ISTORIJA! Novak Đoković razbio Australijanca i oborio neverovatan rekord

A. I.

05. 07. 2023. u 20:37 >> 20:38

LAKO je Novak Đoković došao do trećeg kola Vimbldona 2023. godine. Savladao je 3:0 ( 6:2, 7:6, 7:5) u setovima australijskog tenisera Džordana Tompsona. Srbin je tom prilikom uspeo da napravi korak dalje i ispiše novi rekord.

ИСТОРИЈА! Новак Ђоковић разбио Аустралијанца и оборио невероватан рекорд

Tanjug/AP

Novak Đoković i u drugom kolu Vimbldon 2023 ispisao je istoriju. Srbin je protiv Džordana Tompsona upisao pobedu broj 41 na centralnom terenu "Ol Ingland kluba". Poslednji put poražen je 2013. godine od Endija Mareja u finalu. Ono što takođe impresivno zvuči jeste podatak da je Srbin igrač sa najdužim nizom pobeda u muškoj i ženskoj konkurenciji od kada je centralni teren izgrađen 1922. godine.  Takođe, Novak je ostvario 350. pobedu u istoriji.

Odlično je Đoković počeo servis gem, a potom na protivnikov došao je i do brejk lopte. Tu je do izražaja došao servis Tompsona koji je uz tri as udarca spasao brejk loptu, a potom došao i do izjednačenja. Dosta ujednačen bio je prvi set...

Tanjjug/AP

Tako je bilo sve do šestog gema kada je Novak konačno pročitao servis rivala, te došao do druge brejk lopte, koju je sada iskoristio za prednost 2:4. Već u narednom gemu potvrdio je brejk i tako pritisak prebacio na rivala koji je servirao za ostanak u prvom setu.

U osam odigranih gemova sedam puta je do as poena došao Australijanac, te je uspeo upravo zahvaljujući tome da set produži. Naspram njega Đoković nije imao nijedan, ali je odličnim servisima mučio rivala koji za to nije imao odgovora - 1:0 u setovima nakon 30 minuta igre

Ništa lošiji početak drugog seta. Čuvali su obojica svoj servis na startu. S tim da je Tompson nastavio sa neverovatnim servisima i došao do 10. asa nakon tri gema u drugom setu. Ponovo je Australijanac spasavao brejk loptu u sedmom gemu, činilo se da Đoković može da slomi otpor rivala, ali je tada sa 11. i 12. as udarcem odoleo pritiscima drugog tenisera sveta.

Tanjjug/AP

Umalo je u osmom gemu drugog seta Đoković od gotovog napravio veresiju. Imao je 40:15, napravio dve greške, te rivalu dao priliku da igra na razliku. Kada je najpotrebnije bilo, usledila je odlična igra Srbina za 4:4. Drugi set epilog je dobio u taj-brejku. Dobio ga je Novak Đoković 7:4, što je bio njegov deveti taj-brejk u nizu koji dobija na turu.

Poprilično slična slika na startu trećeg seta kao i u prethodnim... Obojica su čuvala svoj servis. Ovoga puta jedina je razlika bila što su lako dolazili do gemova.

Kako je tekao set tako su se obojica sve više trudili i izazivali ovacije kod navijača. Stizali su zaista neverovatne lopte i jedan i drugi, što je i treći set uvelo u dramatičnu završnicu. U 12. gemu trećeg perioda Novak je došao do brejk lopte  na 30:30. Koju je iskoristio.

NOVAK ĐOKOVIĆ - DžORDAN TOMPSON  6:2, 7:6, 7:5

 - Brejk loptu imao je Đoković u 12. gemu. Iskoristio ju je.

6:5 - Želi Đoković što pre da završi meč. Dobija trivezane gem lopte. Ubrzao je tempo značajno. Dobio je 11. gem "nulom".

5:5  - Dosta dramatičan 10. gem. Obojica su imali dosta sreće na momente. Prvo je Tompson pogodio mrežu pa se izvinjavao, onda i Novak samu liniju, te je morao da se izvini rivalu. Spektakularan je bio poen kojim je Tompson došao do gem lopte. Pustio je skraćenu loptu Novaku, ovaj njemu dijagonalu koju je stigao, a potom je Srbin bio brži od loptice na osnovnoj liniji, da bi potom volejem došao do 5:5.

5:4 - Dve gem lopte imao je Srbin. Došao je lako do prednosti, i iskoristio ju je. Pritisak je prebacio na rivala koji će sada servirati za ostanak u meču.

4:4 - Kakav tenis Tompsona. Dosta muka zadaje Đokoviću servisima koje Srbin teško čita. Poslušao je ipak savet Gorana Ivaniševića Đoković i uspeo da mu ukroti servis i uvede gem u izjednačenje. Gde je pri prednosti Australijanac napravio duplu servis grešku.

4:3 - Upisuje u narednom gemu Đoković i osmi as, a odličnim servisima pokušao je da "muči" Tompsona koji se u jednom poenu odlično snašao, stigao dijagonalu Đokovića, poslao na drugu stranu paralelu koju nije stigao Srbin da vrati. Ipak, u narednom poenu dolazi do dve gem lopte Novak. Koristi drugu.

Tanjug/AP

3:3 - Verovali ili ne, 19:7 vodi u asovima Australijanac, koji uspeva da izjednači.

3:2 - Održavao je Novak neizvesnost u setu. Čuvao je svoj servis, ni u jednom trenutku nije dozvolio rivalu da ga ugrozi.

2:2 - Ponovo tri odlična servisa Tompsona, dobio ga je veoma brzo, "nulom".

2:1 - Dobar servis Novaka Đokovića kada je bilo najpotrebnije. Vršio je rival pritisak, a on sigurnim servisom dobio gem 40:15.

PROČITAJTE JOŠ: MA, ISTO KAO NOVAK ĐOKOVIĆ! Srpkinja pobedila finalistkinju Vimbldona i odmah uradila ovo (VIDEO)

1:1 - Imao je Novak Đoković lepu priliku da nakon duge razmene dođe do poena i uvede gem u izjednačenje, nije to uspeo.

Tanjug/AP

 1:0 - "Nulom" Đoković dolazi do uvodnog gema trećeg seta.

PROČITAJTE JOŠ: ČUDO NAD ČUDIMA: Senzacionalna Srpkinja eliminisala finalistkinju Vimbldona!

DRUGI SET - Đoković - Tompson 7:6

Taj-Brejk 7:4 - Odličan servis Tompsona za 1:0. Greši potom Australijanac pri pokušaju da odigra skraćenu loptu - 1:1. Peti as Đokovića i to 205 kilometara na čas. Srbin, koji važi za kralja taj-brejkova to je još jednom potvrdio, došao je asom do 5:2. Smanjuje Tompson na 5:4, dve set lopte na servis Srbina.

6:6 - Koncentrisan je bio Novak, uveo je Đoković set u taj-brejk

5:6 - Neverovatne lopte vraćao je Australijanac, igra preko granica svojih mogućnosti, Đoković servira za taj-brejk.

5:5 - Uveo je Tompson gem u izjednačenje, dobio velike ovacije publike, ali je gotovo sa mreže poslao loptu dijagonalno u aut Tompson, a onda je usledio urlik Novaka Đokovića.

TANJUG/AP

4:5 - Nema sumnje da je najjače oružje Tompsona večeras servis, a koristi ga odlično i do krajnjih granica. Upisuje na svoj konto novi gem.

4:4 - Drugi smeč na meču koji ne ubacuje u polje Tompson, taj aspekt igre očigledno je njegova slabost, ali ga slabo koristi Novak danas. na 30:0 Đoković je imao dobru priliku za tri gem lopte, ali je poslao loptu iza osnovne linije, a nakon toga došao je do trećeg asa za 40:15. Još jednom je usledila velika greška Srbina, peta u meču, te je osmi gem ušao u dramu. Pala je u potpunosti koncentracija Đokoviću - izjednačenje. Pokazao je potom Đoković na primeru rivalu kako treba smečovati sa mreže - prednost, a potom i gem za Srbina.

3:4 - Drama u sedmom gemu drugog seta. Dobri servisi Tompsona, još bolja anticipacija Đokovića koji u nekoliko navrata vraća lopte iz teške pozicije. Servisom u telo nakon izjednačenja došao je Tompson do gem lopte, ali... Tada je usledio 12. as.

Tanjug/AP

3:3 - Rutinski igra Đoković. Dobio je gem 40:15 uz jednu veliku grešku, te došao do izjednačenja.

PROČITAJTE JOŠ: ŠOK NA VIMBLDONU! Osma teniserka sveta ispala već u prvom kolu

2:3  - Imao je vođstvo Tompson 30:15, usledila je duga razmena koju je dobio Novak Đoković. Zakasnio je na volej potom Tompson, te Đoković dolazi do nove brejk lopte. Usledio je neverovatan poen i proklizavanje Đokovića koje je završeno izjednačenjem. Preživeo je Džordan nalete Srbina.

TANJUG/AP

2:2 - Imao je zicer na 30:30 Australijanac, previše je rizikovao i promašio sa mreže. Kaznio je to u narednom poenu Đoković odličnim servisom.

1;2 - Đoković igra na svom nivou, ali za sada nema rešenja za servis Australijanca. Koji je već došao do 10. asa u meču.

Novosti pitaju navijače - Koliko može Novak Đoković ove godine na Vimbldonu?

1:1 - Dozvolio je Novak rivalu jedan poen na servis. Bez mnogo problema došao je do izjednačenja.

PROČITAJTE JOŠ: LEGENDARNI FUDBALER GLEDA ĐOKOVIĆA: Ćaskanje dva majstora, pa selidba u ložu centralnog terena u Londonu (FOTO)

0:1 - Došao je do prvog vođstva na današnjem meču Tompson.

PRVI SET Đoković - Tompson 6:2

6:2 - Iako je Tompson imao sedam as poena, Đoković nijedan, Srbin je lako došao do seta, u osmom gemu slao je ubitačne servise i poveo 1:0 u setovima.

Tanjug/AP

5:2 - Još jednom je Đoković pokazao zbog čega nosi epitet najboljeg tenisera sveta. Prvo je slomio otpor rivala, a onda na impresivan način "nulom" potvrdio brejk.

4:2 - Konačno je Srbin krenuo da čita servise rivala i taklo je došao do izjednačenja. Potom je rivala naterao da trči na osnovnu liniju, da bi ga Novak na kraju kaznio dijagonalom na mreži za novu brejk loptu koju ovog puta koristi drugi teniser sveta.

3:2 - Uzvratio je istom merom sada i Novak Đoković.

Tanjug/AP

2;2 - Pet as poena do sada ostvario je Australijanac. Dosta muka zadaje na momente Đokoviću servisom. Četvrti gem dobio je "nulom".

2:1 - Zakomplikovao je treći set Tompson koji je odličnim riternima došao do 30:15, tada je Đoković ubacio u "petu", i brzo priveo gem kraju.

1:1 - Dobro je počeo Tompson servis gem, imao 30:15, a tada je Novak Đoković sjajnim riternom pokazao zašto je najbolji teniser svih vremena. Odličan ritern pratila je dijagonala na mreži, pa još jedan dobar napad i potom brejk lopta za Srbina. Međutim, as udarcem spasao se rival.

1:0  - Dva odlična servisa na početku za Novaka Đokovića, koji potom dolazi do tri gem lopte. Australijanac je imao dosta poteškoća da iskontroliše snažne servise Srbina koji rutinski dolazi do prvog gema.

UOČI MEČA ĐOKOVIĆ - TOMPSON

PROČITAJTE JOŠ - ĐOKOVIĆ I JOKIĆ RAME UZ RAME: Fantastičan mural posvećen najboljim srpskim sportistima na Zvezdari (FOTO)

PROČITAJTE JOŠ - SLIKA KOJA ĆE OBELEŽITI VIMBLDON: Novak Đoković u zagrljaju prelepe teniserke, i to po kiši

16.09 - Novak Đoković će po dobru pamtiti gest australijskog tenisera.  Kada se Đoković našao u haosu u Australiji i kada je bio deportovan zbog situacije sa vakcinom.

Đoković nije izgubio nijedan prvi meč na grend slemovima još od Australijan opena 2006. godine. Ostvario je neverovatnih 66 uzastopnih pobeda u prvom kolu grend slem turnira čime je nadmašio čuvenog Rodžera Federera, postavljajući novi rekord u eri otvorenog tenisa, koja je započela davne 1968. godine.

Bio je to i Đokovićev 40. uzastopni trijumf na Centralnom terenu Vimbldona, čime je postavio novi rekord i demonstrirao svoju izvanrednu vezanost za ovaj teren.

Novak Đoković se plasirao u drugo kolo Vimbldona ubedljivo nadigravši Argentinca Pedra Kaćina sa 3:0 (6:3, 6:3, 7:6) čime je u istoriju tenisa upisao i nekoliko novih rekorda.

Na drugoj strani Džordana Tompsona smatraju vrlo neugodnim suparnikom na travnatom terenu što je i demonstrirao u prvom kolu izborivši pobedu protiv Brendona Nakašime i plasman u naredno kolo posle nesvakidašnjeg preokreta.

Iako je Nakašima ubedljivo poveo sa 0:2, Tompson je uspeo da se vrati u meč i posle čak tri i po sata igre slavio pobedu sa 3:2 za plasman u drugo kolo. uel između Đokovića i Tompsona planiran je kao treći na Centralnom terenu, posle dva ženska singla.

MEĐUSOBNI DUELI ĐOKOVIĆ - TOMPSON

U borbi za plasman u treće kolo, međusobni prvi meč u dosadašnjoj karijeri, igraće trenutno drugi igrača na svetskoj listi Novak Đoković i Džordan Tompson koji je trenutno na 70. mestu.

TOP 10. ATP LISTA

Karlos Alkaraz je i dalje lider ATP karavana sa 7.675 bodova, a Novak Đoković je na drugoj poziciji sa istim brojem poena kao i prošle sedmice – 7.595.

U Top 10 se nalaze i Danil Medvedev (5.890), Kasper Rud (4.960), Stefanos Cicipas (4.670), Holger Rune (4.510), Andrej Rubljov (4.255), Janik Siner (3.345), Tejlor Fric (3.310) i Frensis Tijafo (3.085).

Od srpskih igrača među 100 najboljih na svetu se nalaze i Miomir Kecmanović (41. mesto), Dušan Lajović (56) i Laslo Đere (60). Mladi Hamad Međedović je u ovom trenutku 156. teniser sveta.

BONUS VIDEO: Svi su daleko iza: koga je Novak „prešišao“ po broju nedelja kao broj 1?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave