BRUKA NA AUSTRALIJAN OPENU: Novinari terali Cicipasa da se odrekne reči da je Đoković najbolji svih vremena, ovako se sve završilo!

Novosti online

30. 01. 2023. u 15:51

Novak Đoković je osvojio Australijan open 2023, a onda se, dok je pažnja srpske javnosti bila usmerena na slavlje najboljeg igrača na svetu, "iza kulisa" dešavao jedan skandal. Stefanos Cicipas, poraženi finalista, bio je u njegovom centru, zbog neverovatnog zahteva novinara.

БРУКА НА АУСТРАЛИЈАН ОПЕНУ: Новинари терали Циципаса да се одрекне речи да је Ђоковић најбољи свих времена, овако се све завршило!

Jutjub / Australian open

Podsetimo, Novak Đoković je Australijan open 2023. osvojio pobedivši u finalu Cicipasa. Time je na dva načina ušao u istoriju tenisa, pored toga što je Nole od ponedeljka opet prvi na ATP listi, koju su vam "Novosti" već objavile.

Najpre, Novak je postao prvi igrač sa deset titula na pomenutom turniru, a ujedno je stigao do 22. grend slem trofeja, po čemu se izjednačio sa dosad vodećim Rafaelom Nadalom (Federer je, podsetimo, ostao na 20 takvih titula pre nego što je jesenas okončao impresivnu karijeru).

A nedugo nakon što je Novak Đoković iznova pokorio Australijan open, na konferenciju za štampu je došao grčki teniser.

Posle uvodnih pitanja o tome kako se oseća, desio se skandalozni zahtev da Cicipas javno preispita reči koje je uputio odmah posle finala, kada je sa terena Rod Lejver arene poručio celoj planeti da je "Đoković najbolji koji je ikada držao reket u ruci".

"Novosti" vam prenose šta se na toj konferenciji tačno dešavalo:

Naime, jedan strani novinar, koji se nije predstavio, upitao je Grka sledeće:

"Na terenu si, odmah posle finala, imao prilično snažne reči o Novaku. Da li je to zaista bilo spontano, ili je ambijent uticao na tebe?"

Cicipas nije razumeo pitanje, pa je zamolio da mu bude ponovljeno. Kako je novinar rekao isto, misleći da ga grčki teniser, prosto nije čuo, a ne da nije razumeo, poraženi finalista je zbunjeno pitao "Kako mislite - ambijent uticao?"

"Pa, mislim, da li je bila spontana odluka da pričaš onako (o Novaku)? Da li misliš da je u redu onako pričati?"

Stefanos Cicipas, zbunjen što je neko pomislio da je možda održao "naručen" govor, ili da ga je "ponela srpska publika", uopšte nije hteo da se igra igre "Odričeš li se Novaka? Odričem se!", već je otvorio dušu:

- Pa ja ništa nisam izmislio! Brojke govore same za sebe! On je stigao do 22 (grend slem trofeja), zar ne? Naravno, imamo mi i druge velike šampione, Rafael Nadal i Rodžer Federer su, takođe, po meni, neki od najboljih koje je naš sport video, ali ne samo tenis, već i sport, generalno. I mislim da smo blagosloveni sa tri takva šampiona. Ne mogu ja da dam "celu titulu" (najuticajnijeg u istoriji tenisa) njemu (Novaku), jer je bilo i drugih igrača koji su mnogo doprineli razvoju ovog sporta i oni su, takođe, deo razloga što sam ja danas ovde gde jesam. Novak je, naravno, jedan od njih. Gledao sam ga dok sam odrastao, mnogo sam voleo ono što je radio na terenu, kako je igrao. Ali ono što sam rekao (da je najbolji koji je držao reket u rukama), definitivno sam i mislio! On je to zaslužio. Toliko se posvetio tenisu, toliko profesionalizma je uneo u svoj svakodnevni život. To je i meni poziv na buđenje, da uradim isto. Ja od toga mogu samo da učim! To može samo da mi koristi. I stvarno sam blagosloven da to i činim - rekao je grčki teniser.

Na ovoj konferenciji, na kojoj je na skandalozan način od Cicipasa maltene zatraženo da se odrekne pohvalnih reči o srpskom asu, o Novaku je izjavio i sledeće, kada je upitan da li nešto od planiranih stvari nije iskoristio u finalu:

- Ne, nije se desilo da nešto od toga što sam sa timom pripremao nisam uradio, ili nisam dovoljno tome posvetio pažnju (tokom meča). Uradio sam sve što je bilo moguće. Znate, Novak je takav igrač da vas prosto tera do vaših krajnjih granica. Ne vidim ja to kao neko prokletstvo, kao nešto što vas živcira. To je veoma dobro za sport, da imate takmičare kao što je on, da imate šampione kao što je on. On je veoma važan za sve nas ostale koji bismo voleli da jednog dana dostignemo ono gde je on (u tenisu). Da, on nam ispraši zadnjice svaki put, svaki put to bude lekcija, ali me je on napravio mnogo boljim igračem nego što sam bio, zbog njega su mi nivoi koncentracije sve viši i viši, svaki put kada igram protiv njega. Kada ste naspram njega, morate da budete potpuno posvećeni tom duelu, tako da... Veoma važan segment moje karijere je da imam naspram sebe igrača kao što je on. To mi pomaže da bolje napredujem i činim kvalitetnije stvari kada se o mojoj sopstvenoj igri radi - istakao je Cicipas.

Novak Đoković - Rafael Nadal & Rodžer Federer, međusobni učinak

Nakon što je Nole osvojio AusOpen, jedna od najtraženijih pretraga na internetu je bila "Djokovic vs Nadal H2H", odnosno Novak - Rafa, međusobni mečevi.

Sa razlogom.

Obojica su sada na po 22 osvojena grend slem trofeja, po čemu su iznad svih koji su se ikada tenisom bavili. Podsetimo, Rodžer Federer je u penziju otišao sa 20 takvih titula.

Đoković, inače, vodi protiv Nadala u pobedama. Trenutni rezultat je 30:29.

Rafael Nadal je, pritom, dobio tri od njihova poslednja četiri meča (finala Rolan Garosa 2020, Rima 2021 i, opet na Rolan Garosu, četvrtfinalni meč 2022. godine), a Novak je Španca upravo na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedio u polufinalu 2021.

Iako dolaze "nove snage" u tenisu, možda baš na ovogodišnjem Rolan Garosu Rafa ili Nole stigne do 23. grend slem trofeja i tako povede u tzv. "GOAT" trci (engl. skraćenica za Greatest of all time - najbolji svih vremena).

Što se Federera tiče, Nole je duele s njim završio posle tačno 50 mečeva i "dobio" slavnog Švajcarca sa 27:23 kada se računaju pobede.

Pored ukupnog učinka, Novak je od Rodžera bio bolji i na AusOpenu, i to sa 4:1. Dok je od Federera izgubio tamošnji prvi duel, 2007. u osmini finala, pobedio ga je četiri puta u polufinalima (a 2008, na putu ka svojoj prvoj grend slem tituli, Nole je Rodžera savladao kao dvostrukog uzastopnog ovajača Otvorenog prvenstva Australije).

Pratite i dalje sve vesti o Noletu na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (13)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka