NEBOJŠA ČOVIĆ ZA "NOVOSTI" O NOVAKU: "Đoković - simbol slobodnog sveta!"

V. PRERADOVIĆ

17. 01. 2022. u 10:00

PORAZ je nekad velika pobeda. Novak Đoković je izgubio formalno-pravno, ali iz svega izlazi kao veliki moralni pobednik. Postaje svetionik i simbol slobodnog sveta - kaže za "Novosti" predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović u analizi borbe svetova na primeru najboljeg svetskog tenisera.

НЕБОЈША ЧОВИЋ ЗА НОВОСТИ О НОВАКУ: Ђоковић - симбол слободног света!

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Ističe da veruje da je sada svima jasno da odluka o deportaciji sportiste prevazilazi sport, pa i australijsku unutrašnju politiku.

- Sto odsto sam siguran da je sve otišlo na globalni nivo. U sportu je postalo važno samo da imate spektakl i profit. Sportisti, glavne zvezde, u takvom sistemu gube svoju ličnost i postaju sluge tog globalnog sporta. Novak Đoković ne spada u tu grupu ljudi. Tenis je perjanica najbogatijeg sloja, te elite koja pokušava da gospodari čitavim svetom.

Kao projektovane perjanice globalizma vidi Đokovićeve najveće rivale.

- Jedan projekat je Federer, koji je u potpunosti iz njihove matrice. Uglađen, lep, obrazovan, govori nekoliko jezika, za njega se lepe najveće globalne kompanije. Da ne bi bio usamljen, projektovan je i Nadal. Time dobijamo sukob birokratskog prebogatog establišmenta sa populusom, provincijom u koju se uklapa Nadal. Stvari su im se izmakle kontroli pojavom Đokovića, koji ne pripada ovim grupacijama. Igra fenomenalno, najbolji je na svetu, drži do sebe, do svoje tradicije i svog porekla, takođe govori više jezika, kulturno se ponaša i ruši njihov koncept. Pomaže drugima, formira asocijaciju koja pomaže siromašnim igračima i time im gura prst duboko u oko.

Ističe da smo na Novakovom slučaju mogli da vidimo sve pipke te hobotnice.

- Politiku, pokušaje da ponište njegove rezultate. Zaprepašćen sam i zgrožen entuzijazmom kojim su se mnogi mediji, pa i oni relevatni i ugledni, utrkivali da likuju nad onim što se dešavalo Đokoviću. Zgrožen sam kvalifikacijama koje su upotrebljavali. Osvedočeni srbomrsci, lobisti za nezavisno Kosovo i bošnjačku hegemoniju u Bosni, prvi su ostrašćeno napali Novaka. To pokazuje koliko je Đoković promenom percepcije Srbije u svetu poremetio njihove planove.

Čovića najviše bole napadi na Novaka iz njegove Srbije.

- Ovde su krenule priče o falsifikatu testa, o osmišljenoj prevari u koju je, navodno, uključena i država. To je neodgovorno, tužno, ponižavajuće. Slučajno znam celu genezu. Novak je bio 14. decembra na utakmici Zvezde i Barselone, dan kasnije objavljeno je da u španskom timu ima zaraženih, među njima i nekih koji su se slikali sa Novakom. Uradio je brzi antigenski test i bio negativan, 16. decembra u popodnevnim satima uradio je PCR test. Sutradan ujutru, dok još nije dobio rezultat, ponovo je uradio antigenski. Bio je negativan i otišao je na svečanost u Teniskom savezu. Tog dana u popodnevnim satima dobio je pozitivan rezultat PCR testa. U čemu je problem što je 18. decembra otišao na intervju sa pariskim novinarima? Hoćete da kažete da u australijskim studijima ili na utakmicama nema zaraženih? Pa, kako se onda prenosi virus?

Ovo smatra drugim primerom rušenja međunarodnog prava.

- Brutalno je srušeno 1999. agresijom na našu zemlju. Međunarodno pravo pojedinca, građansko pravo, srušeno je na primeru Đokovića. Australija ovakvim ponašanjem klizi u aparthejd, tužitelji koji bi trebalo da budu ljudi od pravde lagali su da je u Srbiji ispod 50 odsto vakcinisanih. Svetska zdravstvena organizacija kaže da, ako ste preležali koronu, ne bi trebalo da primate vakcinu u narednih 30 do 90 dana. To je sušta istina, ako je nekome potrebna istina. Silom možete da odlučite da je noć kada je dan. Australija je toliko prava uskratila svojim građanima tokom pandemije da je to klizanje ka diktaturi i fašizmu.

Setite se broda "Tampa"

PREDSEDNIK Zvezde podseća na slučaj norveškog teretnog broda "Tampa" iz 2001. godine.

- Dogodila se uzbuna u australijskim vodama, jer je brod sa više od 400 izbeglica iz Avganistana počeo da tone. Norveški brod ih je prebacio kod sebe i time se preopteretio. Po međunarodnim pravilima, dužni ste da idete u najbližu luku da smestite te ljude. Australija to nije dozvolila. Pretili su kapetanu da će ga uhapsiti, na kraju je ušao u australijsku luku, a onda su specijalci SAS zauzeli brod i izbeglice prebacili u logore po australijskim ostrvima.

Strašna izjava Morisona

ČOVIĆ kaže da je srećan što je Novak kulturno i dostojanstveno odreagovao na ovu ogromnu nepravdu.

- Naravno, biće provokacija. Prva je izjava australijskog premijera Skota Morisona, koji je rekao da su granice sada bezbedne. To je strašno, trebalo bi da se pogleda u ogledalo i vidi koliki je cinik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

KRAJ ZA ŽUBER: Ribakina preko Kudermetove do pobede