Đoković i to kada je delovalo da je protivnik ušao u ritam. Lepu priliku za drugu brejk priliku imao je Novak, ali mu je pri udarcu iskliznuo reket iz ruku. Velika borba u nastavku. Čak 31 udarac u razmeni, dobio je taj poen Medvedev koji traži publiku na svojoj strani. Da li je ovo moguće, dve brejk prilike je preživeo Rus.

3:3 - Proradio je prvi servis, a kada je tako, Medvedev nema šta da traži. Sve Novak što radi deluje tada jednostavno. Završio je savršen gem asom.

Tanjug/AP

2:3 - Kratku loptu poslao je Medvedev, odgovorio je na isti način i Novak, usledio je potom Srbinov lob u narednom udarcu, a nemoćni Rus je poslao lopticu u aut i to na svojoj polovini - 30:0. Iako je Nole ubacio svega 43 posto prvog servisa u drugom setu, naspram 70 odsto rivala, Đoković je taj koji je na servis diktirao tempo, tako je sa dva brza poena došao do gema. Furiozan je bio Medvedev u nastavku, sa tri asa i vinerom u nizu dobio je svoj gem.

Tanjug/AP

2:2 - Na isti je način Đoković odgovorio. Možda mu prvi servis ne radi, ali odličan je na drugom.

1:2 - Taktičko nadmudrivanje na terenu. Vezao je Medvedev dva poena, pa Novak, a onda do gem-lopte došao je Rus. Ipak, nije je iskoristio - izjednačenje. Sačuvao je gem Medvedev zahvaljujući servisu.

1:1 - Sjajno, Đoković je odgovorio na najbolji mogući način. Dugu razmenu imali su, dobio ju je Novak za 30:0, potom još jednim jakim servisom dolazi do tri vezane gem-lopte. Dobija ga Nole.

0:1 - Imao je gem-loptu Medvedev, a onda neobjašnjivo pola metera iza linije servirao svoj drugi servis - izjednačenje. Pet od pet na mreži ima Rus do sada, Đoković pet od šest. Upravo je igra na mreži spasla Medvedeva u uvodnom gemu drugog seta.

PRVI SET 6:3

6:3 - Fantastičan servis gem Đokovića. Nije ga pokolebalo to što je propustio dve set lopte, sjajno je servirao, a o tome najbolje govori da je gotovo kod prvog reda tribina primao Rus servis. Dve set-lopte imao je od sutra prvi igrač planete.

5:3 - Odmah na startu Đoković pravi viner iz riterna. Potom Medvedev duplu servis grešku. Dva naredna poena dobio je Medvedev, drugim je samo "liznula" loptica liniju, ali potom poklanja set-loptu Novaku. Igra se tek 40 minuta. Usledila je velika borba Srbina i Rusa. Odbranio je Danil Medvedev dve set-lopte.

Tanjug/AP

5:2 - Sjajan je Novak na mreži, svaki put kada je izašao imao je uspešnu realizaciju. Tako je i došao do dve gem-lopte. Prvu je spasao rival, a drugu je sjajno nakon duge razmene dobio Novak. Servira Medvedev za ostanak u prvom setu.

4:2 - Diktirao je tempo Đoković. Pritiskao rivala, rizikovao je sa svojim udarcima, nije imao sreće, napravio je dva mala auta, te je rival dobio gem. Zanimljivo je da je Novak do sada ubacio 12 od 21 prvog servisa, a od toga osvojio je devet poena. Dok je na drugi servis imao pet od devet.

4:1 - Čak sedam vinera do sada imao je Novak Đoković, dva je imao rival. Ipak, gem na servis Srbina uveo je u izjednačenje Medvedev. Nadao se Rus tada da može do prve brejk prilike u meču, ali Nole se sa tim nije složio, čuva stečeni brejk i dolazi do gema.

3:1 - Dosta agresivnije zaigrao je Medvedev. Đoković je došao do dva poena, ali je u nastavku dugu razmenu dobio Rus za uvodni gem u setu.

3:0 - Dva poena uzeo je Rus na servis Đokovića, uzvratio je drugi teniser sveta istom merom. Ne samo to, već je seriju produžio na četiri uzastopna poena, te bez većih problema potvrdio je brejk.

Gost u loži Novaka Đokovića je i holivudski glumac Metju Mekonahi.

2:0 - Ne može na servisu da se poveže Medvedev. Bez ubačenog prvog servisa uz duplu servis grešku je dozvolio Đokoviću da veže tri gem lopte. Vinerom sa osnovne linije Đoković je slomio rivala.

Tanjug/AP

Godine 2015, 2021. i 2023. Novak Đoković je došao do sva četiri finala na grend slemu. Prva dva puta imao je tri osvojena grend slema, hoće li tako biti i ove godine znaćemo uskoro.

1:0 - Prvi set je u toku. Na servisu prvi Novak Đoković. Počelo je sjajno, Srbin je dobio prvi poen i to nakon 19 razmena. Dočekao je Nole grešku rivala. Velika drama od starta. Nijedan ne dozvoljava rivalu da lako dođe do poena, nakon pet minuta igre gem-loptu imao je Novak. Sa dva asa slomio je rivala.

22:10 - Veliku podršku imaće sa tribina Novak Đoković.

21.30 - Za Ruse ovo tenisko veče/noć nije najbolje počelo. Jer - počelo je porazom u finalu. Ruskinja Vera Zvonarjova je u paru sa Laurom Zigemund izgubila meč za dubl-titulu od kanadsko-novozelandskog tandema Gabrijela Dabrovski - Erin Rutlif sa 6:7(9), 3:6.

Uoči meča

Ruski teniser pre dve sezone je savladao Novaka Đokovića u finalu, nanevši mu jedan od najtežih poraza u karijeri. Tada je naš teniser bio u pohodu na kalendarski slem: osvojio je titule u Australiji, Francuskoj i Engleskoj, ali je u finalu američkog grend slema poklekao i dozvolio Medvedevu da ga savlada u tri seta (6:4, 6:4, 6:4). Tada je Novak obećao "da će se vratiti". 

Đoković na Flešing medouzu juri svoju 24. grend slem titulu u karijeri, a u slučaju uspeha izjednačio bi se sa Margaret Kort na prvom mestu večne liste osvajača najvažnijih teniskih turnira.

Danil Medvedev će 15. put u karijeri igrati protiv najbljeg tenisera u istoriji i pokušati da ga savlada šesti put, ali i ponovi podvig od pre dve godine.

Posao Novaku neće biti nimalo lak, poštpo i Medvedev igra odlično ove sezone, a naročito u Njujorku.

Ruski teniser već je osvojio pet titula od početka godine, a dobru formu potvrdio je i trijumfom nad Karlosom Alkarazom u polufinalu Ju-Es opena.

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO - Sa ovih pet stvari Đoković će biti nedostižan za sve 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)