ĐOKOVIĆ OBARA REKORDE I PORED PROMENE PRAVILA: Najnovija ATP lista, istorijski podvig "iza ćoška"

Novosti online

25. 10. 2021. u 07:13

NOVAK Đoković je skovao plan da ostane na teniskom vrhu i po novim pravilima koja o tome odlučuju.

ЂОКОВИЋ ОБАРА РЕКОРДЕ И ПОРЕД ПРОМЕНЕ ПРАВИЛА: Најновија АТП листа, историјски подвиг иза ћошка

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, zbog koronavirusa Asocijacija teniskih profesionalaca se u poslednjih godinu i po dana dovijala kako da "zaštiti" igrače koji, iz ličnih ili pandemijskih razloga, ne mogu da igraju sve turnire koje bi želeli da igraju, a na sve to - uvela je i nova pravila koja odlučuju ko je to "najbolji u jednoj godini".

Ono prvo, "zaštita rejtinga igrača u pandemijskim uslovima", obavljalo se čuvanjem pojedinih osvojenih bodova i po dve sezone, bez obzira na to da li se igralo na nadmetanjima ili ne. Tako je Rodžer Federer ostajao u vrhu i pored odsustva s ogromnog broja takmičenja, jer su mu se računale "prethodne zasluge", mada je i tome počeo da dolazi kraj kada je prošle sedmice "obrisan" učinak sa čak osam turnira. A ono drugo, ko će biti "najbolji u godini", sada se ne računa po situaciji na ATP listi, već na ATP trci, u kojoj se gledaju samo osvojeni bodovi u 2021, a ne njihov odnos u odnosu na minulu sezonu.

I, kada je o ATP listi reč, Novak Đoković zasad nema nikakav problem na njoj - započeo je 344. sedmicu vladavine i time samo uvećao svoj rekordni učinak po tome.

Daleko iza njega su ostala ostvarenja Federera (310 sedmica), Pita Samprasa (286), Ivana Lendla (270), Džimija Konorsa (268), a o Rafaelu Nadalu da i ne govorimo ovog puta (209 nedelja na vrhu ATP liste).

Foto: N.Paraušić

Novak Đoković i Rodžer Federer

Međutim, zbog novonastale situacije oko proglašenja ko je najbolji teniser u jednoj godini, a on bi i to da postane i obori još jedan rekord (po šest puta su to učinili on i Pit Sampras zasada), Novak Đoković je skovao plan da se vrati na masters u Parizu, koji se odigrava od prvog dana novembra, i možda već tamo obezbedi i taj podvig.

Naime, kako je razlika između njega i drugoplasiranog Danila Medvedeva takva da bi Rus mogao da ga u ATP trci prestigne do kraja 2021, Nole bi, ako se sve odigra po jednom od povoljnih scenarija, mogao da obezbedi sedmu "krunu" kao najbolji igrač sezone - i pre nego što zaigra na završnom mastersu koji se igra u Torinu.

Za tako nešto potrebno je da:

1) Đoković uđe u parisko finale, a Medvedev to ne uspe, ili

2) da Đoković dođe do polufinala u Parizu, a da Rus ne osvoji titulu.

Desi li se neki od ova dva slučaja, Novak Đoković će i pre završnog mastersa obezbediti da 2021. završi s nagradom "Najbolji teniser godine", iako će na ATP listi svakako biti prvi bar do januara 2022, ali - ATP lista više nije "merodavna" za pomenuto priznanje.

FOTO: AP

Novak Đoković i Danil Medvedev

Pad pojedinih srpskih tenisera


Što se tiče srpskih tenisera koji su na ATP listi iza Novaka Đokovića, neki od njih su zabeležili padove.


Od onih iz elitne grupe napredovao je samo Laslo Đere, i to sa 53. na 52. poziciju, Dušan Lajović je ostao 33, a na listi su "skliznuli" i Filip Krajinović  (sa 37. na 40. mesto), i Miomir Kecmanović (sa 71. na 73. mesto, što je za deset pozicija manje nego pre dve sedmice)...
ATP lista:

1. Novak Đoković (Srbija) 11.430 bodova

2. Danil Medvedev (Rusija) 9.630

3. Stefanos Cicipas (Grčka) 7.930

4. Aleksander Zverev (Nemačka) 6.680

5. Rafael Nadal (Španija) 5.635

6. Andrej Rubljov (Rusija) 5.560

7. Mateo Beretini (Italija) 4.688

8. (9.) Kasper Rud (Norveška) 3.615

9. (8.) Dominik Tim (Austrija) 3.405

10. Huber Hurkač (Poljska) 3.378

---

33. Dušan Lajović (Srbija) 1.556

40. (37) Filip Krajinović (Srbija) 1.402

52. (53) Laslo Đere (Srbija) 1.137

73. (71) Miomir Kecmanović (Srbija) 936

BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)