NOVAKOVI NAVIJAČI BESNE: Nadal je ovo rekao o Đokoviću i digla se velika prašina

D. N.

17. 12. 2021. u 15:00

NOVAK Đoković ima vernu publiku širom sveta, a upravo ona ostala je zatečena onim što je rekao Noletov veliki rival Rafael Nadal.

НОВАКОВИ НАВИЈАЧИ БЕСНЕ: Надал је ово рекао о Ђоковићу и дигла се велика прашина

Rafael Nadal foto: EPA

Nadal, koji već više meseci pauzira zbog povrede o kojoj nije hteo detaljno da obavesti javnost, u jednom ovonedeljnom intervjuu za španske medije spomenuo je nekoliko stvari. 

Sve je započeo na sledeći način, govoreći o tome kakav je osećaj što je ponovo u, koliko-toliko, "punom treningu":

- Ja sam supersrećan što sam se vratio. Ne radi se tu o bolu. Bolelo je mene mnogo toga tokom karijere, i to skoro stalno, već se tu radi o tome da imam šansu da i pored bola igram dobro. Videćemo šta će biti, jer jedno su treninzi, a drugo kakva je situacija na takmičenjima. Znam da taj povratak neće biti lak. Zato i nemam velika očekivanja trenutno, već jedino imam želju da budem "tu", da igram pred brojnom publikom, da se osetim dobro kad se nadmećem sa velikim igračima, da uživam... Za mnom je jedan jako težak period, ako ćemo već iskreno da govorimo, pa je sam povratak na terene velika i lepa vest za mene samog - započeo je Rafa.

Rafael Nadal / Foto: Tanjug/AP Photo

Potom je rekao ono zbog čega su ga Novakovi navijači "razapeli".

Naime, upitan da li može da pretpostavi ko će biti najbolji teniser svih vremena, on, Novak Đoković ili Rodžer Federer, španski as je odgovorio ovako:

- Razumem da se o tome stalno priča. I, najčešće se tu spominje Novak, koji je igrao skoro svake nedelje, za razliku od mene i Rodžera, koji smo dugo odsutni zbog povreda. Naravno, sva trojica imamo isti broj osvojenih grend slem titula, ali najveće šanse (da osvoji najviše pomenutih trofeja) daju se Novaku, jer je zdrav, takmiči se i ide mu dobro. Ali, hajde da vidimo šta sve može da se desi u narednih nekoliko meseci. Ako budem mogao da igram na svom najboljem nivou, onda možemo na tu temu da pričamo nešto kasnije tokom "sezone 2022." Moj trenutni cilj je da se vratim takmičenjima, da budem zdrav i konkurentan - zaključio je Nadal.

Rečenica "Novak igra skoro svake nedelje" (za razliku od Nadala i Federera), kao i spominjanje Noleta u smislu da je "profitirao", odnosno "imao sreće što su mu najveći rivali odsutni", poseban je trn u oku Đokovićevim navijačima.

Novak Đoković ( Foto: Tanjug/AP Photo

Tako je jedna od njegovih pristalica na Tviteru sumirala najčešće zamerke na tu Rafinu izjavu:

"Činjenica prva: U 2021. godini Novak je oborio rekord po broju osvojenih masters titula, iako je propustio čak četiri mastersa na tvrdoj podlozi, njemu omiljenoj. Sva četiri je propustio, tako da nije baš mogao da 'igra svake nedelje'. Poslednji put kada je Rafa propustio sve turnire na šljaci (njegovoj omiljenoj podlozi) bila je 2004. Dakle, pre 17 godina.

Činjenica druga: Novak je osvojio Rolan Garos i postao prvi teniser u Open eri koji je bar dvaput osvojio svaki grend slem turnir. Dobio je Rafu u polufinalu, tako da ga nije izbegao. Meč je bio pravi triler, Nadal ga je otvorio sa 5:0, treći set stručnjaci nazivaju možda najboljim setom u istoriji tenisa.

Činjenica treća: Poslednji put je Rafa osvojio Vimbldon 2010. godine. Izgubio je tamo od Novaka oba puta kada su se, posle te 2010, na Vimbldonu sastali. Poslednji put je Federer na nekom grend slemu pobedio Đokovića 2012. godine, a triput je od njega gubio u finalima Vimbldona od tada. Smatrati Novaka 'srećnim' što je njih dvojicu izbegao u 2021. je nepristojno.

Novak Đoković / Foto: EPA

Činjenica četvrta: Novak je imao probleme s povredama od 2016. do sredine 2018. On i Vajda su ih obrazlagali, pokušao je Đoković da ih izleči prirodnim putem, bio prinuđen da zbog povreda skrati svoju sezonu 2017, što ga je zbacilo na 22. mesto ATP liste. Rafine povrede ga nikada nisu koštale ispadanja iz Top 10. Naravno da su teniski stručnjaci omalovažavali Novakove povrede, i pored postojećih dokaza. A kada je on, konačno, rešio da se podvrgne operaciji, obelodanio je i koji hirurg će to obaviti (švajcarski), i datum operacije i ime klinike. Rehabilitacija je počela, a onda su počeli i grend slemovi. Sledeća tačka će pojasniti efekte te povrede.

Činjenica peta: Spomenuću tri dvogodišnja perioda i broj grend slem titula koje su u tim periodima osvojili Novak, Rafa i Rodžer. Od jula 2014. do jula 2016. odigrano je osam grend slem turnira, Novak ih je osvojio šest (75%), Nadal i Federer nijedan. Od jula 2016. do jula 2018., kada je Novak bio povređen, odigrano je osam grend slem turnira, Đoković nije osvojio nijedan, Rodžer i Rafa su osvojili šest (75%). I, period od jula 2018. do jula 2020. - odigrano je sedam grend slemova, Novak je osvojio pet (71%), Rafa dva (29%). Da zaključim: Đoković je osvojio 75% grend slem turnira, pa 0%, pa 71%. Federer i Nadal su išli od 0%, preko 75%, pa do 29%. Jasno je ko je profitirao od Novakove povrede, ali Đoković nikada o tome ne bi pričao. Iako su obojica rivala imali koristi od Noletove povrede, Rodžer je imao veću, jer je išao od nule (nijedan grend slem), preko tri, do nule. Ali, kako je Rafa srećan ovih dana što je u istom sosu sa Federerom, i ja sam ga tamo stavila. A biti gubitnik nije nikada lako, naročito sa ovakvim dokazima - istakla je ova navijačica Novaka Đokovića, koja živi i radi u Meksiku.

Podsetimo, Nole je 2021. godinu završio kao najstariji "prvi reket" u istoriji, a sa novim, sedmim priznanjem za najboljeg na svetu od ITF-a nadmašio je idola Pita Samprasa, koji je u karijeri šest puta bio proglašavan.

Đoković iza sebe ima istorijsku sezonu u kojoj je osvojio tri grend slema (Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon), a igrao je i finale Ju-Es opena. Jedina crna mrlja u godini za srpskog tenisera su Olimpijske igre u Tokiju, gde je poražen u polufinalu od Aleksandera Zvereva, a onda nije uspeo ni u borbi za bronzanu medalju.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)