SJAJNI ĐOKOVIĆ ISPISAO ISTORIJU: Novak počeo loše, pa dodao gas i srušio Poljaka za finale Pariza

Č. Vuković

06. 11. 2021. u 12:29

NOVAK Đoković plasirao se u finale Mastersa u Parizu pobedom nad Hubertom Hurkačom sa 3:6, 6:0, 7:6(5) i tako je došao u priliku da se bori za novi trofej, a ujedno je ispisao istoriju "belog sporta".

СЈАЈНИ ЂОКОВИЋ ИСПИСАО ИСТОРИЈУ: Новак почео лоше, па додао гас и срушио Пољака за финале Париза

FOTO: AP/Tanjug

Osvajač 20 grend slem titula je ovom pobedom obezbedio prvo mesto na kraju godine i po tome je postao rekorder. Sedmi put mu je to pošlo za rukom i sada je usamljen u tom parametru, pošto je do sada bio izjednačen sa idolom iz detinjstva Pitom Samprasom.

U slučaju da najbolji igrač sveta osvoji titulu biće to 37. sa turnira iz serije 1000 i iza sebe će ostaviti Nadala (36). Inače, Srbin se plasirao u 54. Masters finale i po tome je takođe rekorder. Iza njega su ostali Rafael Nadal (52) i Rodžer Federer (50).

Fantastični Novak nikad do sada nije izgubio u polufinalu Pariza, sedmi put ga je igrao i svaki put je izlazio kao pobednik iz tih mečeva.

Što se ovog susreta tiče bio je uzbudljiv i izjednačen samo u prvom i finišu trećeg seta, jer je Đoković u drugom samleo rivala. Hurkač je u prvom setu osvojio šest gemova, a u naredna dva ukupno isto toliko.

Bez prilike za brejk igralo se u prvih osam gemova u uvodnom delu meča, a onda je Poljak iskoristio pad koncentracije najboljeg na svetu i oduzeo mu servis. Novak je već u narednom gemu imao priliku da vrati izgubljeno, no nije uspeo i 24-godišnji teniser iz Vroclava je poveo.

Novak Đoković/FOTO: AP/Tanjug

Resetovao se Novak nakon prvog seta. Odigrao je masetralan drugi i očitao lekciju rivalu - ostavio ga je na nuli. Đoković je pre ovog meča poslednji put dobio set u kome protivniku nije dozvolio nijedan gem na Olimpijskim igrama protiv Keija Nišikorija. Nakon osvajanja drugog segmenta dobio je uvodni gem trećeg i tako napravio seriju od sedam vezanih gemova. Prekunio je tu Hurkač u narednom.

Potom je Novak napravio brejk i brzo je stigao do prednosti od 4:1 i sve je išlo ka tome da će meč brzo biti gotov, ali Poljak je odbijao da se preda. Uspeo je da oduzme servis Srbinu, nakon toga je potvrdio brejk, te se tako u potpunosti vratio u meč. Izborili su se igrači za taj-brejk, a tu je Novak bio prisebniji i dobio je prvi taj-brejk nakon četiri izgubljena zarednom.

Ipak, kada je bilo najvažnije Đokoviću se vratio prvi servis i pronašao je pravu igru koja mu je omogućila da slavi posle dva sata i 20 minuta borbe u dvorani Bersi.

Najbolji teniser sveta će u finalu igrati protiv pobednika meča Danil Medvedev - Aleksander Zverev. Nole bi u meču za trofej mogao da se sastane sa Rusom i tako bi imao priliku da mu se revanšira za poraz u finalu Ju-Es opena, kada ga je Moskovljanin sprečio da osvoji "kalendarski slem".

Treći set: Đoković - Hurkač 3:6, 6:0, 7:6 (5)

7:6 - Kraj meča! Ispisana je istorija tenisa!

6:6 - Uspeo je Hurkač da odvede meč u taj-brejk i sada pada odluka o tome koće u finale Pariza. Posle četiri poena svako drži svoj servis, iako je Novak imao veliku priliku za mini brejk. Hubert je taj koji prvi pravi mini brejk i sada je on taj koji drži stvari u svojim rukama. Ipak, na razmenu se ide izjednačenim rezultatom, jer je momak iz Vroclava izbacio loptu u veliki aut. Posle promene strane Poljak je dobio jedan poena, Nole oba svoja servisa. Druga meč lopta za Noleta, ali ova je na njegov servis.

6:5 - Lako je Đoković dobio gem i na taj način je obezbedio taj-brejk, a poljski teniser će drugi put morati da servira da ostane u meču.

5:5 - Izvukao se Hubert. Spasao je meč loptu. Odigrao je Novak u tom poenu dobar pasing šot, no lopta je završila malo iza linije i to je sačuvalo Poljaka na turniru.

5:4 - Prekida Novak seriju protivnika. Posle problema sa prvim servisom vratio se početni udarac u punoj sjajnu. Vezao je Đoković dva asa, a gem završio odličnim volejem na mreži.

4:4 - Treći vezni gem osvaja 10. teniser sveta i sada je momentum na njegovoj strani. Činilo se da bi Srbin mogao opet da oduzme servis rival, ali do toga nije došlo. Nole je imao 15:30, no to nije bilo dovoljno za novi brejk.

Novak Đoković/FOTO: AP/Tanjug

4:3 - Niko ovo nije očekivao. Vratio je Hurkač brejk. Odigrao je odličan gem i u potpunosti se vratio u meč.

4:2 - Uspeva Hurkač da osvoji jedan lak gem posle dužeg vremena. Na Đokoviću je sada da održi svoj servis i brzo će momak iz Vroclava biti taj koji će morati da mu pruži ruku.

4:1 - To je Novak silni. Potvrdio je brejk bez izgubljenog poena i krupnim koracima gazi ka 54. Masters finalu u karijeri.

3:1 - Ovo se čakalo. Pravi Đoković brejk u odlučujućem setu. Crtao je po terenu u ovom gemu i terao na konstantno trčanje momka iz Vroclava. U ovom gemu je ujedno najveći broj udaraca u celom meču - 22.

2:1 - Duga razmena u poslednjem poenu gema. Đoković je naterao Poljaka da pošalje loptu u mreži i Nole ima ponovo prednost na svojoj strani.

Novak Đoković/FOTO: AP/Tanjug

1:1 - Konačno Hurkač prekida seriju gubitka gemova. Moglo je biti drugačija, Hubert je spasao još jednu brejk loptu i na kraju uspeo da dobije gem, prvi još od finiša prvog seta.

1:0 - Sedmi vezani gem osvaja Novak. Bila je i prilika za brejk rivala. Ipak, kada je trebalo da se odigra dobro Srbin je pronašao prava rešenja i tako poslao jasnu poruku rivalu da nema nameru još dugo da bude na terenu.

Drugi set: Đoković - Hurkač 3:6, 6:0

6:0 - Dobio je Novak drugi set i to na fanstatičan način! Ostavio je rivala bez osvojenog gema. Strašan tenis je igrao u drugom setu.

5:0 - Nešto ozbiljnije je zapretio Hurkač, vodio je 15:30, ali izvukao se Novak i Poljak u narednom gemu servira da produži drugi set.

4:0 - Počeo je najbolji teniser sveta da tera Hurkača na razmene. Pretvorio se u neprobojni zid i sve što Poljak pošalje na drugu stranu vrati se u njegovo polje. Uspeo je Nole da napravi dupli brejk i sada je treći set veoma blizu.

3:0 - Potvrdio je Novak brejk i podigao je nivo igre. Sada je sve u rukama 34-godišnjeg Beograđanina koji ukoliko održi stečenu prednost brzo će odveti meč u treći set.

Novak Đoković/FOTO: AP/Tanjug

2:0 - To se čekalo! Konačno je Đoković uspeo da "razoruža" Poljaka i stigao je do prvog brejka na meču. Čim je osujetio servis i rivala i ušao u razmenu počeo je da dobija poene, što je rezultovalo brejkom.

1:0 - Nije Đoković dao da ga pokoleba gubitak prvog seta. Lako je dobio uvodni gem drugog dela meča i to može biti ohrabrenje za nastavak susreta.

Prvi set: Đoković - Hurkač 3:6

3:6 - Uspeo je Hubert. Svega je bilo u ovom gemu - Novak je propustio priliku da vrati brejk. Poslao je loptu u mrežu. Potom Hurkač nije iskoristio prvu set loptu, ali jeste drugu i nalazi se na korak od plasmana u finale Pariza.

3:5 - Nije se ovo očekivalo. Hurlač je napravio brejk i sada je u prilici da svojim servisom reši prvi set.

3:4 - Loš gem odigrao je Novak. Napravio je dve jeftine greške, a 24-godišnjak iz Vroclava je to prihvatio i ponovo vratio prednost na svoju stranu.

3:3 - Servis i bekhend su udarci koji na početku meča dobro služe svetskog broja jedan. Đoković za sada nema problema u svojim servis gemovima i nijednom do sada nije dao protivniku ni najmanju šansu da može da ga ugrozi. Gem je završio na spektakularan način - odigrao je drop šot i naterao Hurkača na trčanje. Ovaj je prebacio loptu, ali Nole je lako okončao poen.

2:3 - Bilo je problema za Huberta, ali se izvukao. Imao je srpski as 0:30, no ni posle pet gemova nema prilike za brejk.

2:2 - Novak je dosta problema zadavao Poljaku bekhend slajsom i terao ga da se savija i igra teške udarce što nimalo nije lako za nekoga ko ima skoro dva metra. Uz to servis je bio odličan i brzo je na semaforu stajalo - 2:2.

1:2 - Uspeo je 10. teniser sveta da dobije gem u kome je gubio 15:30. Ipak, tada je pronašao servis, što mu je omogućilo da izbegne razmenu udaraca.

1:1 - Đoković je uzvratio istom merom. Baš kao i rival i Nole je izgubio samo jedan poen i dobrim udarcima izjednačio je rezultat.

0:1 - Poljak je prvi servirao i uspešno je obavio zadatak. Dobio je gem bez problema, a servis ga je dobro služio. Početni udarac je ujedno najjače oružje Poljaka.

Uoči meča:

Osim plasmana u finale i prilike da se bori za još jednu titulu, najbolji teniser sveta ima još jedan veliki motiv da pobedi Poljaka. Naime, u slučaju trijumfa srpski as bi osigurao prvo mesto na ATP listi do kraja godine, bez obzira na to šta će uraditi Danil Medvedev u drugom polufinalu protiv Aleksandra Zvereva.

Đoković i Hurkač su se do sada sastali dva puta i Nole je dobio oba meča. Igrali su 2019. godine na Rolan Garosu i Vimbldonu.

Osvajač 20 grend slem titula je pred ovaj meč rekao da igra dobro i našalio se da je Poljak ispunio cilj plasmanom na Završni masters, te da se nada da je time zadovoljan.

- Igra dobro, ali dobro igram i ja! Naravno da imam puno poštovanje prema svim protivnicima. Kvalifikovao se za masters u Torinu. Nadam se da je time zadovoljan i da je završio s ovim turnirom - rekao je Novak u šaljivom tonu, praćen smehom s tribina.  

BONUS VIDEO: ĐOKOVIĆ IZNENADIO ŠETAČE: Novak u društvu supruge i dece vozio bicikl pored beogradske Beton hale

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)