ČUDESNI BREJDI: Legenda američkog fudbala stigla do sedmog šampionskog prstena

G. KELIĆ

08. 02. 2021. u 21:15

U AMERICI je popularizovan izraz G.O.A.T. što je, zapravo, skraćenica koja u bukvalnom prevodu znači "najveći svih vremena".

ЧУДЕСНИ БРЕЈДИ: Легенда америчког фудбала стигла до седмог шампионског прстена

FOTO: AP

Ta fraza je sve učestalija i u našem jeziku i bez ikakve sumnje pristaje legendarnom igraču američkog fudbala Tomu Brejdiju (43), koji je u 55. Superbolu, u dresu Tampa beja, savladao prošlogodišnjeg šampiona, ekipu Kanzas Sitija rezultatom 31:9 (7:3, 14:3, 10:3, 0:0) i tako stigao do svog antologijskog sedmog šampionskog prstena još jednom dokazavši da je veći od igre.

ZANIMLjIVOSTI

- Tampa Bej bakinersi su prva ekipa u NFL koja je osvojila titulu na svom stadionu, a ujedno i prvi tim koji je bio domaćin u velikom finalu.

- Veliko finale je bilo odigrano uz prisustvo oko 25.000 navijača, što je bilo prvi put da je publika uživo prisustvovala nekom NFL meču ove sezone zbog problema sa pandemijom virusa korona.
- Bakinersi su osvojili svoj drugi šampionski prsten, prvi posle 18 godina kada su u finalu bili bolji od Ouklenda rezultatom 48:21.
- Kanzas Siti Čifsi su propustili šansu da postanu prva ekipa od 2005. i Nju Ingland Patriotsa koja je uspela da odbrani titulu.
- Glavni trener Tampe, Brus Erijans (68) je postao najstariji trener u istoriji lige koji je osvojio šampionsku titulu.
- Tom Brejdi je sa 43 godine i 188 dana najstariji startni kvotebrek u velikom finalu.

U noći između nedelje i ponedeljka je na stadionu "Rejmond Džejms" u Tampi ispisana istorija celokupnog svetskog sporta. Neuništivi Brejdi je u svojoj petoj deceniji života stigao do sedmog šampionskog prstena (šest osvajao kao igrač Nju Inglanda) u deset odigranih finala, još jednom podigao lestvicu u istoriji američkog fudbala koju će teško bilo ko dostići.

Fenomenalni kvoterbek je u velikom finalu potpuno nadigrao svog 18 godina mlađeg kolegu iz redova Kanzasa, Patrika Mahomsa, koga mnogi smatraju za njegovog naslednika i doneo gradiću sa nešto više od 300.000 stanovnika drugu titulu u istoriji (prva osvojena 2003. godine), a pritom i peti put osvojio priznanje sa MVP finala.

- Ponosan sam na sve ove momke, način na koji smo igrali tokom cele sezone. Imali smo teške trenutke, ali Brus Erijans je verovao u nas. Tim je rastao, imao samopouzdanje. Došli smo zajedno do prave forme kada je bilo najpotrebnije. Znali smo da će ovo da se dogodi. Odigrali smo najbolji meč sezone - rekao je Brejdi nakon meča, dodavši da odlazak u penziju nije u njegovim mislima i da će dogodine braniti trofej "Vinsa Lombardija", najvredniji u američkom sportu.

TAMPA ŠAMPIONSKI GRADIĆ

TAMPA, maleni gradić na Floridi, trenutno može da se pohvali kako ima dva šampiona i jednog vicešampiona u četiri najveća američka sporta (američki fudbal, bejzbol, hokej, košarka). Pored Bakinersa, koji su šampioni NFL, trofej u NHL su prošlog leta osvojili hokejaši Tampa Bej lajtningsa, koji su u finalu bili bolji od Dalasa sa 4:2. Blizu trofeja bila je i bejzbol ekipa Tampe koja je na poslednjem stepeniku izgubila od Los Anđeles Dodžersa. Što se tiče košarke, nema ni prilike za NBA naslov pošto još ne postoji košarkaški tim u Tampi.

Iako su Čifsi u ovaj meč ušli sa epitetom favorita, ekipa sa Floride je apsolutno zasluženo došla do trijmfa. Besprekorno su puleni Brusa Erijansa odigrali celokupan meč, kako u napadu, tako i u odbrani.

Sa druge strane, Kanzas je potpuno zakazao njihov kvoterbek Mahoms koji prvi put u karijeri nije uspeo da baci nijedno dodavanje za "tačdaun" (prebacio 270 jardi, uz tri "intersepšna"). Brejdi je prebacio 201 jard, uz tri pasa za "tačdaun" i samo sedam nekompletiranih dodavanja iz 28 pokušaja!

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista