PARTIZAN GAZI EVROPOM! Crno-beli usred Madrida nokautirali moćni Real u nestvarnoj utakmici

Александар Илић
Aleksandar Ilić

25. 04. 2023. u 23:01 >> 23:11

KOŠARKAŠI Partizana odigrali su neverovatnu utakmicu na gostovanju u Madridu. Uzbudljiv duel obiolovao je neverovatnim potezima. Slavio je Partizan trojkom Kevina Pantera u poslednjim sekundama meča 87:89

ПАРТИЗАН ГАЗИ ЕВРОПОМ! Црно-бели усред Мадрида нокаутирали моћни Реал у нестварној утакмици

EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Ušao je Partizan rasterećeno u utakmicu, a igrače Željka Obradovića služio je i šut za tri, za šta domaćin nije imao odgovora. Šutirali su crno-beli za tri u prvom poluvremenu čak 57 procenata. Pogodili su osam od 14. Ipak, znatno lošije šuterski je stajao gostujući sastav u drugom poluvremenu, iako je u trećoj deonici igran egal, u četvrtoj su se odlepili Španci.

Ipak, u završnici za infarkt, trojkom Pantera slavili su gosti.

FOTO: Euroleague.tv

Odlično je Partizan počeo meč u Vicing centru. Seriju trojki u prvoj četvrtini imali su gosti. Alen Smajlagić, imao je tri pogođene trojke u uvodnih pet minuta, vidno je bilo da su domaći pod pritiskom.

Real Madrid - Partizan 87:89 (22:22, 22:25, 20:15, 23:26)

REAL: Vilijams Gos 6, Kauseur 3, Rendolf 3, Fernandez 2, Hanga 5, Hezonja 8, Rodrigez, Dek 24, Tavares 12,  Ljulj, Jabusele 14, Musa 10.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 13, Avramović 8, Kevin Panter 26, Smailagić 11, Papapetru, Egzum 11, Naneli 2, Matijas Lesor 11, Trifunović 1, Anđušić, Madar 6

Tri penala promašio je Gabrijel Deko u prvoj polovini uvodne deonice.. To je koristio Partizan koji je poveo 8:14. Gotovo savršeno šutersko izdanje crno-belih u prvoj četvrtini dopunio je trojkom i Aleksa Avramović za 10:17.

Nije bilo rešenja za Tavaresea i Deka, duo Madriđana napravio je seriju 10:2 i vratio "kraljeve" potpuno u meč. U završnici je Partizan izdao šut, a poenima Geršona Jabuselea po prvi put poveo je Real.

FOTO: Euroleague.tv

Strašna druga četvrtina igrala se u Madridu. Napravio je domaćin seriju 8:0, došli su Madriđani do vođstva 28:20, u nastavku su usledila tri faula u napadu domaćina.

Dva su dosuđena Džananu Musi, jedan Mariju Hezonju, izbacilo je to iz ritma domaće navijače, ali i igrače, te Partizan na 30:20 pravi seriju 8:0.

Čus Mateo bio je primoran dva minuta pre kraja prvog poluvremena da traži minut odmora. Pet trojki u nizu pogodio je Partizan. Od toga tri Kevin Panter, a dve Dante Egzum (39:42).

Do kraja poluvremena još četiri poena vezao je Kevin Panter, ukupno je pogodio 15, a crno-beli su otišli na 40:47.

FOTO: Euroleague.tv

Tavares je iskoristio skok u napadu svog tima, kaznio je inertnu odbranu gostiju, a nakon ofanzivnog skoka na drugoj strani crno-beli sa penala dolaze do 42:48, precizan je bio Ledej.

Imali su čime da budu zadovoljni gosti nakon 20 minuta igre, vodla je četa Željka Obradovića 44:48.

U prvom poluvremenu, Real  je šutirao bolje za dva poena (56,5% naspram 43,8%), ali Partizan bolje sa distance (57,1% naspram 36,4%).

Crno-beli su ostvarili 13 skokova, a Real toliko u odbrani i još osam u napadu. Madriđani su imali više asistencija (11:7), osvojenih lopti (2:1), ali i više izgubljenih lopti (6:2).

Smajlagić je bio na startu treće deonice odličan na obe strane, a Zek Ledej je poentirao uz faul. Za razliku od prvog poluvremena, dosta se Partizan na startu mučio pri šutu za tri.

Od poena sa linije Madara, crno-beli su se mučili sa šutem, dosuđen je faul u napadu Ledeju, a Izraelac je dva minuta pre kraja prekinuo nalet gostiju, pogodio je trojku za 58:56. Uspeo je gostujući sastav da povede 60:63, ali je u završnici Real uspeo da se vrati, te je u poslednjih

FOTO: Euroleague.tv

Tekst potpisa

Preokrenuo je Partizan, hladnokrvan je bio Ledej, a pratio ga je Egzum za 62:63 pred odlučujućih 10 minuta.

Trojkaški obračun Muse i Madara na startu. Držao se Partizan u egalu. Ipak, odvojili su se domaći na 77:70, usledili su poeni lesora, potom trojka Alekse Avramovića, vratilo je to nadu gostima. U nastavku je polovičan bio Džanan Musa, a Kevin Panter je sa preko osam metara pogodio trojku uz faul za 80:80, realizovao ga je, za vođstvo gostiju.

U poslednji minut ušlo se rezultatom 84:84. 

REAL - PARTIZAN (prva četvrtina u toku) 87:89.

40' Musa je šutirao za tri, a tom prilikom napravio je faul u napadu. Dva penala ima Partizan.Poentirao je oba puta Kevin Panter - 84:86. Au, pogodio je sada na drugoj strani Dek uz faul, peti faul Ledeja.Trojka! Panter dve sekunde pre kraja - 87:89

39'  Rudi Fernandez se našao na liniji penala. Ponovo vodi Real 82:81. Hitro je Fernandeza prešao Egzum, uz faul je poentirao. 82:83, realizovao je i bacanje.  Vilijams Gos je ubcio flouter preko Madara - 84:84,

37' Gabrijel Dek je pogodio sve što je bacio, došao do svog 21. poena za 79:75. Poentirao je sa penala Panter, igraju gosti presing na celom terenu, pokušavaju da dođu do lopte. Polovičen je bio Madar, a Kevin Panter je pogodio uz faul - 80:80

36' Odlična odbrana gostiju, ali nije realizovana na drugoj strani. Neprecizan je bio Madar. Aleksa Avramović je pogodio za tri kada je to gostima bilo najpotrebnije - 77:75

35' Prekinuo je seriju domaćih Lesor sa penala.

EPA

Tekst potpisa

34' Argentinac još jednom kažnjava crno-bele. Pogodio je svoj 17. poen.

33' Gabrijel Dek u poslednjoj deonici uz Musu zadaje velike probleme crno-belima. Bosanac je pogodio penale za 75:70.

32' Jam Madar ponovo pogađa trojku, odbija se o obruč, ali odlučuje da se vrati lopta, baš kao i kod prve trojke. Poentirao je u nastavku i Matijas Lesor 69:68.

31' Trojku je pogodio Džanan Musa - 67:63

TREĆA ČETVRTINA - 64:63

30' Madar je nakon skoka Jabuselea udario blok Francuzu, odlična odbrana omalenog Izraelca. Ozbiljan problem za Obradovića jeste četvrti faul Ledeja. Poentirao je sa penala Musa. Već u narednom napadu gosti nisu realizovali ofanzivni posed, te je fauliran Gabrijel Dek koji je poentirao.

29' Polovičan je bio Lesor za tri, Jabusele je pogodio dvojku, a Džejms Naneli trojku uz faul, nad Ledejem, nije mu priznata, samo penali za crno-bele. Bio je oba puta precizan zak ledej za 60:61. Dante Egzum se nakon dobre odbrane gostiju zaleteo u kontru, bio je fauliran, realizovao je bacanja za 60:63.

FOTO: Euroleague.tv

27' Sudije su u centru pažnje ponovo. Dva faula u napadu dosuđena su crno-belima, koji četiri minuta nisu postigli koš.

26' Greška u koracima dosuđena je Matijasu Lesoru. Usledila je odlična odbrana gostiju, istekao je napad "los blankosima".

25' Serija Reala 5:0, izgubio je Panter loptu, potom Kevin Panter promašio za tri. Kaznio je to Fabio Hozer 56:55.

24' Ušao je u igru Entoni Rendolf, pogodio je trojku - 51:55. Za razliku od prvog poluvremena Partizan se sada muči sa distance.

23' Aleksa Avramović dolazi do lakih poena, pogom odlična odbrana Smajlagića, a Ledej uz faul diže "grobare" na noge. Jabusele pravi faul - 48:55.

FOTO: Euroleague.tv

22' Kaznio je potom Tavares odbranu crno-belih poentirao je nakon skoka. Smajlagić u narednom napadu pravi faul u napadu, treća lična greška za krilnog centra gostiju.

21' Prve poene u drugm poluvremenu postigao je Jabusele. Tavaresa je potom poslao fintom Smajlagić u aut, te je lako poentirao - 46:50.

- Srećan sam što smo imali sam dve izgubljene lopte u prvom poluvremenu, naravno, ali to je samo jedan segment igre. Mislim, dozvolili smo da u skokovima pod našim košem dobijemo tu bitku samo sa 10:8. To mora da se popravi - poručio je Željko Obradović pred početak treće deonice.

Matijas Lesor, o prve dve deonice:

- Iskustvo koje smo sticali cele ove sezone nam je pomoglo kada je Real serijom 8:0 otvorio drugu četvrtinu. Znamo kako da se ponašamo u takvim situacijama. Košarka je igra "naleta", treba ostati pribran kada protivnik ima takav period. Ako se držimo plana koji imamo, mislim da ćemo biti okej.

FOTO: Euroleague.tv

A njegov rival, Adam Hanga, ovako je video uvodnih 20 minuta borbe:

- Moramo da igramo bolje u odbrani. Vodili smo sa deset razlike otprilike, pa potom pali, dozvolili da se Partizan razigra. A to ne smemo da dozvoljavamo - rekao Hanga, košarkaš Reala.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE 44:48

U prvom poluvremenu, Real  je šutirao bolje za dva poena (56,5% naspram 43,8%), ali Partizan bolje sa distance (57,1% naspram 36,4%). Crno-beli su ostvarili 13 skokova, a Real toliko u odbrani i još osam u napadu. Madriđani su imali više asistencija (11:7), osvojenih lopti (2:1), ali i više izgubljenih lopti (6:2).

20' Real je kaznio inertnu odbranu crno-belih. Jabusele je pogodio trojku nakon dva neiskorišćena napada. Sada konačno skok u napadu za goste, iskoristili su odlazak Tavaresa na pauzu, Ledej je fauliran nakon skoka - precizan je bio, a nekadašnji igrač Partizana Najdžel Vilijams-Gos poenima završava prvo poluvreme za 44:48.

19' Precizan je bio sa penala, a potom i iz igre Kevin Panter za velikih 39:46.

18' Kevin Panter pogodio je još jednu trojku. Peta u nizu za crno-bele 39:42.

17' Prekinuo je seriju gostiju Hezonja - 39:39.

PROČITAJTE JOŠ: LjUTI ŽOC "MENjAO BOJE": Željko Obradović je zbog ovoga pobesneo u Madridu tokom prvog meča Real - Partizan u Top 8 Evrolige

FOTO: Euroleague.tv

16' Serija Partizana 11:2, pogodio je trojku Panter za novo vođstvo gostiju, odgovorio je Hezonja, pa iznova Kevin Panter, kakav šuterski obračun, Tavares još jednom pogađa - 37:36

15' Tavares još jednom odličan, Ledej se izvukao, proigrao ga je Australijanac - 32:30

14' Neverovatno, treći faul u napadu u nizu dosuđen je Madriđanima, ovoga puta Ledej se odlično postavio, dosuđen je Mariju Hezonji. Publika ne prestaje sa zvižducima. Egzum je bio precizan sa penala, ukrao je Lesor loptu i zakucao - 30:28

FOTO: Euroleague.tv

13' Ledej je prekinuo seriju domaćina, Musa u narednom napadu pravi faul u napadu, ali to ne koriste crno-beli. Zanimljivo da je Egzum još jednom naterao Musu da napravi faul u napadu. Treći faul bosanskog košarkaša u prvom poluvremenu.

12' Serija 8:0 domaćina. Poentirao je Adam Hanga, a Željko Obradović tražio minut odmora kako bi probudio svoje igrače koji na startu drugog perioda kao da su želju ostavili na klupi - 30:22

FOTO: Euroleague.tv

11' Adam Hanga je uz faul poentirao. Nakon lepe akcije proigrao ga je Tavares za 25:22. Olako je Partizan izgubio loptu, Musa proigrao Jabuselea, a Francuz je bio precizan za tri.

PRVA ČETVRTINA 22:22

10' Prekinuo je Džejms Naneli seriju domaćina. Iskorisstio je konfuziju pri prenosu lopte. Egzum je bio polovičan, a prva deonica završena je egalom - 22:22. Devet poena postigao je Alen Smailagić, isto toliko u domaćem sastavu Deko.

9' Sada već serija 10:2 reala koji prvi put vodi, 20:19.

FOTO: Euroleague.tv

8' Pogodio je Valter Tavares, snažnim kucanjem vratio je dvojkom domaće u igru. Panter sa druge strane bio je neprecizan.

7' Pogodio je Lesor prve poene, dve promašene trojke u nastavku domaćih, na tri se namestio na drugoj strani Papapetru nakon duge tranzicije, nije bio precizan.

6' Treća trojka Smajlagića, pogodio je potom Deko, a još jednom za tri precizan je gost, ovog puta Avramović. Deko je ovog puta pogodio oba penala za 12:17

5' Gabrijel deko promašio je tri penala, što je dodatno olakšalo Partizanu na početku. Alen Smajlagić završio je na parketu nakon blokade.

FOTO: Euroleague.tv

4' Uspeo je Kevin Panter da iznudi penal, pogodio je oba bacanja, a pre toga neprecizan je bio Hezonja.

3' Pogodio je Alen Smajlagić i drugu trojku, i to preko Tavaresa.

2' Polovičan je bio i Tavares, trojka je usledila Smajlagića, odgovorio je odmah Hezonja.

2' Gabrijel Deko završio je na liniji penala. Promašio je oba penala, precizan je bio Tavares

FOTO: Euroleague.tv

1' Polovičan je bio Uroš Trifunović, potom je Zek Ledej poentirao za 3:0. Promašio je potom Avramović, a ličnu grešku napravio Smajlagić. .

UOČI MEČA

20.35 - Mala grupica od nekih stotinjak navijača Partizana raspoređena na gornjem prstenu južne tribine "Vizink centra"

20.25 - Košarkaši Partizana istrčali su na zagrevanje, praćeni ovacijama sa tribina. Na stolicama su postavljene bele zastave za navijače Reala, pa iako one predstavljaju boju u kojoj domaćin obično igra, bela zastava, kada se izlazi na duel Željku Obradoviću i Partizanu, a i ne samo njima - obično znači predaju

19.53 - Navijači Partizana okupirali su ulice Madrida, čuju se pesme "grobara".

19.25 -  Imaće Partizan podršku i od navijača iz Španije. Najverniji ljubitelji crno-belih iz Fueanlabrade prisustvovaće duelu.

18.45 - Za kraljevski klub na premijernom meču ove serije neće moći da igra francuski centar Vensan Poarije koji se još nije oporavio od operacije slepog creva, rekao je trener Madriađana Ćus Mateo.

18.36 - Košarkaši Partizana glavna su tema košarkaških medija u Evropi. Crno-belima se bavio i francuski "France24.com". Objavili su opširni tekst o crno-belima sa naslovom: "Vratili se iz groba: Partizan Beograd skočio u plej-of Evrolige"

18.25 - Zvanični sajt Evrolige sa velikom pažnjom najavio je meč. - Redovni kandidati za titulu protiv tima koji se vratio u Evroligu porlse osam godina, stoji u naslovu videa koji najavljuje meč.

Partizan i Real Madrid odigrali su 18 duela, 15 je dobio španski tim, a tri puta slavio je Partizan. Poslednji, odigran 31. marta dobio je u Beogradu sastav Željka Obradovića (104:90), a prvi ovosezonski Real (105:97).

Grupni deo sezone Real je završio na trećoj poziciji sa 23 pobede i 11 izgubljenih duela. Partizan je bio šesti sa 20 pobeda i 14 poraza.

REČ TRENERA PARTIZANA - OBRADOVIĆ: Želimo da se domognemo plej-ofa.

– Pripremamo se kao za svaku drugu utakmicu. Kao što mi znamo sve o njima, tako i oni znaju sve o nama. U analizi dolaziš do nekih zaključaka. Ono što se meni posebno sviđa je reakcija igrača, pre svega kada je u pitanju odbrana o kojoj smo diskutovali. Dolazili su da mi predlože nešto, a ja verujem igračima u potpunosti. Dopada mi se kada oni nešto predlažu jer im to povećava zonu komfora, a svesni smo da igramo protiv vanserijskog tima. Naravno sve počinje od Tavaresa, ali kao i svaki igrač ima nekih stvari koje možemo da koristimo protiv njega. Ova serija je važna za Partizan, a za mene kao trenera Partizana je najvažnija. Pred ovim igračima je velika prilika da shvate šta znači pobediti u plej-of seriji. Što se tiče mene, to nije bitno, važno je da Partizan prođe na fajnal-for. Ne mogu da budem motivisaniji od ovoga. Bili smo šesti, hoćemo da napravimo korak dalje, odnosno ta tri koraka i da prođemo dalje, rekao je Obradović.

REČ TRENERA REALA - MATEO ČUS: Spremni smo za ono što nas čeka

- - Uživamo u trenutku i spremni smo za ono što nas čeka. Imamo dobru šansu da odemo na Fajnal for. Znamo kako se igraju ove utakmice, šta je potrebno da bismo otišli dalje, da ostavimo kožu na parketu... Želimo da posle svake utakmice možemo da se pogledamo u oči i kažemo da smo uradili sve - rekao je trener Reala.

Meč sude Robert Lotermoser, Gajtis Vilius i Emin Mogulkoc

BONUS VIDEO: Poklon i ovacije pune "Arene" za Jana Veselog

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja