ALKOHOL I DEPRESIJA SU GA UNIŠTILI: Bio je 10. reket sveta, predviđala mu se blistava karijera, a beg od tenisa ga je spasao

Novosti online

26. 03. 2023. u 15:38

LUKA PUJ, momak kome se predviđala blistava teniska karijera, nekada 10. nakon borbe sa povredama, alkoholom i depresijom završio je na 459. mestu na ATP listi.

АЛКОХОЛ И ДЕПРЕСИЈА СУ ГА УНИШТИЛИ: Био је 10. рекет света, предвиђала му се блистава каријера, а бег од тениса га је спасао

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

U razgovoru za "Ekip" otvorio je dušu o tome kroz šta je prošao u proteklom periodu.

- Dve nedelje bio sam u bolnici u Nicu u hiperbaričnoj komori kako bi mi to pomoglo da mi rana zaraste brže. Bio sam okružen bolesnim ljudima, koji umiru, koji su u terminalnoj fazi kancera, a ja sam tamo bio zbog slomljenog rebra. To može da pomogne da stavite stvari u perspektivu, ali mene je to dotuklo - priznaje Puj.

On kaže da je postajao sve negativniji.

- Otkrio sam svoju tamnu stranu i upao sam u depresiju koja me je posle Rolan Garosa, Vimbldona dovela do toga da spavam svega sat vremena i da počnem da pijem. Nisam mogao oka da sklopim. Bio sam sa trenerom Feliksom Mantiljom. Ušao sam u sobu i počeo da gledam u plafon. Tonuo sam u nešto užasno. Svakog jutra, Feliks bi me pitao, 'ti ne spavaš?'. 'Da, da, imam alargije, na grinje, na polen, travu'. Lagao sam ga. Zatvarao sam se u sebe, nisam nikom pričao. Jer nisam od onih momaka koji mnogo govore. Na trening sam stizao iscrpljen, što je bilo iritirajuće. Bio sam u lošoj fazi. I doneo sam odluku da prestanem. Inače bih se našao u bolnici Sveta Ana, među ludacima - zaključio je Puj.

KO JE LUKA PUJ?

Luka Puj  je francuski teniser rođen 1994. godine koji je svoj najbolji plasman u singlu dostigao 19. marta 2018. kada je zauzimao 10. mesto na ATP listi. Najviše voli da igra na tvrdoj podlozi a omiljeni udarac mu je forhend. Otac mu je iz Francuske a majka iz Finske.

2016.

Prve zapažene rezultate na turnirima u pojedinačnoj konkurenciji postigao je tokom 2016. godine: finale turnira u Bukureštu u kojem je poražen od Španca Fernanda Verdaska i polufinale mastersa u Rimu gde je zaustavljen od Britanca Endija Marija (u glavni žreb je ušao kao "srećni gubitnik").

Iste godine je na Otvorenom prvenstvu Australije u konkurenciji parova došao do polufinala zajedno sa sunarodnikom Manarinom gde su izgubili od para Džejmi Mari/Bruno Soares. Pre toga su u četvrtfinalu pobedili prve nosioce, dubl kombinaciju Rojer/Tekau.

Najbolje rezultate na grend slemovima je ostvario 2016. kad je igrao četvrtfinala Vimbldona i Otvorenog prvenstva SAD.

Prvi ATP turnir u karijeri je osvojio 25. septembra 2016. godine, kada je u finalu Meca pobedio Dominika Tima sa 2:0.

Dobitnik je nagrade za igrača koji je najviše napredovao u toku 2016. (The Most Improved Player of the Year Award) pomerivši se sa 91. mesta u februaru na 15. mesto na kraju pomenute godine.

2017.

Na turniru u Marseju 2017. stigao je do finala u kome je poražen od sunarodnika Žoa-Vilfrida Conge u dva seta. Na premijernom izdanju turnira u Budimpešti dolazi do svoje druge titule pobedivši u finalu Aljaža Bedenea, Slovenca sa britanskim državljanstvom.

Svoju prvu titulu na travi a drugu u 2017. osvojio je na turniru u Štutgartu gde je u finalu savladao Felisijana Lopeza. Meč je dobio posle preokreta, a odservirao je čak 29 asova.

Do prve titule na turnirima iz serije 500 došao je u Beču kada je u finalu bio bolji svog sunarodnika Žoa-Vilfrida Conge. Na taj način postao je prvi teniser u 2017. koji je trijumfovao na sve tri podloge.

2018.

Drugu titulu na domaćem tlu osvojio je u Monpeljeu gde je za protivnika u finalu imao trostrukog šampiona turnira, Rišara Gaskea. Na putu do titule spasao je dve meč lopte u polufinalnom duelu protiv Conge.

Drugo ATP finale u 2018. odigrao je u Marseju gde je poražen od Rusa Karena Hačanova u tri seta. Samo tri dana kasnije, u Dubaiju, ponovo se sastaje sa Hačanovim i ovoga puta pobeđuje čime se plasira u četvrtfinale.

I na ovom turniru stiže do same završnice, ali ipak ne uspeva da pobedi Španca Bautistu Aguta. Dobri rezultati ostvareni tokom februara i početkom marta omogućili su mu napredak na 12. mesto ATP liste.

BONUS VIDEO: NEPOZNATI AUSTRALIJAN OPEN: Ovo možda niste znali o poznatom turniru

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu