"NEĆU DA VIDIM ZASTAVE NATO, NEĆU DA PROVOCIRAMO SRBE!" Crvena zvezda dobila neočekivanu podršku od trenera rivala pred meč u Evroligi

Novosti online

19. 01. 2023. u 16:09

Kada su poslednji put Žalgiris i Crvena zvezda igrali meč Evrolige u Kaunasu, desio se skandal, a takav incident bi trener litvanskog tima Kazis Maksvitis da izbegne.

НЕЋУ ДА ВИДИМ ЗАСТАВЕ НАТО, НЕЋУ ДА ПРОВОЦИРАМО СРБЕ! Црвена звезда добила неочекивану подршку од тренера ривала пред меч у Евролиги

Foto: EPA

U petak od 19 časova ponovo će, na istom mestu, isti rivali odmeriti snage, a Maksvitis je pre nego što je u košarku "uveo" priču o NATO, ratu u Ukrajini i najnovijim vestima vezanim za litvansku stranu te priče, morao da odgovori na pitanja o samom košarkaškom rivalu.

- Zvezda se malo promenila u odnosu na naš poslednji susret, ali su one osnovne stvari ostale iste. Imali su i oni, poput nas, nekoliko ozbiljnih gubitaka u kadrovskom smislu, ali su ih dobro podneli, nastavivši da igraju snažno i pobeđuju. Moramo priznati da im je prijala promena trenera i mislim da sledi još jedna napeta, borbena utakmica, dva tima koja i vole košarkaške bitke - započeo je trener Žalgirisa obraćanje o Zvezdi na konferenciji za štampu.


Potom je upitan kako mu se čini situacija u kojoj su crveno-beli dospeli nakon angažovanja Fakunda Kampaca, koji još uvek ne može da igra, zbog Evroligine kazne klubu s Malog Kalemegdana:


- To je odluka Evrolige. Što se tiče mene pogleda na sve to iz ugla trenera ili igrača, bio sam i sam u situaciji kada me, tokom karijere, bivši klub nije isplatio. Mislim da finansijske stvari moraju da se dovedu u red i da budu transparentne.


Na konstataciju iz Zvezde tvrde da imaju dogovor sa Italijanom Polonarom, strateg Žalgirisa je kratko rekao:


- Mislim da ima neke istine u tome, naročito jer ga je Duško Ivanović trenirao u Baskoniji, kada je (Polonara) i igrao dobro. Mislim da je on birao između nas i njih, a Crvena zvezda je bila jedan od glavnih kandidata za njegov potpis.


Filip Petrušev je naročito impresionirao trenera Žalgirisa:


- Ziasta odlično koristi situaciju koja je nastala odsustvom Hasana Martina. On i Luka Mitrović su tu unutrašnju liniju učinili vrlo mobilnom, ali Petrušev je postao naročito važan za Zvezdu jer je u poslednjih nekoliko utakmica prosečno davao po 20 poena. To je velika promena, ali i dalje su glavni pokretači crveno-belih njihovi "mali momci", Nemanja Nedović i Luka Vildoza. Pa, donekle i Ognjen Dobrić i Stefan Marković daju "gorivo" ekipi. Kada im se priključi Kampaco, spoljna linija će im biti impresivna - rekao je on, dodavši da njegova ekipa "ima nekoliko novih ideja" kako da zaustavi Nedovića i Vildozu.


A onda je Kazis Maksvitis upitan sledeće:


"Navijači organizuju podršku za Ukrajinu. Da li očekujete neke provokacije?"

Pitanje je bilo postavljeno zbog isticanja NATO zastava, psovanja Srbije i predsednika Rusije, Vladimira Putina, prilikom poslednjeg gostovanja Zvezde u Kaunasu, kada je i, iz bezbednosnih razloga, nekoliko pristalica crveno-belih izvedeno iz hale pre vremena.

Strateg ekipe iz Kaunasa je odgovorio bez dlake na jeziku:


- Ne želim da vidim nikakve provokacije, košarka treba da je na prvom mestu. Možemo mi da podržavamo Ukrajinu pre i posle utakmice. Ne želim da vidim provokacije protiv Srba, kao prošli put, kada su NATO zastave bile tu, pa morale da se sklanjaju. Ja sam za lepotu košarke. Voleo bih da Žalgiris i ovaj sport budu na prvom mestu. Veoma podržavam Ukrajinu i sam, ali bih voleo da to radimo pre i posle meča, a ne dok utakmica traje - rekao je Maksvitis.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili