STIGLO NAREĐENJE: Poljaci sami otkrili zašto maltretiraju rusku lepoticu koja je krenula na teniski turnir

Novosti online

25. 04. 2023. u 17:08

RUSIJA i Ukrajina nastavljaju da budu u centru pažnje svetske javnosti, najnovije vesti vezane za rat koji je u toku prate se iz minuta u minut, uživo, a poseban aspekt tog sukoba čine i sportske novosti, odnosno posledice koje na sport donose ta ratna dešavanja. Jedna od posledica je i velika neprijatnost koju je doživela ruska sportistkinja, a koja je danas dobila i objašnjenje - zašto je morala da preživi to što je preživela.

СТИГЛО НАРЕЂЕЊЕ: Пољаци сами открили зашто малтретирају руску лепотицу која је кренула на тениски турнир

Instagram / Vitalija Djačenko

Podsetimo, ruska teniserka Vitalija Djačenko, koja je svojevremeno bila 71. na VTA listi, a sada, kao 32-godšnjakinja, uglavnom dane provodi ispod 200. pozicije, otkrila je da je 16 sati bila zarobljena na aerodromu u Kairu jer je poljska avio-kompanija odbila da joj da dozvolu da se ukrca na let za koji je imala kartu.

Kako je istakla ova ruska lepotica, koju zbog atraktivnih fotografija prati preko 71.000 ljudi na Instagramu, jedini razlog zbog kog joj nije dozvoljeno ukrcavanje je što je državljanka Ruske Federacije.

Nakon što se požalila, i to u prilično potresnoj objavi na društvenim mrežama, kroz šta prolazi, ruska agencija RIA Novosti je kontaktirala pomenutu avio-komapniju i upitala da li je istina da Djačenkovoj nije bio dozvoljen ulazak u letelicu kojom je trebalo da se uputi na teniski turnir.

U pismu koje je stiglo, potvrdno je odgovoreno, a obrazoženje je glasilo:

- Ulazak u avion joj nije bio dozvoljen jer je ruska državljanka. Mi ne možemo više da primamo ruske državljane u letelice zbog odluke našeg (poljskog) Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade, koja je uvela te restrikcije - navodi se u objašnjenju koje je dobila agencija "RIA Novosti".

Ispovest Vitalije Djačenko šta je sve doživela

"Novosti" vam iznova u celosti prenose obraćanje Vitalije Djačenko svetskoj javnosti povodom situacije koja ju je zadesila:

"Da li ovo stvarno pomaže da se popravi situacija povodom mira?

Danas mi od strane poljske avio-kompanije nije odobreno da krenem avionom na turnir na Korzici, letom od Kaira, preko Varšave, do Nice, jer imam ruski pasoš. Pravila te avio-kompanije su odjednom takva da njom ne može da se prevozi bilo ko  ko je Rus!

A eto, imam uz sebe i pisma podrške Ženske teniske asocijacije (VTA) i Međunarodne teniske federacije (ITF), ali u modernom tenisu to izgleda ništa ne znači kada se radi o realnom životu.

Uz to, imam i pismo mog oca, koji je rođen u Ukrajini, a radi za Ujedinjene Nacije. U tom pismu se navodi da ja jesam njegova ćerka (avio-kompanije imaju pravilo da dozvoljavaju letove članovima porodica onih osoba koje poseduju diplomatske pasoše), ali sve avio-kompanije odjednom odbijaju ta dokumenta zbog zemlje u kojoj ste rođeni.

Kao rezultat toga, zaglavljena sam 18 sati na aerodromu u Kairu, spavam na klupama, nemam pristup hrani i nije mi dozvoljeno da napustim aerodrom!

Deo obraćanja Vitalije Djačenko povodom maltretmana koji doživljava kao Ruskinja / Instagram / Vitalija Djačenko

Kao ruska državljanka, dobijam samo 14-dnevnu (!) vizu, a obično sam kao sportistkinja dobijala one koje traju dve ili tri godine. Na sve to, ova viza mora da se vadi preko Španije jer je ona jedina zemlja koja tu vizu uopšte i hoće da da. Dakle, sam let mora da bude kroz Španiju, jer me druge države, poput one u koju sam se uputila na turnir, ne bi  uopšte pustile kod njih ako let nije kroz Španiju. U realnosti, to znači da moram da obavim četiri leta, umesto dva!

Za kraj ove priče: spavala sam na aerodromu, bila tretirana kao građanin trećeg reda, potrošila nekoliko hiljada evra i sada ne postoji mogućnost da stignem na turnir jer avio-kompanije neće da prevoze Ruse, a i postoji graničenost vize. Naravno, morala sam da se povučem s nadmetanja i jedina opcija mi je da se vratim kući i propustim još jedan turnir zbog ove situacije.

Drugi deo obraćanja ruske teniserke Vitalije Djačenko / Instagram / Vitalija Djačenko

Kao profesionalni sportista, koji nastupa bez zastave i ne predstavlja ni jednu zemlju, kako neko ko samo želi da nastavi da živi i da se bavi pozivom koji sam volela celog života, pitam se da li je ovo fer prema sportistima koji nemaju nikakve veze ni sa jednim detaljem ove nesrećne situacije?

Nadam se da ću se osloboditi politike, rasizma i nacizma. Molim vas, samo mir i čisto nebo!", zaključila je Djačenkova.

Vitalija Djačenkova - deset objava sa Instagrama

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave