MNOGI SU NAS OTPISALI: Selektor odbojkaša Igor Kolaković veruje da će „orlovi“ kroz Ligu nacija da izbore Olimpijske igre

S. Krstović

18. 03. 2024. u 11:49

ODBOJKAŠI veruju da su kadri da u poslednjem trenutku uskoče u avion za Pariz i konačno odu na Olimpijske igre. Selektor Igor Kolaković prozvaće igrače 22. aprila, a već 22. maja na turniru prvog vikenda Lige nacija u Riju protiv Irana počinje borba za odbranu devetog mesta na svetskoj rang-listi koje donosi francusku vizu. Da li će uspeti posle 12 godina da zaigraju na najvećem takmičenju Kovačević i drugovi saznaće 23. juna u Ljubljani, kada protiv Slovenije odigraju poslednji meč u grupnoj fazi.

МНОГИ СУ НАС ОТПИСАЛИ: Селектор одбојкаша Игор Колаковић верује да ће „орлови“ кроз Лигу нација да изборе Олимпијске игре

Foto: N.Skenderija

- Liga nacija je na pragu i mi nemamo mnogo prostora za velike izmene u timu. Oslanjaćemo se na iskusnije igrače i najvažnije je da svi budu zdravi. Ova generacija je jako motivisana da posle dva neuspeha izbori Igre i tako zaokruži svoju karijeru odlaskom u Pariz - ističe u telefonskom razgovoru za "Novosti" selektor Igor Kolaković.

Kormilar "orlova" se poslednjih meseci posvetio reprezentaciji, u stalnom je kontaktu sa igračima...

- Kada vidimo plasmane klubove za koje igraju neki naši reprezentativci, ne možemo da budemo presrećni. Osim Podraščanina, Luburića i Atanasijevića, svi ostali su u ekipama koje ne igraju važnu ulogu u šampionatima svojih zemalja. Važno je da su u granicama svojih mogućnosti i forme, da zdravi dođu na pripreme i da zajedno probamo da još više napredujemo kao ekipa - kaže Kolaković.

Od naših asova samo Marko Podraščanin igra Ligu šampiona...

- Koliko je to loše? To je fakat, bolje bi bilo da imamo više igrača, čak i jedan tim iz Srbije u završnice Lige šampiona. To je nepobitna činjenica.

Veliki problem za reprezentaciju je što se Srećko Lisinac još nije oporavio od povrede i na njega Kolaković neće moći da računa ovog leta.

- Molimo se za njega da se oporavi, kako bi nastavio karijeru. To dosta sporo ide. Važno je da ni on, ni njegov klub Projekt Varšava ne gube nadu, a i mi u reprezentaciju ne gubimo nadu da će se jednog dana vratiti na teren - kaže Kolaković.

Mada je svestan da je svaki set u Ligi nacija presudan, strateg Srbije ne planira da angažuje psihologa u svom stručnom štabu.

- Nisam protiv psihologa, ali svi su spremni mentalno za borbu koja predstoji. Rekao sam da je to šansa generacije da zaokruže karijere. Motiva ne nedostaje, u kontaktu sa igračima vidim koliko im neke stvari nisu važne u odnosu na samu borbu za odlazak na Olimpijske igre. Svaki set, utakmica je važna u LN. Sa nama se bore Kuba, Holandija, Iran i Turska. Mislim da su Slovenija, Argentina i Italija bodovno nedostižni i da ih je teško stići u Ligi nacija. Svesni smo da imamo i određenu prednost u odnosu na konkurente, ali to su bodovi koji se dobijaju ili gube u jednoj utakmici. Imamo 12 utakmica u kojima moramo biti u svakom setu jako koncentrisani, da bolje prolazimo protiv ekipa koje su nam konkurenti - primećuje Kolaković.

Trofejni stručnjak smatra da igrači neće da sagore u prevelikoj želji da odu u Pariz.

- To bi trebalo da nam bude prednost, nikako opterećenje. Malo ko verujem da možemo da se nađemo na OI, osim nas samih. I možda je ta pozicija dobra za nas, jer malo ko nam daje šanse zbog rejtinga igrača i snage protivnika, pre svih Kube, za koju će da igraju Simon i Sančez. Mislim da to može da nam bude veća motivacija da napravimo podvig i plasiramo sa na Igre - optimista je Kolaković.

Strategu Srbije je pomalo čudno što naš Savez nije dobio organizaciju jednog turnira.

- Sve mi je ti malo čudno, ali moramo da se borimo i protiv toga - podvlači Kolaković.

A na pitanje koliko je odlazak u Pariz presudan za našu mušku odbojku ističe:

- Odbojka će se igrati u Srbiji otišli mi ili ne. Ali mnogo je važno da se nađemo u Parizu. Ne želim da to bude vrsta pritiska, već motivacija igračima. Mislim da Srbije zaslužuje da igra na olimpijskom turniru.

Ima mladih igrača

DA li ste u našem prvenstvu primetili nekog perspektivnog igrača?

- Naravno da ima igrača koji mogu u budućnosti da konkurišu za reprezentaciju. Pa i ovi koji su sada u selekciji, nisu svi toliko iskusni, nego su se u protekle dve godine izborili za svoj prostor. Ima nekoliko interesantnih igrača u našoj ligi, ali ove godine neće moći ozbiljno da konkurišu za Ligu nacija, jer nemamo toliko vremena da radimo zajedno kako bi nečiji kvalitet isplivao. I bez obzira na neka mišljenja da se sporo razvijaju mladi, mislim da možemo da očekujemo da će da se pojavi generacija koja će biti konkurentna u evropskoj i svetskoj odbojci - smatra Kolaković.

Vojvodina pravi primer

- SRPSKA lige je uvek bila rasadnik talenata. Iz nje su potekli sadašnji reprezentativci. Ono što mi smeta, a na šta ne možemo da utičemo, jeste povratak u zemlju starijih igrača, koji potiskuju mlađe. Dobar primer je Vojvodina, koja je dala šansa mladom treneru i igračima, koji su osvojili dva trofeje i svojim igrama skrenuli pažnju na sebe. Razumem ja i klubove, jer angažovanjem iskusnijih igrača žele dobre plasmane. Nemam ništa ni protiv starijih igrača, dragi su mi, pravi sportisti, ali mladi ne dobijaju toliko šansi. A bez prave šanse ne mogu da napreduju i da kasnije daju pun doprinos reprezentaciji - smatra Kolaković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!