"OVAJ FORMAT DEJVIS KUPA NIŠTA NE VALJA" Lejton Hjuit "zgađen" zbog formata Dejvis kupa posle poraza njegovih pulena u finalu

Novosti online

28. 11. 2022. u 11:23

BIVŠI svetski broj jedan Lejton Hjuit kritikovao je format Dejvis kupa, nakon što je tim Australije, koji je on predvodio kao kapiten, poražen od Kanade u finalu ovogodišnjeg izdanja.

ОВАЈ ФОРМАТ ДЕЈВИС КУПА НИШТА НЕ ВАЉА Лејтон Хјуит згађен због формата Дејвис купа после пораза његових пулена у финалу

Foto: EPA-EFE/AHMAD YUSNI

Kanada je savladala Australiju sa 2:0 u nedeljnom finalu u Malagi, nakon što su Denis Šapovalov i Feliks Ože-Alijasim dobili svoje singl mečeve protiv Tanasija Kokinakisa, odnosno Aleksa de Minora. Dubl se nije ni igrao.

Bilo je to drugo finale za Kanadu i prva titula.

- Zgađen sam ovim i osećam se loše zbog momaka. Uložili su veliki trud i uradili apsolutno sve kako treba cele godine. Ostali smo zamalo bez titule, ali ne mogu da budem ponosniji - rekao je Hjuit.

Finalni turnir odigran je u Malagi, dok je grupna faza igrana sredinom septembra u Glazgovu, Hamburgu, Bolonji i Valensiji.

To znači da većina najboljih reprezentacija nije imala priliku da igra na svom terenu, osim onih koji su morali da prođu kvalifikacije početkom godine.

Zanimljivo je da je i Kanada igrala kvalifikacije u kojima je poražena sa ubedljivih 4:0 od Holandije (koja je u četvrtfinalu izgubila upravo od Australije), ali je posle ušla na mala vrata u Finalni turnir, nakon što je Rusija izbačena. Kasnije je Kanada u grupi izgubila i od Srbije, pa pobedila Španiju, stvorio se trougao u kome je Srbija imala najlošiji set-količnik i ispala...

- Voleo bih da se igralo u Australiji. Žao mi je što momci nisu imali priliku da igraju pred 15.000 ljudi na Rod Lejver areni.

Novi format uveden je 2018. godine kada je došlo do promene u sponzorstvu. Umesto ranijih pet mečeva (po dva singla i jedan dubl), uvedeno je da se igra samo po jedan singl, što je značajno umanjilo draž i neizvesnost takmičenja, a najviše je ljubitelje tenisa pogodilo upravo to što je ukinuto pravilo da se ekipe smenjuju u domaćinstvu.

Takođe, kada ekipa pobedi u oba singla, dubl se ne igra jer nema ni potrebe.

- Svi već dobro znaju šta ja mislim o ovom formatu. Posle svega viđenog ove nedelje, najviše mi je žao holandskog dubla. Jedan od najboljih parova na svetu nije odigrao nijedan poen na Finalnom turniru. Uradili su odličan posao do Malage i onda nisu mogli da igraju u takozvanom "finalu". Koncept takmičenja je pogrešan i nikome se ne sviđa, ali niko nas ne sluša. Ovo nije dobro rešenje za Dejvis kup - zaključio je Hjuit.

Inače, pred finale ovogodišnjeg izdanja održan je žreb takmičenja za narednu godinu, a Srbija je dobila neugodnog rivala.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (1)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost