MAG MAGIČNOG ČETVOROUGLA : Čuveni Novosađanin Miodrag Mića Jotić (60) legenda borilačkih sportova u Srbiji

S. BAJIĆ

23. 03. 2024. u 22:34

Vrhunske rezultate ostvarivao kao takmičar, trener, direktor, predsednik...

МАГ МАГИЧНОГ ЧЕТВОРОУГЛА : Чувени Новосађанин Миодраг Мића Јотић (60) легенда борилачких спортова у Србији

Privatna arhiva

NOVOSAĐANIN, Miodrag Mića Jotić (60), sinonim je za kontaktne borilačke sportove na ovim prostorima već gotovo pola veka. Takmičar na sportskim borilištima besprekorne biografije, vrhunskih, planetarnih rezultata, baš kao i stručnjak, trener i sportski radnik u forumima za dalji napredak i razvoj sporta kojem je maksimalno posvećen i dan danas.

- Počeo sam 1978. godine, kao osnovac, da treniram kung fu- kaže Jotić na početku razgovora za „Novosti“.- Prethodno sam se u školskoj sekciji bavio gimnastikom, ali je na mene, kao i na moje drugare, posebno uticao film „Karate čelični mladić“, jedan od prvih filmova o borilačkim sportovima prikazivan kod nas. Otišao sam, naravno, u karate klub, ali, s obzirom na to da sam bio sitan i mršav, otac mi nije dozvolio da se bavim karateom. Video sam plakat zalepljen na zgradi pošte, na kom je pisala poruka o kung fu treninzima i otišao sam. Od tada, pa evo, i dan danas sam u klubu.

Uz kung fu, Jotić je počeo da se bavi i savateom, zahvaljujući Frncuzima, koje je upoznao na sportskom seminaru na Rabu.

- Bilo je to 1982. godine, kada sam sa klubom bio na zajedničkim treninzima na moru. Francuizi, koji su popularizovali savate su me pozvali da ostanem sa njima i nastavim treninge, pa se ispostavilo da sam prvi u Jugoslaviji, zahvaljujući saradnji sa Francuzima, radio savate i beležio takmičarske mečeve u tom sportu. Jedno vreme sam bio stipendista Francuskog nacionalnog instiotuta, putovao na mečeve u savateu i počeo na našim prostorima takmičenja u ful kontaktu.

Znanje i isksustvo koje je sticao, nesebično je delio i uticao da se formira savez koji će doprineti razvoju kik boksa, pa je samim tim i poneo epitet jednog od pionira kik boksa u nas.

- Uzor broj jedan u ful kontaktu mi je bio Branko Cikatić, ali i čitav niz fantastičnih takmičara u mom gradu. Jer, Novi Sad ima ono što ima retko koji grad na planeti, osvajače najsjajnijih odličja i prvake u svim borilačkim sprtovima, od Slavka Obadova, Slobodana i Tadije Kačara, Dušana Dačića, Stevana Horvata Pište, Pavla Bajčetića…. Svi oni su neposredno uticali na mene i bili uzori za moj put, ne samo po rezultatu nego i kao ličnosti sa mnoštvom vrlina. Smatram da je to ogromno bogatstvo za moj grad. Da bi se sve otrglo od zaborava, tu je i Asocijacija sportskih legendi i veterana Novog Sada, koja neguje tradiciju i obeležava jubileje uspeha naših sportista. Jer, utisak je da danas baš i nema poštovanja za nekoga ko je nešto napravio…

Jotić je tokom karijere u sportu, duge 46 godina, bio sve i svja, od polaznika, takmičara, do šampiona države, Evrope, sveta, trener, selektor, direktor , predsednik reprezentacije …

Na čelu je najstarijeg Kluba borilačkih sportova Vojvodina, osnovanog 1978. godine, u kom se, upravo u skladu sa imenom kluba, vežbaju kontaktni borilački sportovi, tajlandski boks, kik boksa svojim disciplinama ful kontakt, lou kik, K-1, semi kontakt, lajt kontakt..., savate (francuski boks), boks.... Od osnivanja kluba, treninge je pohađalo više od 10.000 polaznika različitih socijalnih struktura.

- Imamo čak 16 svetskih prvaka iz našeg kluba, koji je 10 puta bio prvak države, tri puta vicešampion i dva puta treći. Zanimljivo je da je Vojvodina 2013. godine uzela sva prva mesta u sve tri kik boks discipline. Kada se osvrnem , osećam se ispunjeno sa još većom željom da podelim sa ljudima i nastavimo sa konstantnom edukacijom za stvaranje novih takmičara i stručnjaka.

Jotić je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Novom Sadu, sa kvalifikacijom profesor fizičkog vaspitanja , diplomirani trener borilačkih sportova. U karijeri sportskog stručnjaka, održao je 97 seminara u Norveškoj, Finskoj, Brazilu, Jordanu, Bugarskoj, BiH, Indiji…

- U svakoj od tih zemalja sam u nekoliko navrata odlazio da držim predavanja, pa se evo i sada spremam na put, jer u aprilu putujem u Indiju na seminar, što će mi biti 98. po redu. Bio sam selektor i Bugarske reprezentacije i uspostavili smo sjajnu saradnju sa komšijama. Jer, od 2018. godine, naši reprezentativci besplatno učestvuju na kampovima u Bugarskoj gde treninge drže najveći K jedan borci sveta, a naš savez plaća samo putne troškove.

Kada govori o naklonosti prema nekoj od borilačkih disciplina, Jotić naglašava da je uvek imao isti pristup, s obzirom na to da je bio fasciniran načinom borbe u svakoj od disciplina.

- Smatram da je po tom pitanju, sve u glavi, koja određuje šta i kako može da se radi. Naravno, sve to zavisi i od čoveka i odnosa prema sportu i radu i veštini uopšte- kaže Jotić.

On takođe ističe da je zanimljivo da dame prednjače u osvajanju medalja na međunarodnom nivou kada je reč o kik bokssu.

- Recimo samo da je 2017. godine na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, gde su naši borci osvojili sedam medalja, od toga pet odličja otišlo u ruke naših dama, a reč je o kontaktnom sportu. I danas je taj procenat veoma visok u korist lepšeg pola. 

Miodrag Jotić je osnivač organizacija kao što su Jugoslovenski savate odbor (1987), Jugoslovenski kik boks savez (1989), Kik boks savez Srbije (1991), Kik boks savez Vojvodine (1998.),Kik boks savez Novog Sada (2005.), Maytai Savez Srbije (2009.)...

Kao pionir kik boksa u nas, Miodrag Jotić je u takmičarskoj karijeri u tom sportu bio prvak Sveta ( IAKSA ) 1991.,bronzani 1989., šampion Evrope 1988. i učesnik 1986. Prvak Jugoslavije bio je od 1986. do 1991.godine.

U savateu je bio vicešampion sveta 1989. i bronzani 1991. , trećeplasirani na EP 1988. Juniorski vicešampion Evrope bio je 1984., a juniorski prvak Jugoslavije od 1981. do 1985. godine i seniorski prvak Jugoslavije od 1985. do 1991. godine.

U boksu je bio seniorski prvak Vojvodine, 1988. a u kung fuu prvak Jugoslavije od 1978 - 1983. godine.

Među brojnim priznanjima i nagradama Miodraga Jotića, izdvajaju se „Majska nagrada“ Sportskog saveza Srbije, nagrada „Jovan Mikić Spartak“ Sportskog saveza Vojvodine, nagrada Sportskog saveza Novog Sada za najboljeg trenera, za najbolji sportski rezultat, za vrhunski rezultat, za razvoj sporta ….

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!