AUSTRALIJA JE ZGROŽENA: Jezivo otkriće posle privođenja Đokovića, ovo nisu mogli ni da sanjaju

Novosti online

06. 01. 2022. u 14:35

NOVAK Đoković nije mogao ni da zamisli šta će sve da mu se desi kada je avion u kome je bio - sleteo na aerodrom u Melburnu. Posle maltretiranja koje je potrajalo skoro celu noć u aerodromskoj zgradi, odveden je u imigracioni hotel, a detalji tog "transfera" zgrozili su žitelje Australije.

АУСТРАЛИЈА ЈЕ ЗГРОЖЕНА: Језиво откриће после привођења Ђоковића, ово нису могли ни да сањају

FOTO: AP

Podsetimo najpre da još u vek postoji mogućnost da će najbolji teniser sveta igrati na Australijan openu 2022, ako mu bude usvojena žalba na odluku o deportaciji, o čemu će se odlučivati 10. dana januara. A do odluke o deportaciji je došlo posle skandala koje su australijske vlasti priredile najboljem teniseru sveta.

Ukratko, Novak je dobio obaveštenje od Teniskog saveza Australije da može da krene jer mu je odobreno "medicinsko izuzeće" za nastup na grend slemu (mimo obavezujuće potvrde o dvostrukoj vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa), ali se potom ispostavilo da dokumentacija s kojom se pojavio na aerodromu nije bila dovoljna Graničnoj policiji Australije da ga pusti da prođe kontrolu. I, on je napre šest sati bio pritvoren na aerdromu Tulamarin u Melburnu (policija je demantovala da je Noletu bio oduzet telefon, ali ne i da je držan "mimo sveta", bez prava na kontakt s bilo kime, tokom cele noći), a onda se desilo nešto nečuveno: vlasti Australije su Đokoviću uskratili pravo na vizu, naredili deportaciju, ali je Novak rešio da uzvrati udarac. 

Iskoristio je mogućnost za žalbu, pa su njegovi advokati uspeli da zakažu suđenje tim povodom, a ono će biti održano u ponedeljak, 10. januara. A Novak do tada treba da bude u Australiji, jelte. Ili da digne ruke od svega i ode iz te države, što njemu ne pada na pamet, jer je u Australiju pozvan, pa sa njenog praga oteran.

U svakom slučaju, priča postaje prilično zapanjujuća, po australijsku javnost, kada je otkriveno gde je Novak Đoković upućen na "čekanje odluke". Isprva je to delovalo kao vest iz ranga "eto, privremeno rešenje je takvo i takvo, a glavna vest je sam skandal oko njegovog i to kakvog pojavljivanja na tlu Australije", ali... Stvari su tu počele malo da se komplikuju za lokalnu vlast, a da zgražavaju lokalno stanovništvo. Redakcija "Novosti" će pokušati da vam u najkraćim crtama to dočara.

Novak Đoković / FOTO: AP

Naime, u australijskim medijima se prvo izveštavalo da je "Đoković smešten u hotel Park, koji i služi za ovakve situacije", ali su onda počele da cure i informacije koje tamošnjim vlastima nisu bile mile, a domaćem stanovništvu - počele da otvaraju oči.

Te "u pitanju je trošna zgrada, kojoj ni požari nisu strani", te "tamo borave izbeglice, koje su zatražile azil, pa čekaju na odgovor", a onda, i da je taj stari "hotel" zapravo pun buba, da u hrani neretko bude i crva, i da ne predstavlja nikakvo "pristojno mesto za boravak".

Iako sve to nije baš dostojno jednog branioca trona na grend slemu koji se u istom tom Melburnu održava, i iako cela ova situacija nije dostojna rekoderdera Australijan opena koji je ujedno i najbolji sportista sveta, žitelje Australije je, zapravo, šokiralo jedno otkriće lokalne novinarke.

Kejt Keli, koja radi za australijski Gardijan, otišla je do "hotela" da vidi šta se dešava, i tamo primetila dve grupe okupljenih ljudi. Jedni su tu odavno bili, jer odavno izražavaju negodovanje zbog onoga što se izbeglicama u "hotelu" radi, a drugi samo što su stigli. Ti drugi su Đokovićeve pristalice, među kojima ima i Srba, koji su došli da bodre svog sunarodnika, ali ima i Australijanaca, kojima je neshvatiljvo takvo "domaćinstvo" čoveku koji je pozvan, pa proživljava nešto nečuveno. Ali, jedan detalj se tu posebno izdvojio i o njemu Kejt Keli ovako piše:

- Imamo Đokovićeve navijače levo, a zagovornike prava izbeglica desno. Jedan Đokovićev navijač mi je upravo rekao "Osećam se tako neuko, takva sam neznalica... Došao sam ovde zbog njega, a otkrio da su oni (izbeglice) u ovoj zgradi zaključani devet godina. To je tako pogrešno".

Devet godina.

Ne devet dana, devet godina.

Znate li šta ste vi radili u januaru 2013? Teško je setiti se "na prvu loptu"... A koliko toga vam se tek izdešavalo u životu od tada, i-haj... zar ne? 

A pojedini ljudi su od januara 2013. zatočeni u ovoj zgradi u kojoj je sada zatočen i Novak. Druženje sa bubašvabama je svakodnevica, strepnja od požara, crva u hrani ili nečeg drugog... Svaki dan. Mesec. Devet godina.

Ako nekome nije problem da ljude muči toliko dugo, samo zato što mu iz nekog razloga ne odgovaraju, onda ne treba da nas čudi ni ako nešto slično radi Đokoviću, ako mu ne odgovara. To su i odlike svetskih silnika, bar nama ovdašnjima nisu bile nepoznate kroz istoriju. Ali, na stranu to što je Nole "naš", što je šampion, što je najbolji... lepo reče onaj Đokovićev pristalica: "Došao sam ovde zbog njega, a otkrio da su oni u ovoj zgradi zaključani devet godina".

Teško da će ta spoznaja pomoći Novaku, ali... otvaranja očiju su važna. U ovim danima, Australijancima posebno. Ali, i svetu, generalno, kao što zbunjeni postaju i neki strani novinari, poput bivše dopisnice francuskog "Ekipa", Karol Bušar, koja je saznala ovaj detalj iz Australije.

A oni okupljeni Srbi, kod "hotela"?

Oni pale sveće.

Kako Kejt Keli, koja radi za australijski Gardijan, kaže, "rekli su mi da su sveće upalili zbog izbeglica". 

Upalili sveće, pomolili se za te nesrećne ljude, pa pevaju o Kosovu i Metohiji i nadaju se da će biti bolje.

Možda njihovo prisustvo neće promeniti odluku vlasti, ali možda naše nikada i nije bilo da ćutimo pred nepravdom. Samo, nama je bar bilo lako da je vidimo tu gde jesmo.

A sada je polako uviđa i ostatak sveta.

Ostanite i dalje uz portal "Novosti" i prvi saznajte najnovije vesti o tome šta se dešava na temu Novak Đoković i Australijan open 2022. Jer, ova priča se, sumnje nikakve nema, nastavlja. 

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna