NAJVEĆE TENISKO RIVALSTVO: Novak protiv Rafe i pet mečeva kojima su zadivili svet (VIDEO)

V.M.P.

31. 05. 2022. u 11:49 >> 13:57

DVA titana belog sporta pripovedaće večeras još jednu epsku "tenisku bajku". Novak Đoković i Rafael Nadal ukrstiće koplja po 59. put u karijeri, ovoga puta u u četvrtfinalu Rolan Garosa.

НАЈВЕЋЕ ТЕНИСКО РИВАЛСТВО: Новак против Рафе и пет мечева којима су задивили свет (ВИДЕО)

Tanjug/AP

Svetski broj jedan i branilac krune Otvorenog prvenstva Francuske, Novak Đoković ima minimalnu statističku prednost od 30 pobeda, naspram 28 "bika sa Majorke". 

Večerašnji duel specifičan je po velikom broju parametara u odnosu na prethodne. Ukoliko danas Srbin trijumfalno napusti obode Bulonjske šume trasiraće sebi put ka izjednačenju po broju grend slem titula sa Rafom, poslednjem parametru za koji se "novakomrzsci" hvataju, kako bi osporili da je on apsolutni vladar "beloga sporta". 

Trenutnu prednost ima Španac, zahvaljujući jednoj tituli više (21:20) ali dobro je poznato da kada se "kralj šljake" počisti sa šljake, šanse da na ostalim površinama napadne grend slem daleko su manje. Otežavajuća okolnost mu je i to što je pored Novaka Đokovića na scenu stupila i nova teniska senzacija, koja čisti sve pred sobom, Karlos Alkaraz.  

Jedan od kurioziteta je i da će srpski as po prvi put kročiti na terene Rolan Garosa sa oreolom izrazitog favorita u odnosu na Nadala, prema procenama teniskih "bukmejkera". 

"Kralj šljake" koji je 13 puta krunisan u Parizu, u očima javnosti viđen je kao bleda senka superiorne teniske mašine kakav je bio. Izlazi iz meča sa Ože Alijasimom koji je bio iscrpljujuć, pa bi četiri i po sata borbe mogle da ostave veliki trag na fizičku spremu Španca, koja u poslednje vreme trpi mnogo kritika.   

On juče je izjavio da bi zbog problema sa povredama mogao da okonča karijeru u bilo kom trenutku, pa se ljubitelji "beloga sporta" plaše da bi ovo mogao biti poslednji put da svedoče jednom od najvećih sportskih rivalstava u istoriji.

Idealna je prilika podsetiti se pet najuzubdljuivijih okršaja koji su obeležili tenisku istoriju.

5. POLUFINALE VIMBLDONA 2018.

Rafael Nadal i Novak Đoković sastali su se u polufinalu Vimbldona 2018. godine. Dva rivala su odigrala svoj meč na "Centralnom terenu", prvi put posle osam godina, ali vredelo je čekati. Teniski maraton trajao je više od pet sati i bio je napet od samog početka do kraja cilja.

Operacija lakta ostavila je Novaka Đokovića van terena krajem 2017. godine, a kada je počela nova sezona, Srbin je izgledao daleko od svog zenita u prva dva meča 2018. Gotovo da zvuči nemoguće, ali Đoković je čak u jednom momentu ispao iz najboljih 20 na ATP listi. Početak takmičenja na ostvru bio je takođe trnovit, pa je Srbin uz mnogo poteškoća rešio mečeve sa Kajlom Edmundom i Keijem Nišikorijem.

Ali onda, dok je Nadal stajao ispred njega u polufinalu na londonskoj travi, probudila se iskra šampionskkog gena i stari Đoković je pokazao svoje pravo lice.

Pod krovom Vimbldona, rivalski par igrao je strahovit tenis, a Đoković je uspeo da povede sa 2:1 u setovima, kada je igra prekinuta u petak uveče.
Nakon što je nastavljena, regenerisani Nadal  je rešio četvrti set u svoju korist  rezultatom 6:3. 

A onda maratonskih 10:8 za Đokovića, kao potvrda nestvarne mentalne i fizičke snage.

Bio je to meč u kome je svaki igrač pogodio 73 vinera i ubelžio samo 42 neiznuđene greške, za skoro šest sati vrhunskog tenisa.

Ovaj dramatičan duel je završen rezultatom 3:1 za ponos Srbije, po setovima 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8.

Borba do poslednjeg atoma snage je bila toliko dobra, da je naišla na poređenje sa susretom Rodžera Federera i Nadala u finalu Vimbldona 2008. godine. Taj meč drži rekord za drugi najduži meč u istoriji Vimbldona, odmah nakon čuvenog okršaja Džona Iznera i Nikolasa Mahuta.

4. POLUFINALE ROLAN GAROSA 2013.

Na šljaci Rolan Garosa , gde će se ove nedelje sastati u svojoj noćnoj borbi  Nadal i Đoković su servirali pariskoj publici istinski klasik, u polufinalnoj fazi 2013. godine.

Pri rezultatu 6:5 u četvrtom setu, Nadal je bio na samo dva poena od pobede, ali je Đoković osvojio gem na servis Španca, pre nego što je uzeo i taj-brejk koji je usledio i odveo polufinale u odlučujući set.

Poslednji čin trajao je neverovatnih 87 minuta, a Nadal je nadljudskim naporima izvojevao pobedu, iako je gubio u jednom momentu 4:2. Peti set nakon lavovske borbe rešio je u svoju korist i rezultatom 9:7 stigao do velikog finala, gde je savladao svog sunarodnika, David Ferera.

Dvanaest meseci kasnije, par se ponovo sreo u Parizu, ovoga puta u završnoj rundi Otvorenog prvenstva Francuske. Nadal je još jednom bio bolji i osvojio 14. grend slem u karijeri, postavši prvi igrač koji je osvojio Rolan Garos pet puta zaredom.

3. FINALE US OPENA 2010.


Rafael Nadal je pobedio Novaka Đokovića i osvojio svoju prvu titulu na US openu 2010. Meč je obilobao divnim razmenama udaraca, neverovatnim vinerima, a dva tenisera stizala su neke skoro pa neuhvatiljive loptice i impresionirali svet. Duel od 222 minuta sadržao je sve što jedan navijač može poželeti.

- Trenutno je najbolji igrač na svetu apsolutno zaslužuje titulu - priznao je Đoković po završetku njihove borbe. Konačan rezultat bio je 3:1 za Nadala,  6:4, 5:7, 6:4, 6:2.

 

 

2. FINALE US OPENA 2011.

Novak Đoković se sastao sa Rafaelom Nadalom u finalu Otvorenog prvenstva SAD 2011. Bio je to revanš prošlogodišnjeg finala, Đoković se borio protiv branioca titule i osvojio svoj treći grend slem te godine.

Bio je to susret između prvog i drugog nosioca turnira, koji je podigao mnogo medijske prašine i najavio kakav se paklen rivalitet između pomenutih teniser stvara. Đoković je imao formu u uzlaznoj putanji i dobro poznatu glad u očima za trofejima, dok je Nadal imao iskustvo osvajanja titule i reputaciju tenisera koji bi mogao da obeleži naredne godine ovog sporta.

Susret je završen posle četvrtog seta. Srbin je tada slomio otpor Nadala i ubedljivo ga pregazio. Konačan rezultat bio je 6:2, 6:4, 6:7, 6:1 za Novaka. Đoković se tada konačno osvetio za prošlogodišnji poraz posle borbe od četiri sata i 10 minuta. Mnogi ovo izdanje uvrštavaju u jedno od najboljih koje je Novak ikada demonstrirao. 

1. FINALE OTVORENOG PRVENSTVA AUSTRALIJE 2012.

Dve teniske legende mnogo puta su dokazale da se ne boje da idu iznad granica svoje fizičke izdržljivosti i da se bore do "smrti", ako to znači trijumf u teniskom klasiku koji je obeležio početak ovog veka.

Takav je bio teniski obračun Australijan opena 2012. godine, koji je je postao najduže grend slem finale u taj-brejk eri. 

U pet pulsirajućih setova Nadal je preuzeo početno vođstvo, pre nego što je Đoković napravio preokret i došao na samo set blizu osvajanja grend slema. Međutim, Nadal nikada nije olako položio oružje pred rivalom.  Narativ kojim je meč odisao se potpuno preokrenuo, kada je izjednačio na 2:2 i poveo sa 4:2 u odlučujućem setu.

"Bik sa Majorke" bio je na korak od slave ali onda...

Srbin je herojski uzvratio i osvojio poslednji set rezultatom 7:5, ostvarivši trijumf i produživši svoj pobednički niz nad rivalom na sedam mečeva.

Konačan rezultat bio je  5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5 u korist najboljeg teniser današnjice.


Osim osvajanja po mnogima najprestižnijeg teniskog turnira, ovo je bio značajan momenat za Đokovića. Tim rezultatom osvojio je tri od četiri glavna događaja u 2011. čime je prekinuo dominaciju Nadala i Rodžera Federera u muškom tenisu.

Svet je tada bio svestan kakvo mu je tenisko blago zemlja Srbija podarila. 

Sustret između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala zakazan je za termin od 20:45, a direktan tekstualni prenos možete pratiti direktno na portalu "Novosti". 

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri