SVIM SILAMA SE BORI DA NOVAK ĐOKOVIĆ IGRA: Kongresmenka traži izuzeće za Srbina

Novosti online

03. 08. 2022. u 10:10 >> 11:12

KLAUDIJA Teni, kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajući član srpskog kokusa, uputila je pismeni zahtev sekretaru Blinkenu i američkim zvaničnicima da se Novaku Đokoviću dozvoli nastup na Ju-Es openu pod "izuzećem od nacionalnog interesa".

СВИМ СИЛАМА СЕ БОРИ ДА НОВАК ЂОКОВИЋ ИГРА: Конгресменка тражи изузеће за Србина

FOTO: Tanjug/AP

Podsećamo, prošle nedelje je kompanija Sports menadžment (Sports Management), u vlasništvu Nebojše Jovanovića, uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijansom (SAVA) i političkim strategom dr Olgom Ravasi, pokrenula političku inicijativu kako bi se Novaku Đokoviću dozvolilo da učestvuje na Ju-Es openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku.

U komunikaciji sa kongresmenkom Teni, kao i sa drugim američkim zvaničnicima, upravo je bilo reči o konsolidovanju zahteva na osnovu pravne klauzule, tj. Predsedničke proklamacije 10294 od "nacionalnog interesa", koja dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih kovid 19 protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom.

Kongresmenka Teni se upravo poziva na istu klauzulu i u svom zahtevu navodi da je Ju-Es open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju i ima veliki ekonomski uticaj jer donosi godišnji prihod od milijardu dolara.

FOTO: Tanjug/AP

Tekst potpisa

- Sprečavanje Novaka Đokovića da se takmiči na Ju-Es openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrednost turnira, bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje - ističe se u pismu.

Kao republikanka iz savezne države Njujork, Klaudija Teni je već dugo pobornik ukidanja kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske, smatrajući ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca. Ona dalje navodi da Ju-Es open sam po sebi nema na snazi nijedan kovid mandat za sportiste niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donet od strane predsednika Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminiše nevakcinisane igrače koji su strani državljani i kažnjava ih jer su izabrali da se ne vakcinišu ili javno iznesu svoj status, iako američki teniseri nesmetano mogu da učestvuju nevakcinisani. Kongresmenka Teni navodi da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Rud prestigao Sinera (VIDEO)