ĐOKOVIĆ JE BROJ JEDAN: Novak (za sada) odbio napade na prvo mesto ATP liste, koliko još može da izdrži nalete Medvedeva i Alkaraza?

O. M.

09. 05. 2022. u 08:36

NAJBOLjI teniser sveta Novak Đoković započeo je 369. nedelju na prvom mestu ATP liste i nedostaje mu još osam da obori apsolutni teniski rekord koji sa 377 nedelja na čelu VTA liste drži Štefi Graf.

ЂОКОВИЋ ЈЕ БРОЈ ЈЕДАН: Новак (за сада) одбио нападе на прво место АТП листе, колико још може да издржи налете Медведева и Алкараза?

FOTO: Tanjug/AP

Karlos Alkaraz je osvojio Madrid i možda u ovom trenutku jeste teniser sa najboljom formom, ali načekaće se još izvesno vreme da potvrdi reči Aleksandra Zvereva posle finala u španskoj prestonici da je najbolji teniser na svetu. 

Nije najbolji ni kada se računaju rezultati od početka godine, iako se u ATP trci za Završni masters sezone približio zemljaku Nadalu na samo 70 bodova zaostatka. To znači da bi već posle Rima mogao da preuzme vođstvo u ATP trci, ali za čelo ATP liste će morati još da čeka.

Ona kaže da je Novak najbolji, a ovog ponedeljka srpski as ima 8260 bodova, 270 više od drugoplasiranog Danila Medvedeva. Treći je Aleksandar Zverev iako nije odbranio titulu u Madridu, četvrti Rafael Nadal, a peti Stefanos Cicipas.

Karlos Alkaraz je i ove nedelje ostvario renking karijere pošto je, zahvaljujući trijumfu u Madridu, napredovao za tri pozicije i sada je šesti na svetu. Top 10 kompletiraju Andrej Rubljev, Mateo Beretini, Feliks Ože-Alijasim i Kasper Rud.

Miomir Kecmanović je i dalje drugi reket Srbije, napredovao je za jedno mesto i sada je 31, što mu je najbolji plasman u karijeri. Filip Krajinović je preskočio Lasla Đerea i trenutno je on treći reket Srbije na 54. mestu, koje je prošle nedelje zauzimao Laslo a sada je pao za četiri pozicije. Dušan Lajović se polako vraća, ove nedelje je napredovao za 13 mesta i sada je 67. na svetu.

Ostali naši teniseri nisu u prvih sto. Miljan Zekić je napredovao sa 285. na 265. mesto, a Hamad Međedović je uprkos trijumfu na turniru u Ulcinju pokvario plasman za 27 mesta pa je sada 521.

MOŽE LI NOVAK DA OSTANE PRVI I POSLE ROLAN GAROSA?

Još dok se nije znao pobednik turnira u Madridu, počeo je masters u Rimu. Rezultati na Otvorenom prvenstvu Italije mogu da odrede redosled na vrhu ATP liste sve do kraja Rolan Garosa. 

Što se tiče Novaka, jedini koji može da ga prestigne je Danil Medvedev, što bi Rusu moglo da uspe iako zbog operacije kile ne učestvuje u Rimu.

Da se to ne bi desilo već na sledećoj listi, Novak mora na Foro Italiku da ponovi uspeh iz Madrida, odnosno da stigne bar do polufinala. U tom slučaju, imaće 50 bodova više od Medvedeva na listi koja izlazi 15. maja.

To mu ipak ne bi bilo dovoljno da obezbedi ostanak na čelu sve do kraja Rolan Garosa. Razlog je što mu se u nedelji pre početka Otvorenog prvenstva Francuske briše 250 poena koje je osvojio trijumfom na Beograd openu, turniru koji je prošle godine "uglavljen" pre Rolan Garosa čiji početak je odložen za nedelju dana.

Zbog toga je važno da Novak u Rimu odbrani prošlogodišnje finale, iako će to biti đavolski teško, jer mu je žreb već u polufinalu odredio Rafaela Nadala koji će imati lakši put do završnice jer mu, za razliku od Madrida, u Rimu na putu ne stoji Alkaraz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI ĆE ĐOKOVIĆ PRESKOČITI MADRID? Nadal je već stigao, tu je i Alkaraz