NOVI SKANDAL NA AUSTRALIJAN OPENU: Ukrajina i Rusija opet u centru pažnje, Rusima ovo već ide na živce

Novosti online

19. 01. 2023. u 15:31

AUSTRALIJAN open je pre četiri dana počeo uz jedan skandal. Bar je Ukrajina smatrala da se on dogodio, dok, sa druge strane, Rusija sigurno nije videla ništa sporno u onome što se desilo, a što je postala jedna od važnijih vesti sa teniskog grend slema u Melburnu. Ovog četvrtka dogodio se "nastavak" koji Rusima nije po volji.

НОВИ СКАНДАЛ НА АУСТРАЛИЈАН ОПЕНУ: Украјина и Русија опет у центру пажње, Русима ово већ иде на живце

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, u okviru prvog kola ovog turnira sastale su se Katerina Bajndl iz Ukrajine i Kamila Rahimova iz Rusije, a taj duel, iako je protekao u sportskom ponašanju dve teniserke, privukao je ogromnu pažnju zbog rata koji se odvija između njihovih zemalja.

Skandal je nastao kada su Ukrajinci primetili da se ruska zastava našla na tribinama tokom pomenutog meča.

Kao što je od ranije poznato, već skoro godinu dana dve glavne organizacije "belog sporta", Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija, dozvoljavaju Rusima i Ruskinjama da igraju na međunarodnim turnirima samo pod uslovom da u zvaničnom protokolu ne piše odakle su. Odnosno, ako nastupaju kao "neutralni sportisti". Zbog toga se i ne intonira ruska himna ako se desi da Rus ili Ruskinja osvoji turnir na kome se u čast šampiona intonira himna njegove zemlje. Iz istog razloga se i ruska zastava ne stavlja pored imena takmičara ili takmičarke.

Pa opet, ukrajinski ambasador u Australiji i Novom Zelandu, Vasil Mirošničenko, oglasio se na sledeći način kada je video okačenu rusku zastavu iza male tribine terena na kome se igrao meč Rahimova - Bajndl:

- Oštro osuđujem javno isticanje ruske zastave tokom meča Australijan opena na kome je danas igrala ukrajinska teniserka Katerina Bajndl. Pozivam Teniski savez Australije da odmah primeni svoju politiku "neutralne zastave".

Iako Ukrajinki nije smetala istaknuta zastava suparnice, pomeuti Savez je izuzetno brzo doneo odluku da se "bilo kakvo isticanje ruskih i beloruskih zastava zabranjuje na AusOpenu".

Ali, danas, u četvrtak 19. januara, Teniski savez Australije nije reagovao kada je ruski takmičar, Andrej Rubljev, bio konstantno iritiran tokom svog meča protiv Emila Rusovorija.

Naime, nekoliko Ukrajinaca su ga sve vreme vređali, a sve vreme su mu i "pred očima" mahali ukrajinskom zastavom.

Iako na terenu nije igrao niko iz Ukrajine, već jedan Rus i jedan Finac.

Kako je sve to izgledalo, možete pogledati u foto-galeriji "Novosti" koja je pred vama, a sam Andrej Rubljov, koji se u jednom trenutku uzalud požalio sudiji, kratko je posle meča rekao samo jednu rečenicu o incidentnom ponašanju grupe gledalaca:

- Nije meni smetala zastava, već neprimerene reči koje su koristili - bilo je sve što je Rus hteo da kaže o skandalu koji mu je priređen.

Rubljov je, inače, pobedio sa 6:2, 6:4, 6:7 (2), 6:3 i u trećem kolu Australijan opena igraće protiv 30. tenisera sveta, Danijela Evansa.

Ipak, ono što se dešava ovih dana na grend slemu u Melburnu, polako ali sigurno sve više nervira rusku javnost.

O tome svedoče i današnje reči Jekaterine Makarove, trostruke grend slem šampionke u dubl konkurenciji:

- Koliko sam shvatila, desio se neki "problem" tokom meča Kamile Rahimove i to je po svoj prilici uticalo na odluku o zabrani ruskih i beloruskih zastava. A za mene je potpuno suludo da se takve zabrane uvode. Tenis je individualan sport. Jasno je da mi predstavljamo svoju zemlju, ali igračio i igračice su tu da bi se borili za sebe, da bi pokazali šta je to što najbolje znaju. Nažalost, mi ne možemo ništa da uradimo povodom ovakvog ponašanja organizatora Australijan opena (da se zabranjuju ruske i beloruske zastave, a da se dozvoljava vređanje ruskog igrača, uz mahanje ukrajinskom zastavom na meču na kome ne igra Ukrajinac). Vremena su takva da su pravila sada takva - rekla je Makarova za ruski "Mač TV".

Australijan open - 2. kolo, rezultati tenisera - četvrtak

Evans – Šardi 6:4, 6:4, 6:1

Pol – Davidovič-Fokina 6:2, 2:6, 7:6, 6:3, 6:4

Bruksbi – Rud 6:3, 7:5, 6:7, 6:2

Rubljov – Rusuvuori 6:2, 6:4, 6:7, 6:3

Šelton – Jari 7:6, 7:6, 7:5

Volf – Švarcman 6:1, 6:4, 6:4

Popirin – Fric 6:7, 7:6, 6:4, 7:6, 6:2

Umber – Kudla 6:2, 7:6, 6:2, 6:4

Mo – Zverev 6:7, 6:4, 6:3, 6:2

Dimitrov – Đere 6:3, 6:2, 6:0

Rune – Kresi 7:5, 6:4, 6:4

Bautista – Holt 4:6, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2

Bonzi – Karenjo-Busta 4:6, 4:6, 7:6, 6:1, 7:6

Đoković – Kuako 6:1, 6:7, 6:2, 6:0

De Minor – Manarino 7:6, 4:6, 6:4, 6:1

Kokinakis – Mari 6:4, 7:6(4), 6:7(5), 3:6, 5:7

 

Australijan open - 2. kolo, rezultati teniserki - četvrtak

Aleksandrova – Tauzend 1:6, 6:2, 6:3

Volinets – Kudermetova 6:2, 2:6, 6:2

Sabalenka – Rodžers 6:3, 6:1

Mertens – Dejvis 6:4, 6:3

Linet – Kontavijet 3:6, 6:3, 6:4

Sigmund – Begu 5:7, 7:5, 6:3

Đorđi – Šmidova 6:4, 6:3

Vekić – Samsonova 6:3, 6:0

Fruhvirtova – Birel 6:3, 6:2

Pliškova – Putintseva 6:0, 7:5

ParizasDijaz – Potapova 6:3, 6:2

Žang – Marić 6:3, 6:3

Garsija – Fernandez 7:6, 7:5

Gračeva – Stefani 6:3, 6:1

Benčić – Liju 7:6, 6:3

Vondurusova – Žaber 6:1, 5:7, 6:1

BONUS VIDEO: NEPOZNATI AUSTRALIJAN OPEN: Ovo možda niste znali o poznatom teniskom turniru

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)