"NALAZIM SE NA ISTOM MESTU GDE JE ĐOKOVIĆ - OVO JE PRAVI PAKAO": Jezive ispovesti Novakovih sapatnika iz "hotela" Park

Novosti online

09. 01. 2022. u 17:17

DRAMA Novaka Đokovića traje nepunih pet dana, a nadamo se da će u noći između nedelje i ponedeljka po srpskom vremenu biti okončana pozitivnim odgovorom na njegovu žalbu na odluku o deportaciji iz Australije.

НАЛАЗИМ СЕ НА ИСТОМ МЕСТУ ГДЕ ЈЕ ЂОКОВИЋ - ОВО ЈЕ ПРАВИ ПАКАО: Језиве исповести Новакових сапатника из хотела Парк

Foto: Tviter

U međuvremenu, najbolji teniser sveta vreme provodi u prihvatnom centru u kome mu društvo prave migranti iz celog sveta, najviše iz južne i jugoistočne Azije.

Nekoliko njih uspelo je da iskoristi to što su se "zahvaljujući" Novaku bar na kratko našli u centru pažnje, a poruke koje su poslali potvrđuju da Novakovi roditelji nimalo ne preteruju kada opisuju sinovljeve patnje u ovoj ispostavi pakla na zemlji koje australijske vlasti cinično nazivaju "hotelom".

Izbeglica iz Bangladeša, Muhamed Džoj, obratio se iz, kako sam kaže, zatvora i zamolio Novaka da pomogne njemu i ostalim zatočenicima kad "bude slobodan".

– Ja sam izbeglica iz Bangladeša, slobodan čovek koji živi u ovom centru za golubove. Novak Đoković je došao i pridružio se našem zatvoru. Žao nam je što je priveden, ali pitamo zašto je tek prisustvo poznate osobe dovelo do toga da se zainteresujete za nas. On je samo ljudsko biće, kao i mi, počeo je svoju priču jedan od migranata.

Potom je zamolio Đokovića za pomoć, upitavši da li će se nakon svega založiti za njih.

– Gospodine Đoković, da li ćete se založiti za nas kada budete slobodni da nastavite sa svojim životom? Hoćete li reći svetu u kakvoj smo nemilosti australijskog migracionog sistema bili tolike godine? Ne možemo da dišemo više u okviru ovog centra za mučenje. Doveli su me ovde zbog medicinskog tretmana 2020. godine, od tada ne mogu da dobijem tretman, rekao je ovaj migrant preko razglasa.

Mehdi Ali je Iranac koji se nalazi u sobi iznad Novakove. Raša tudej je razgovarala s njim i sa bivšim stanovnikom ovog zloglasnog centra, Kurdom Farhadom Bandešom, koji je imao sreću da u novembru 2020. "izađe na slobodu".

- Izbeglice ne mogu da izađu u šetnju, okruženi su čuvarima i zaključani ovde - kaže Bandeš.

- Nema nikakve privatnosti, ulaze vam u sobu deset puta dnevno i to rade samo da bi vas isprovocirali... nemate osnovna ljudska prava - dodao je on.

Bandeš je stigao u Melburn posle šest godina provedenih u još zloglasnijem "Regionalnom centru za obradu" na ostrvu Manus. Taj centar je u oktobru prošle godine zatvoren, a preostali štićenici su prepušteni na staranje vladi Papue Nove Gvineje, na čijoj teritoriji se i nalazi. A dok su se o njima brinuli Australijanci, bilo je i samoubistava i bar osam smrtnih slučajeva neutvrđenoog uzroka...

Bandeš je, kako kaže, tamo bio pretučen i podnosio je uvrede pre nego to je iz medicinskih razloga premešten u Melburn.

S druge strane, Iranac Ali je stigao iz sličnog centra sa ostrva Nauru, koje opisuje kao "surovo i divljačko mesto" i gde je svojim očima video ljude koji su se iz protesta živi zapaliili. Ali sada ima 24 godine, a u australijskim prihvatnim centrima proveo je ukupno devet - više od trećine života. U Park "hotelu" je nekoliko meseci. Većinu vremena ovde provodi u svojoj sobi u kojoj ima samo jedan prozor koji ne može da se otvori. Jedini način da napusti ovo mesto strave je kada ima zakazane medicinske preglede i to isključivo uz pratnju čuvara.

- Možeš da se družiš sa momcima sa svog sprata i da odeš na četvrti sprat da zapališ cigaretu i to je sve - kaže Ali.

Ovaj mladić potvrdio je za RT navode o hrani koja nije za jelo, a pošto nešto drugo nema gde da se kupim Ali kaže da ponekad jednostavno - ne jede. Dodaje i da su mu čuvari potvrdili da Novak dobija iste obroke, samo prilagođene njegovoj veganskoj i bezglutenskoj dijeti.

Bandeš se, poput Muhameda Džoja, nada da će Đokovića boravak ovde navesti da podigne glas i time skrene pažnju na sudbinu izbeglica.

- Bilo bi sjajno da se oglasi. Potrebno je da se izvrši pritisak na vladu Australije da prekine ovo kršenje ljudskih prava. Međunarodna zajednica mora da nam pomogne da se vlasti osude za torturu koju prolaze ljudi samo zato što žele da pobegnu od lošeg života.

Ovaj kurdski umetnik ima podršku udruženja Uzbunjivači i aktivisti. Portparol ove organizacije, Marion Kostelo, slaže se da je Đoković žrtva političkih mahinacija.

- Đoković je uhvaćen zbog političkih mahinacija koje je zakuvalo takozvano pogranično obezbeđenje, sve zbog korone. Ovde će biti par dana, dok su drugi "gosti" tu na neodređeno vreme.

I aktivistkinja za ljudska prava Lujza Hansen nada se da će Đoković pomoći u razrešenju slučaja 33 osobe koje su trenutno u ovom hotelu.

- Nadam se da će Novakov boravak ovde pomoći da se baci novo svetlo na ovo neprihvatljivo kršenje ljudskih prava od strane Australije.

Sudbina Alija, Bandeša i ostalih Đokovićevih sapatnika u hotelu Park zavisi od dobre ili loše volje vlade Australije, a sudbinu Novakove žalbe saznaćemo u noći između nedelje i ponedeljka kada sud odlučuje po njegovoj žalbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)