TO NIJE ČUDO, TO JE ĐOKOVIĆ! Novak osvojio Astanu, nestvarnom igrom "razbio" Cicipasa

Александар Илић
Aleksandar Ilić

09. 10. 2022. u 13:56 >> 12:56

NOVAK Đoković je savladao Stefanosa Cicipasa 2:0 (6:3, 6:4) u setovima u finalu atp turnira serije 500 u Astani.

ТО НИЈЕ ЧУДО, ТО ЈЕ ЂОКОВИЋ! Новак освојио Астану, нестварном игром разбио Циципаса

FOTO: Printskrin/Sport klub

Srpski teniser je u današnjem meču došao do 90. trofeja u karijeri, a to je uspeo impozantnom igrom protiv motivisanog grka koji ni u devetom finalu serije 500 nije došao do trofeja.

Obojica su čuvali svoj servis i fantastično servirali. Nije bilo brejk lopti do osmog gema, kada je Novak Đoković uspeo da dođe do dve, iskoristio je prvu, a nakon toga je bez mnogo problema potvrdio brejk i upisao prvi set.

Treba istaći da je Novak na prvi servis rivalu dozvolio da uzme samo tri poena u prvom setu, a to mu je u mnogome otvorilo prostora da napadne rivala i za 32 minuta povede.

Nastavili su u drugom setu u istom maniru, na svoj servis obojica su bili sigurni. Treba istaći da je u 10 odigranih gemova Novak Đoković ubacio čak 82 posto prvog servisa, a to mu je otvorilo priliku da lako dolazi do gemova.

I trećem gemu napao je Srbin ponovo i došao je do nove gem lopte, a nakon dva izjednačenja i isto toliko brejk lopti u gemu odbranio se Cicipas.

U narednom gemu nastavio je Đoković sa serveskom klinikom, ponovo ga je dobio "nulom".

Sa osam uzastopnih poena došao je Đoković do tri brejk lopte. Prvu nije iskoristio, ali drugu jeste i poveo je zasluženo sa 3:2. U nastavku nije imao mnogo problema srpski teniser da potvrdi brejk.

Do kraja meča obojica su čuvali svoj servis, te je Novak Đoković rutinski upisao novu pobedu i 90. trofej u karijeri.

ĐOKOVIĆ - CICIPAS 6:3, 6:4

DRUGI SET 6:4

6:4 - Novak Đoković je šampion ATP turnira u Astani nakon 73. minuta igre! Kao u celom meču, nastavio je tako da servira i u odlučujućem gemu, treba istaći da Novak Đoković ovakav servis nije imao ni u svojim najboljim danima, a ipak nije iskoristio dve meč lopte - izjednačenje, iskoristio je treću meč loptu.

5:4 - Produžio je Cicipas bar još jedan gem nadu da može da ostane u meču.

5:3 - Siguran je bio Novak Đoković na servis, te sada grčki teniser mora da servira za ostanak u meču.

4:3 - Uspeo je još jednom na servis Cicipas da upiše gem.

4:2 - Ni u najboljim danima Novak Đoković ovako nije servirao. Tek prvi poen dozvolio je na prvi servis rivalu u drugom setu.

3:2 - Vezao je još četiri poena Đoković, iskoristio je drugu brejk loptu i došao do vođstva.

2:2 - Teniska klinika Novaka Đokovića radi punom parom. Još jednom je dobio gem "nulom".

1:2 - Ponovo je Đoković napao rivala, došao je do brejk lopte. Odbranio se Stefanos snažnim bekhendom. Previše je pustio ruku Cicipas kod skraćene lopte i Novaku dao novu brejk loptu. Uspeo je da se spasi Grk naleta Novakovih i sačuva servis.

1:1 - Čak 82 posto prvog servisa ubacio je Novak Đoković, a tako je došao do novog "nula" gema.

0:1 - Na servis je Cicipas imao dve gem lopte, nakon dželendža iskoristio je prvu.

PRVI SET 6:3

6:3 - Sa "nulom", uz as udarac savršeno je odservirao za prvi set Novak Đoković. Koji je izgubio samo tri poena na servis.

5:3 - Konačno je Novak uzeo poen na prvi servis Cicipasa, učinio je to prelepom skraćenom kloptom koju je grk pogledom ispratio. Pogrešio je i u narednom poenu iz forhenda Stefanos. Fantastično igra Đoković, došao je do dve brejk lopte, što su ujedno i prve brejk lopte današnjem duelu. Brejk!

4:3 - Nastavlja se vrhunski tenis. Nijedan od tenisera ne dozvoljava da mu se ugrozi servis, a još manje da se dođe do brejk lopte. Sada je Novak nakon lepe razmene poslao pravo na liniju odličnu loptu za novi gem.

3:3 - Ima dosta problema Novak da pročita servis rivala, šesti gem dobio je Cicipas sa lakoćom 40:15.

3:2 - Imao je na 15:0 Cicipas dobru priliku, poslao je ipak loptu u mrežu i dozvolio Đokoviću da dođe do 30:0. Grk je pokušao lukavo da odigra skraćenu loptu, pročitao je to Nole i došao do 40:0. Pogodio je 12 od 14 prvih servisa u dosadašnjem toku meča novak.

2:2 - Pritiskao je servis rivala Novak Đoković, ipak u završnici ga je izdao skraćeni udarac, te Grk dolazi do novog gema.

2:1 - Nestvaran tenis gledamo, nakon duge razmene gde su obojica vraćali nemoguće videli smo smeč Grka za 0:30 na servis Đokovića. Odgovorio je srpski teniser sa tri vezana poena i došao do gem lopte. Upisao je naš teniser još jedan gem na svoj konto.

1:1 - Cicipas je nakon nešto duže razmene dijagonalom u dva navrata forhend vinerima došao do 30:0, nakon toga je Novak imao lepu priliku da poentira, ali je poslao lopticu u aut. Sada Grk dobija servis 40:0.

1:0  - Prepune su tribine nacionalnog teniskog centra u Astani, meč je počeo servisom Novaka Đokovića. Prvim poenom Srbin je pokazao namere u meču, nakon snažnog servisa i izlaska na mrežu, usledio je jak smeč. Nakon toga odigrao je vrhunsku bekhend paralelu Nole, pogodivši samu liniju, a potom je servis vinerom došao do 40:0. "Nulom" je uzeo Srbin prvi gem.

UOČI MEČA

NOVAK Đoković je protiv Danila Medvedeva obezbedio mesto u finalu. Rus mu je pri rezultatu 1:1 u setovima, nakon iscrpnog taj-brejka, koji je Srbin dobio 8:6, predao duel.

Grk je do borbe za trofej došao trijumfom na drugim ruskim predstavnikom Andrejem Rubljovim, a do trijumfa je došao nakon tri seta 4:6, 6:4, 6:3.

Ujedno, to će biti drugi meč za trofej srpskom teniseru u sedam dana, a ujedno i prilika da načini rezultat na koji se čeka punih 12 godina.

Baš toliko vremena je prošlo od kada je švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio turnire iz četiri kategorije u jednoj godini. Švajcarac je te 2010. pobedio u Štokholmu (250), Bazelu (500), Sinsinati mastersu, a grend slem pehar podigao u Australiji. Sa druge strane, sedmi teniser sveta je ove sezone podigao četiri pehara, iz četiri različite kategorije. Novak je bio pobednik Vimbldona, mastersa u Rimu i nedavno turmira u Tel Avivu iz kategorije 250. Turnir u Astani je iz kategorije 500, te bi osvajanjem Đoković došao do vrednih bodova, ali u uspeo da ponovi učinak Švajcarca.

Inače, treba istaći da Novak Đoković danas igra za 90. trofej u karijeri.

REČ NOVAKA ĐOKOVIĆA NAKON POLUFINALA

Prokomentarisao je Novak Đoković duel protiv Danila Medvedeva koji je na neobičan način dobio, predajom Rusa.

-  Rekao bih da je možda Medvedev bio bolji u ovom meču. Borio sam se da osvojim drugi set, prosto sam se trudio, borio... Žao mi je zbog navijača što je meč ovako završen. Igrao sam dosta skraćenih lopti, Danil je kao zid. Bio sam u toj ulozi tokom karijere. Igrači su znali da ne mogu da me probiju, ali znam i kako je sa druge strane. Morao sam da se borim za svaki poen. Ovde su mnogo sporiji uslovi nego u Izraelu. Protiv igrača kao što je Medvedev nećete imati mnogo lakih poena. Taj-brejk bio je super uzbudljiv.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati