ZA BUDUĆE ŠAMPIONE: Započet projekat OKS-a i Ministarstva prosvete u 64 osnovne škole u Srbiji

Novosti online

19. 03. 2024. u 17:22

Projekat „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost” biće realizovan i u 2024. godini u 64 osnovne škole širom Srbije, na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 2022. godine između Ministarstva prosvete i Olimpijskog komiteta Srbije.

ЗА БУДУЋЕ ШАМПИОНЕ: Започет пројекат ОКС-а и Министарства просвете у 64 основне школе у Србији

Foto: N. Iljukić

Kako je saopštio OKS, u projektu će učestvovati učenici šestog i sedmog razreda.

Sve škole učesnice imaće zadatak da pošalju jedan završni rad na temu "Olimpijski dan", da vežbaju koristeći TreninGO mobilnu aplikaciju i da pokažu koliko su naučili o olimpizmu i olimpijskom pokretu kroz Olimpijski kviz.

Najboljih 5 škola po izboru stručne komisije, uzimajući u obzir i rezultate kviza znanja o Olimpijskim igrama i korišćenja TreninGO mobilne aplikacije tokom realizacije projekta, učestvovaće u finalnom događaju u Beogradu.

Projekat se realizuje uz pomoć materijala iz udžbenika Olimpijskog obrazovanja, edukativnih postera, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da je kao jedan od ciljeva kada je došao na tu funkciju naveo uvođenje olimpijskog obrazovanja u prosvetni sistem zemlje.

  - Veoma sam srećan što smo u saradnji sa Ministarstvom prosvete prošle godine uspeli da ostvarimo taj cilj. Naši olimpijci svaki dan žive u skladu sa olimpijskim vrednostima. Sport ih uči pravim vrednostima, da poštuju jedni druge, da igraju fer, da vode zdrav život, da uživaju u onome što rade i da budu najbolja verzija sebe - izjavio je Maljković.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da joj je drago što se nastavlja uspešna saradnja sa Olimpijskim komitetom Srbije.

  - Olimpijsko obrazovanje je veoma važna tema za učenike i zajedničkim snagama ostvarili smo odlične rezulate, na dobrobit naših najmlađih. Kroz ovaj projekat deca uče da pomažu drugovima, da podstiču jedni druge i to su one vrednosti koje je potrebno da promovišemo. Nastavljamo da jačamo duh olimpizma, koji podrazumeva životne vrednosti kao što su izuzetnost, prijateljstvo i poštovanje - izjavila je Đukić Dejanović.

Kroz pedagoški proces sistematskog i planskog rada utiče se na mlade da razumeju i usvoje osnovne olimpijske principe i primenjuju ih u sportu i svakodnevnom životu. Programi olimpijskog obrazovanja promovišu olimpijske vrednosti sa ciljem da ih učesnici prihvate i primenjuju u svom svakodnevnom životu.

BONUS VIDEO: ZAGREVANjE: Kecmanović i Đoković pred meč Dejvis Kupa, Srbija - Italija

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!