SVET JE ZAPANJEN: Nadalu nije dobro, kakav tekst čuvenog engleskog lista o Novaku Đokoviću!

D. N.

31. 01. 2022. u 13:27 >> 20:34

NOVAK Đoković zbog deportacije nije mogao da brani tri uzastopne titule na Australijan openu, a to što je Rafael Nadal tamo došao do svog 21. grend slem trofeja, dovelo je i do jedne nesvakidašnje situacije.

СВЕТ ЈЕ ЗАПАЊЕН: Надалу није добро, какав текст чувеног енглеског листа о Новаку Ђоковићу!

Tanjug/AP

Zapadni mediji, naročito oni sa engleskog govornog područja, nisu se proslavili tekstovima o Đokoviću. Nije baš da nema izuzetaka, ali višegodišnja kakofonija udaranja po Novak(s)u, ili, kao ovih dana, zaglušujuća tišina zbog načina i razloga usled kojih je proteran iz Australije, uglavnom su sveprisutni.

Međutim, jedan tekst, i to uglednog britanskog lista, odudara od takve "poslovne politike".

Zapravo, toliko je različit od onog na šta su engleski mediji "navikli" Noletove pristalice, da sada mnogi od njih po društvenim mrežama dele taj osvrt. Razumljivo, jer se takav glas, i to tako snažan, u odbrani Đokovića - ne čuje često na pomenutim meridijanima.


Redakcija "Novosti" vam prenosi od reči do reči tekst urednika britanskog "Telegrafa", Olivera Brauna:

"Trijumf Rafaela Nadala je zapanjujuć, ali odsustvo Novaka Đokovića baca senku od koje se ne može pobeći

Neverovatno, začuđujuće, neuporedivo: Sve to i više od toga predstavlja dvadeset i prva velika titula Rafaela Nadala, do koje je došao prvom pobedom posle dva seta zaostatka nakon skoro 15 godina. A opet, desila se i malo bolna stvar: dok se ceremonija dodele trofeja produžila na iza pola dva noću po lokalnom vremenu, direktor turnira Australijan open Kreg Tajl uživao je 'sunčajući' se u slavi Španca. A upravo je Tajlijeva uloga u debaklu sa Novakom Đokovićem, debaklu koji je doveo do deportovanja iz Australije devetostrukog šampiona i njegovog ponižavanja na svetskoj sceni, bacila senku na jedan od najvećih teniskih dostignuća.

Dve stvari zahtevaju da budu pojašnjene. Prva je prosta neverovatnost Nadalovog trijumfa, jer je 35-godišnjak koji je odigrao samo 12 turnira od 2019. nadmašio svetskog broja 2 koji je, pritom, deset godina mlađi.

Druga je da većina Australijanaca, koji su se pro-nadalovski ponašali tokom finala koje je trajalo pet sati i 24 minuta i učinili da se oseća kao da se meč igra u Madridu, uopšte ne haje za okolnosti Đokovićevog odsustva. Čak i pre nego što je prva loptica poletela na turniru, Džala Pulford, vršilac dužnosti sportskog ministra u australijskoj saveznoj državi Viktoriji, rekla je: "Nadam se da će Rafa pobediti".

Ali, Nadalov proboj u neistražene teritorije muškog tenisa zahteva da analiziramo taj momenat, ne kao čisto teatralan događaj, već kao čist sportski događaj.

Na kraju krajeva, jedna od najvećih istina u sportu je da ako želite da budete najbolji, morate da pobedite najbolje. A to u Nadalovom slučaju stavlja najmanje zvezdicu protiv ovakvog finala: dok je on pokazao zapanjujuće rezerve izdržljivosti na putu ka pobedi protiv Danila Medvedeva, Rus uopšte nije bio najbolji teniser kog je Rafa mogao da ima za rivala na ovom turniru. Medvedev je, prosto, bio najbolji vakcinisani teniser. Najveća opasnost po Nadalove šanse da osvoji 21. titulu sedela je 15.000 kilometara dalje, u Beogradu.

Novak Đoković / Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

Medvedev, kao što je to dokazao, nikome nije lak suparnik. Njegova sposobnost da preživi čak i najstrašnije duge razmene udaraca produbila je Nadalov nivo izdržljivosti toliko, da to ni sam Rafa verovatno nije znao da poseduje u sebi. Ali, ostaje činjenica da Medvedev nije onolika pretnja na skali kao što je to Đoković. Nije čak ni blizu.

Pre samo 11 meseci, Nadal je bio oduvan od strane Srbina u tri seta, osvojio je samo devet gemova tada. Od 12 Australijan opena koji su održani otkako je tamo Nadal prvi put trijumfovao 2009. godine, Đoković je osvojio njih osam.

Zato je Nadalovo sadašnje ostvarenje toliko drugačije od njegovog trijumfa na Vimbldonu 2008. Tada je sa trona skinuo nespornog broja 1, petostrukog uzastopnog šampiona Sveengleskog kluba Rodžera Federera. Ovoga puta, međutim, broja 1 niko nije mogao ni da vidi na turniru. Nije baš da će većina za to mariti: saglasan je tenis da je Đoković 'opasni antivakser koji je zaslužio šta mu se i desilo, da bude izgnan'. Ali, ako pričate o trci da se postane najbolji muški teniser koji je ikada živeo, takve presude su koliko banalne, toliko i otrcane.

Novak Đoković / FOTO: Tanjug

Ova era u muškom tenisu jeste, i uvek je bila, era trojice igrača. A kada je jedan od njih izbačen iz igre samo zbog njegovog ličnog medicinskog izbora, to onda jeste problem.

Svi poklonici Nadala ne bi voleli ništa više nego da Rafin arhi-neprijatelj bude izbačen i sa Rolan Garosa i sa Ju-Es opena zbog vakcinacije, kako bi njihov omiljeni teniser mogao još više da se probija na onoj večnoj listi. Ali, to što je taj stav popularan, ne znači da je i pravedan. Svaki pravi ljubitelj sporta bi voleo da Nadal ili Đoković u dvobojima dođu do te konačne istine, a ne da se njihov veličanstven rivalitet sabotira polemikama van terena.

Po standardima većine sportova, neki kažu da bi Tajli trebalo da podnese ostavku zbog debakla sa Đokovićem - Teniski savez Australije je netačno sugerisao da bi svetski broj 1 mogao da uđe u Australiju nevakcinisan. Tajlijev posao bi mogle da spasu samo zavodljive priče sa dva finala, jer je Ešli Barti postala prva domaća teniserka koja je osvojila titulu posle 44 godine, dok je Nadal trijumfovao svojom nestvarnom izdržljivošću.

Ali, naspram ove romantike, pravo je iskušenje spustiti Đokovića na nivo fusnote, jer njegov izostatanak oštećuje tenis. Ako ne verujete sami u to, onda bi trebalo da se setite šta je pre ovog turnira rekao njegov novi šampion: "Ako Novak igra ovde, onda je to bolje za sve. U to sumnje nema", zaključio je urednik britanskog "Telegrafa" Oliver Braun.

Podsetimo, Novaka uskoro čeka odlazak na prvi turnir posle "australijske drame" kroz koju je prošao.

---

Ostanite uz "Novosti sport" i saznajte najnovije vesti vezane za temu Novak Đoković, ali i sve o Australijan openu, koji je došao do same završnice bez branioca trona, ujedno i rekordera tog grend slema.

BONUS VIDEO: Amerikanac propevao na srpskom zbog Novaka Đokovića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)