KRAĐA, DOKAZANO: Novak Đoković osvojio titulu, a ovako će izgledati najnovija ATP lista

Novosti online

02. 10. 2022. u 19:22

NOVAK Đoković je fantastično odigrao ATP turnir u Tel Avivu, ali to mu baš i nije od neke velike koristi u smislu svetskog rangiranja.

КРАЂА, ДОКАЗАНО: Новак Ђоковић освојио титулу, а овако ће изгледати најновија АТП листа

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Novak Đoković je sa 3.572 bodova došao u Izrael, i to kao sedmi na ATP listi, a iako je pehar podigao - stanje na rangiranju nije baš onakvo kakvo bi trebalo da bude kada je Nole u pitanju.

Novak Đoković je na maestralan način pobedio Marina Čilića u finalu turnira u Tel Avivu, a time je osvojio 250 ATP bodova, pošto na ovom turniru niko nije branio osvojene poene, jer je nadmetanje obnovljeno posle duge pauze (poslednje izdanje turnira održano je 1999. godine).

Ipak, uvećanje pomenutog bodovnog salda za ovaj učinak koji donosi titula u Tel Avivu, nije Novaka pomerilo na ATP listi - i dalje će biti sedmi, sa 3.820 bodova.

Ispred njega će od ponedeljka biti i šestoplasirani Stefanos Cicipas sa 4.810, i petoplasirani Aleksander Zverev sa 5.040, zatim Rus Danil Medvedev sa 5.065, dok će na treće mesto (zbog gubitka 205 bodova) pasti Kasper Rud, sa 5.645.

Norvežanina će prestići Rafael Nadal koji će biti drugi sa 5.810 bodova, a na prvoj poziciji će ostati Rafin mladi sunarodnik iz Španije, Karlos Alkaraz, sa 6.740.

I, ako se sada u prvi plan iznesu reči nekadašnjeg tenisera, a trenutno TV komentatora, Miše Zvereva, koji je danas citirao Grigora Dimitrova ("Pre nekoliko godina sam imao 7000 bodova i bio sam sedmi na svetu, a Alkaraz sada ima manje od 7000, a prvi je"), to sasvim lepo podseća na ono što se Novaku desilo.

Neverovatnom odlukom da se na Vimbldonu ne samo ne dodeljuju bodovi ("jer Rusi ne mogu da učestvuju" - odlukom Vimbldona), već se i oduzimaju prethodni, Đokoviću je obrisano 2.000 bodova koje je osvojio 2021. kao šampion (titulu je odbranio pobedivši Nika Kirjosa) pa zato Srbin danas tavori na sedmom mestu ATP liste.

Sa tih 2.000 bodova, danas bi imao 5.820, odnosno bio bi ispred Nadala, a da ne spominjemo sada i Novakova druga teniska odsustva u 2022, kako zbog zdravstvenih odluka pojedinih zemalja (nije mogao u Sjedinjene Američke Države), tako i zbog političkih odluka (deportacija iz Australije početkom godine, kada je proglašen "opasnim po tamošnje društvo, odlukom ministra koji je poništio odluku suda).

Bilo kako bilo, Novak Đoković je povratak takmičarskom tenisu, posle duge pauze, od titule na Vimbldonu, obeležio novim šampionskim peharom, čime je samo najavio - da mu uopšte ne pada na pamet da odustane od povratka na svetski vrh "belog sporta", kome i pripada.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju